FAQ
Här finns svaren på några av de vanligaste frågorna vi mottar.
Foder
Din häst behöver minst 1,5 kg torrsubstans per 100kg/kroppsvikt och dag för att täcka sitt underhållsbehov av ts. Men den kan gärna äta mer än så för att helt täcka sitt tuggbehov, och om du har ett foder med låga näringsvärden behöver du även räkna med det i dagsgivan.
Torrsubstanshalten varierar mycket från fält till fält och år till år, men generellt sett säger man mellan 65-80 % för hösilage och 80-90 % för hö. Det innebär att du kan ge en mindre mängd torrt hö jämfört med blötare hösilage för att fylla upp just torrsubstansbehovet.
Om du har ett hösilage med en torrsubstanshalt på 70 % så behöver du alltså ge minst 1,5/70’100 = 2,14 kg per 100 kg häst för att torrsubstansbehovet ska vara uppfyllt.
Om du följer den rekommenderade dagliga givan av våra produkter som har tillsatta vitaminer och mineraler, så kommer din hästs underhållsbehov att täckas.
Om du däremot ger mindre än den rekommenderade dagliga givan så riskerar du att din häst för för lite av dessa näringsämnen, och vi rekommenderar då att du kompletterar med exempelvis Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic för att säkerställa att din häst får allt den behöver.
Om du ger både ett foder med tillsatta vitaminer och mineraler samt Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic, kan vi hjälpa dig att beräkna hur mycket mineraler du behöver komplettera med för att få en komplett foderstat för din häst.
Hästen har ingen gallblåsa, i stället frisätts gallan kontinuerligt i små doser från levern. Eftersom hästen inte kan frisätta stora mängder galla på en gång när den äter större portioner fett, kan den inte heller bearbeta fettet korrekt och därför inte ta vara på det. Det kommer i stället att utsöndras med träcken och urinen och därmed gå förlorat som energi för hästen.
Däremot är hästen mycket bra på att omvandla fibrer till kortkedjade fettsyror som kan bli energi – eller rättare sagt så är det de många mikroorganismerna i hästens grovtarm som gör detta.
En annan faktor kan vara att din häst inte får tillräckligt med protein av god kvalitet med en bra aminosyrasammansättning. De tre mest begränsande essentiella aminosyrorna är Lysin, Metionin och Treonin. Om hästen inte får tillräckligt av dessa tre kan den inte effektivt absorbera de övriga aminosyrorna och får därför svårare att uppfylla sitt proteinbehov. Det är därför inte bara viktigt hur mycket protein ett foder innehåller, utan också vilken aminosyrasammansättning produkten har.
Vissa hästar är av naturen väldigt bra på att ”hålla sitt hull”. Detta gäller särskilt raser som härstammar från områden med hårda levnadsvillkor, där de hästar som var bäst på att behålla sitt hull överlevde. Lyckligtvis är levnadsvillkoren för hästar i Sverige inte lika tuffa, men det skapar en utmaning för dessa typer av hästar som snabbt blir överviktiga och har svårt att gå ner i vikt igen.
Länge har det rekommenderats att ta bort allt kraftfoder för dessa hästar och endast ge grovfoder och mineraler. Idén bakom denna metod är god: man vill ge så få kalorier som möjligt genom att endast behålla det absolut nödvändiga för att upprätthålla en frisk häst.
Men man har senare insett att denna praxis saktar ner hästens ämnesomsättning helt, vilket förhindrar viktminskning. Om det ändå lyckas att få hästen att gå ner i vikt, tenderar de förlorade kilona att snabbt komma tillbaka, eftersom hästens kropp är inställd på att lagra så mycket som möjligt inför nästa period utan mat.
Därför rekommenderar vi att man istället väljer ett helfoder som är fiberrikt med lågt socker- och stärkelseinnehåll, vilket ger mättnadskänsla och fyller magen. Om fodret dessutom innehåller en bred örtblandning är det mycket fördelaktigt för hästen, då kroppen inte behöver tro att den är i en period där fett behöver lagras för att överleva. En balanserad foderstat är oerhört viktig, men en lika viktig faktor är motion – gärna mycket och varierat.
