Den romantiska bilden av det nyfödda fölet som svajande försöker ställa sig upp på sina långa ben är både fascinerande och skrämmande!
Tänk att fölet kan stå på sina långa ben efter så kort tid, och tänk att det inte skadar sig vid de många fallen i försöken att lära sig kontrollera dem?
Anledningen till detta är att benen består av mer brosk än ben hos det helt nyfödda fölet. Det innebär också att en stor omstrukturering och mognad av fölets skelett sker i takt med att det växer – broskstrukturen måste på vissa ställen mineraliseras och bli till ben. Samtidigt växer benen i längd och bredd i de så kallade tillväxtzonerna.
Om fölet har en felaktig benställning är det viktigt att de korrigeras tidigt med hjälp av en duktig hovslagare och ibland även veterinär. Men mineralisering och tillväxt av skelettet ställer alltid höga krav på utfodringen av både sto och föl.
Skelettet består främst av mineralerna kalcium och fosfor, men innehåller också en mindre mängd magnesium samt bindväv i form av kollagen. Många tror att skelettet är en död struktur som förblir oförändrad från vuxen ålder, men i själva verket är det en levande vävnad där cirka 10% av benmassan byts ut årligen.
Det unga fölet har upp till två års ålder ett stort behov av kalcium, fosfor, magnesium och protein för att kunna mineralisera skelettet och växa efter sin genetiska potential.
En bra utfodring med NaturMüsli Foal Vitality eller Fohlengold täcker i de flesta fall fölets behov.
Du kan läsa mer om korrekt benutveckling!
Ledsutvecklingen hos det unga fölet är en komplicerad och viktig process eftersom den har stor betydelse för hästens användning senare i livet.
I lederna finns viktiga komponenter som brosk, ledvätska och kollagen. För en korrekt ledsutveckling är en rad näringsämnen viktiga – särskilt zink, koppar och mangan, där balansen mellan dessa mineraler spelar en avgörande roll.
Zink är nödvändigt för mer än 70 enzymer i hästens kropp och är viktig för kollagenbildning. Studier visar att djur med zinkbrist har försämrad brosk- och kollagenutveckling.
Koppar krävs för att skapa stabila bindningar i kollagen, vilket bidrar till styrka och elasticitet i leden.
Mangan är involverat i syntesen av glykosaminoglykaner, broskreparation och underhåll. Behovet är extra högt hos unga hästar.
Utöver dessa mineraler finns det fler näringsämnen som spelar en roll för god ledsutveckling hos unga föl:
- Glukosamin
- Kondroitinsulfat
- Hyaluronsyra
- Methylsulfonylmethane (MSM)
Du kan läsa mer om ledhälsa i detta blogginlägg!
Alla dessa komponenter finns i vårt tillskott Fohlengold BoneCare, som är utvecklat för att stödja led- och skelettutveckling hos unga föl. Det är särskilt användbart vid tillväxtstörningar där näringsmässigt stöd behövs för tillväxtzonerna och lederna.
Vetenskapliga studier har visat att detta tillskott kan öka bentätheten och minska den genetiska påverkan på tillväxtstörningar i lederna.
Kontakta din foderrådgivare för att få tillgång till detta material!
Forskning visar även att rörelse och aktivitet hjälper till att stimulera mineralisering av skelettet. Därför ska föl ha tillgång till hage i så stor utsträckning som möjligt, gärna dygnet runt, även efter avvänjningen.
Ditt föl får de bästa förutsättningarna för korrekt utveckling av ben, skelett och leder genom att kombinera:
- Tidig korrigering av eventuella benställningsfel med hjälp av hovslagare och veterinär
- Rätt utfodring med NaturMüsli Foal Vitality eller Fohlengold tillsammans med ett balanserat grovfoder
- Mycket rörelse på varierat underlag
- Tillskott i form av Fohlengold BoneCare
Tvekar du på hur du bäst stödjer ditt föl?
Kontakta din foderrådgivare för vägledning eller fyll i vårt foderstatsformulär på hemsidan!
Källor
W. Pearson, »Low quality of evidence for glucosamine-based nutraceuticals in equine joint disease: review of in vivo studies.,« Equine Veterinary journal, pp. 41 (7): 706-12, 2009.
R. J. Geor, Equine Applied and Clinical Nutrition, Health, welfare and Performance., Saunders, Elsevier, Edinburgh, 2013.
M. Meulyzer, »Joint inflammation increases glucosamine levels attained in synovial fluid following oral administration of glucosamine hydrochloride,« Osteoarthritis and Cartilage, pp. 17, 228-234, 2009.
S. Andreassen, »Changes in concentrations of haemostatic and inflammatory biomarkers in synovial fluid after intra-articular injection of lipopolysaccharide in horses,« BMC Veterinary Research, p. 13: 182, 2017.