Det korta svaret är: ingenting. För att hästen ska uppleva att den får energi måste den vara i ett energiöverskott. För att hästen ska gå ner i vikt måste den vara i ett energiunderskott. Man kan logiskt sett inte vara i båda tillstånden samtidigt.
Därför rekommenderar vi att man fokuserar på att uppnå en tillfredsställande viktminskning, eftersom man ofta efter en rimlig viktminskning kommer märka att hästen får mer energi igen.
Det är logiskt, eftersom hästen inte längre bär runt på lika många extra kilo som tidigare får den därmed mer energi att lägga på annat.
Det beror på den specifika situationen. Vanligtvis rekommenderar vi att ge någon av våra prebiotiska masher minst 3 gånger i veckan för att få full användning av den prebiotiska effekten. Att fodra flera gånger om dagen kan dock vara nödvändigt vid mer akuta matsmältningsproblem. I mindre mängder (ca 500g dagligen för en 500kg häst) kan det ges dagligen i underhållssyfte.
Ja, om inget annat anges ska både müsli- och pelletsversionen av en produkt ges i samma mängd i gram per dag. Produktens innehåll är detsamma oavsett om det är i pellets eller müsli-form.
Om kompletteringsfodret (müsli eller pellets) inte innehåller tillsatta vitaminer och mineraler måste det kompletteras med ett mineraltillskott. Detta står alltid i foderbeskrivningen.
Detta gäller även om du ger hästen en mindre mängd än den rekommenderade minimigivan av ett kompletteringsfoder med tillsatta mineraler och vitaminer, då bör du också komplettera med ett mineraltillskott.
Nej, det finns inte.
Även om inget socker har tillsatts i en foderprodukt, innehåller fodret alltid en liten mängd naturligt socker från råvarorna.
Kom ihåg att hö också har ett naturligt sockerinnehåll, som till och med kan överstiga 10 %.
Ett exempel: Om en häst på 500 kg äter 10 kg hö per dag med 10 % sockerinnehåll, får den i sig 1 kg socker dagligen. Detta är dock helt normalt att äta för en frisk häst utan några metabola problem.
Har hästen dock en underliggande sjukdom som påverkar förmågan att exempelvis reglera insulinnivåerna så bör ett foder med mindre än 10% socker ges.
En viss mängd socker och stärkelse i kosten är också viktigt för att upprätthålla flera viktiga metaboliska processer. En helt sockerfri (kolhydratfri) utfodring kan inte ge ett fullgott näringsintag.
Detta är alltid individuellt och beror på flera faktorer. Vi rekommenderar att du pratar med en rådgivare för att få en foderstat som passar just din häst och ditt grovfoder.
Du kan nå våra duktiga rådgivare på 0413 486 100 eller info@hippolyt.se.
Vi rekommenderar alltid att blötlägga fiberprodukter eftersom de absorberar en del vätska och sväller.
För att minska risken för foderstrupskomplikationer är detta alltid vår rekommendation.
Det tar vanligtvis bara 10 minuter, beroende på vattnets temperatur och hårdhet.
Vi rekommenderar inte att ge produkten torrt, inte ens i mindre portioner.
Vi rekommenderar att du följer utfodringsanvisningarna som finns på vår hemsida genom att klicka på produkten.
Om du inte önskar ge full giva av ett foder, bör du kontakta en foderrådgivare för att tillsammans hitta den bästa lösningen för din häst.
Utfodringssanvisningarna ligger alltid inom ett spann, till exempel 100-250 g per 100 kg kroppsvikt, så det beror på om hästen är i underhåll eller om den är i arbete eller kanske har svårt att hålla hull.
Den lägre doseringen är för hästar i underhåll eller som inte bör äta stora mängder av en specifik anledning.
Den högre doseringen är för hästar som behöver mer, helt enkelt. Att bedöma detta kan vara svårt, och du är alltid välkommen att kontakta våra duktiga foderrådgivare för råd och vägledning.
Beroende på temperaturen där måltiden är placerad, varierar det mellan 2 och 12 timmar. Om det är mycket varmt; max 2 timmar för att undvika bakterier som bildas pga värmen; om det är kallt kan det däremot stå upp till 12 timmar utan problem.
De flesta av våra müsli-produkter kan inte användas i foderautomater, men det beror ävenpå vilken typ av automat du har. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi alltid pellets till automater så att inga mindre bitar fastnar och blir dåliga.
Lyckligtvis finns flera av våra foder både i müsli-och pelletsversion. Kontakta gärna vår foderrådgivare på 0413 486 100 för hjälp med att hitta rätt pelletsprodukt.
Eftersom många av våra produkter är fiberbaserade och därför kräver mycket saliv för att tuggas, rekommenderar vi att följande produkter blötläggs:
- Performance Fiber High Protein
- NaturPellets SOLO
- GlyxWiese Høcobs
- GlyxWiese Wiesentaler
- Glyx-Mash
- GlyxWiese BIO Luzernecobs
- Gastro Relief Beet
- Relief Mash
Alla andra produkter kan självklart blötläggas om så önskas.
Alla produkter blötläggs med en max. vattentemperatur på 38 grader.
Kom ihåg att alltid fodra dina hästar med grovfoder innan eventuellt kompletteringsfoder så att dom hinner få igång salivproduktionen och därmed undvika bland annat foderstrupsförstoppning.
Nej. Socker och stärkelse är näringsämnen som kroppen inte kan klara sig utan. Många kroppsfunktioner är beroende av dessa för att fungera, och de är viktiga för överlevnad.
Vi har däremot produkter som är reducerade i socker och stärkelse, inklusive EquiGard Müsli/Pellets, NaturMüsli Grain Free och NaturMüsli/Pellets SOLO samt våra GlyxWiese-produkter.
Vi har även ett proteintillskott som heter Performance Fiber High Protein, som också är låg i socker och stärkelse, men som endast rekommenderas när proteinet är otillräckligt i foderstaten.
Alla våra produkter är fria från melass!
Tillskott
Ja, MicroVital är inte ett komplett vitamin- och mineraltillskott och bör därför ges tillsammans med det vanliga fodret. MicroVital ges främst vid brist på spårämnen eller under perioder då hästen utsätts för påfrestning och behöver en mineralboost.
Om du följer utfodringsrekommendationen täcks hästens behov av vitaminer och mineraler förutsatt att grovfodret inte har utpräglade brister av någon mineral. Om du ger en mindre mängd av fodret än rekommenderat bör du komplettera med en mineral- och vitaminblandning. Tveka inte att kontakta våra rådgivare för säkerställa att hästens samtliga behov täcks.
Du kan göra både och. När du blötlägger Linustar börjar det bli slemmigt och det kan i vissa fall vara bra för hästen att få i sig det slemmiga linfröet, särskilt vid problem i magsäcken. Om du ger det torrt börjar det däremot att bildas slem under färden genom mag-tarmsystemet och ska då ha samma goda effekt på tarmsystemet. Det är dock inte alla hästar som är lika förtjusta i torrt linfrö som om det ges i en blöt gröt. Oavsett om du utfodrar LinuStar torrt eller blött får hästen samma nytta av de goda omega 3-fettsyrorna.
Nej, vi har ingen smakgaranti, men i de flesta fall kan du få prover av produkterna från din återförsäljare. Detta gäller dock endast för foder och inte för tillskott. Ofta kan din häst lära sig att äta produkten genom att du börjar med en mycket liten mängd och sedan gradvis ökar mängden. Ge den vid behov i en portion mash eller annat foder som hästen gillar.
Ingredienser
Eftersom vi undviker konstgjorda aromer och kemiska konserveringsmedel i fodret måste vi konservera fodret på ett alternativt sätt, och för detta använder vi bland annat äppelmäsk. Det ger en stabil miljö i fodersäcken och är dessutom välsmakande. Det är också rikt på pektiner (långkedjiga kolhydrater som fermenteras i tjocktarmen av mikroorganismer), vilket understödjer en god och stabil matsmältning.
Det finns olika sorters melass – vanlig melass med hög sockerhalt och mörkare melass med lägre sockerhalt men med högre halt av viktiga näringsämnen. Det är den mörkare versionen av melass som används i vissa av St Hippolyts produkter.
Den används i hästfoder av olika skäl: den är rik på värdefulla mineraler och många sekundära växtämnen. Dessutom fungerar det som ett naturligt konserveringsmedel för de värdefulla foderkomponenterna och säkerställer att de mindre partiklarna i fodret binds. Om du vill slippa kemiska konserveringsmedel är melass ett högkvalitativt substitut som naturligt konserveringsmedel. Melass används också som hjälpmedel vid pressning av pellets. Det förhindrar också att de enskilda komponenterna i müslifoderet separeras. Melass bidrar också till att förbättra smakligheten hos mindre smakliga tillsatser, t.ex. mineraler och öljäst.
I själva verket innehåller melass ca 42-47 % sackaros. Sackaros (saccharider = kolhydrater) är en av disackariderna (dubbla sockerarter), som enkelt uttryckt består av de två monosackariderna (enkla sockerarter) glukos och fruktos. Det naturliga och biologiska bevarandet av foder uppnås med hjälp av sackaros.
Allmänt
St Hippolyt Nordic har sitt huvudkontor Danmark, närmare bestämt i Blåhøj nära Brande. I Sverige har vi inget kontor men vi har många återförsäljare runt om i landet som säljer våra produkter. Dessutom har vi foderrådgivare som reser i nästan hela landet (kontakta oss för mer info om rådgivning i Norrland).
Anti-Stress Kräuterpellets, Mucolyt och Glandogard har 48 timmars karenstid.
Nej, det finns inte. Även om socker inte är tillsatt i produkten, innehåller foder alltid en liten mängd naturligt socker från råvarorna. Kom ihåg att även hö har ett naturligt sockerinnehåll som ligga på över 10%. Till exempel: En 500 kg häst som äter 10 kg hö per dag med 10% socker får i sig 1 kg socker dagligen. En viss mängd socker och stärkelse i dieten är viktigt för flera livsviktiga metaboliska processer. Helt sockerfri fodring är inte ett alternativ för hästen!
Om du följer utfodringsrekommendationerna för det mineralberikade basfodret behöver du inte använda något ytterligare mineralfoder. Men om det redan råder brist eller om hästen byter päls kan det dagliga behovet öka. Därför kan en kur med MicroVital – en kur med spårämnen och mineraler – ges två gånger om året.
Glyx-Wiese-sortimentet är inte mineraliserat; ett mineraltillskott som Gemüse Kraüter Mineralen bör läggas till här.
Nej, men vi lägger stor vikt vid ekologisk och klimatvänlig produktion. I våra produkter använder vi ingredienser av högsta kvalitet som i högsta möjliga utsträckning produceras lokalt i närheten av foderfabriken. Naturligtvis använder vi inga genetiskt modifierade råvaror.
Alla våra pellets är kallpressade, dvs. de pressas till pellets vid en temperatur under 40 grader. Vi gör detta för att behålla så många näringsämnen som möjligt. Våra pellets kan därför också snabbt mjukas upp för hästar med tandproblem av olika slag.
Om det förpackade fodret förvaras svalt och torrt kan det förvaras i 6 månader från tillverkningsdagen. Hinkar och burkar har en hållbarhetstid på 12 månader från produktionsdatumet och oljorna har en hållbarhetstid på 6 månader om de förvaras i ett mörkt utrymme. När oljorna har öppnats rekommenderas att de används så snart som möjligt.
Foder ska förvaras torrt och svalt. Företrädesvis i lämpliga fodertunnor som säcken placeras i. När du byter säcken rekommenderas det att du rengör fodertrumman noggrant med ättika och vatten och sedan torkar den väl. Hinkar och burkar förvaras bäst i sin originalförpackning.