Om St. Hippolyt

Det speciella med St. Hippolyts foder?

Vad finns i? Du kan se detta under Sammansättning och i Produktinnehåll under respektive produkt.

Under Sammansättning kan du se vilka råvaror som ingår i produkten. Alla råvaror är av högsta kvalitet och varsamt bearbetade.

Bearbetningen av råvarorna är fokuserad på hästens matsmältning och ämnesomsättning. Övergripande gäller för innehållet:

  • Många olika växter och örter varsamt behandlade på max. 38 grader för att bibehålla näringsämnen
  • Om produkten innehåller spannmål så är den fermenterad och förgroddad, för att kunna tas upp och utnyttjas av hästen på bästa sätt
  • Mineralerna är alla lätta att absorbera
  • Vitaminer och mineraler tillsätts i optimala mängder. Dessa listas under Produktinnehåll
Varför är produkterna effektiva?

Rätt sammansättning av näringsämnen från naturliga råvaror fungerar på bästa sätt i hästens kropp, och stöttar där de behövs.

Om du kikar på innehållet i en müsli under Sammansättning kommer du att se en mängd kvalitetsingredienser.

Till exempel “alphö” som innehåller upp till 78 olika grässorter, örter och växter!

Det innebär lika många olika fibrer som förbättrar hästens tarmmiljö då fibrer är otroligt viktigt för hästens välbefinnande.

Om det finns majsgroddar i fodret så ger det ett naturligt innehåll av E-vitamin och hälsosamma fetter.

Under Produktinnehåll ser du de extra tillsatta vitaminerna och mineralerna, men kvalitetsråvarorna innehåller självklart också naturligt många vitaminer och mineraler.

De extra tillsatta vitaminerna och mineralerna är av en kvalitet som hästen lätt kan ta upp.

Undvik näringsbrister genom att utfodra med minst underhållsrekommendationen av en basprodukt.

Till hästar som utfodras uteslutande med grovfoder kan du ge Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic (”GKM Nordic mineraler”) för att täcka upp mineraler och vitaminer. Eller om hästen endast behöver en mindre giva av ett helfoder, så att mineralerna inte fullt täcks in, så kan du också komplettera med Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic. Dessa mineraler (och övriga produkter i Nordic-serien) har ett näringsinnehåll som är specifikt anpassat efter våra nordiska marker och grovfoder.

RNA - nukleotider

Många St. Hippolyt-produkter innehåller råvaror med hög RNA-halt, t.ex. öljäst. Hästen behöver mycket RNA när den bildar nya celler, vilket den gör den hela tiden. Om hästen har en särskild belastning eller utmaning behöver den därmed ännu mer RNA. Kontrollera i Sammansättning om produkten ger hästen ett tillskott av RNA.

Protein

Bra protein består av en hög andel essentiella aminosyror. Proteinråvarorna i St. Hippolyts produkter är alla av hög kvalitet. De innehåller naturligt en bra aminosyrasammansättning. Speciella proteintillskottsprodukter tillsätts till aminosyror som lysin, metionin och treonin. De ger hästen alla möjligheter att återuppbygga vävnad och bygga muskler.

 


En bra naturlig proteinkälla är till exempel sojaflingor. De innehåller allt de goda från sojabönan. 
Observera att St. Hippolyts soja inte är importerad (vilket annars är vanligt vid foderproduktion) utan odlas på plats i Tyskland.


 

Basfodret NaturMüsli SOLO har också ett högre innehåll av protein på grund av ett högt innehåll av proteinrika råvaror.

Kompletteringsfoder som Gold Medal, SuperCondition eller Muscle Rice och Muscle Protein består alla av råvaror med kvalitetsprotein och har dessutom tillsatta viktiga aminosyror.

Läs mer om protein här!

Värmebehandling på St. Hippolyt

Vissa foderingredienser och oljor är värmebehandlade, det sker dock försiktigt på max. 38 grader.
På samma sätt produceras det pelleterade fodret vid max. 38 grader, därför är också pelletsen inte så hårda och därmed lättuggade för hästen.

När en olja kallpressas sker det också vid max. 38 grader!

Denna skonsamma behandling bevarar vitaminerna, de olika värmekänsliga växtingredienserna och omega-fetterna. Det ger ett högt naturligt näringsinnehåll i fodret till hästens fördel. Detta innebär också att hållbarheten för produkterna i påsar är sex månader och de flesta hinkar är ett år, efter denna period kan du vanligtvis fortfarande använda produkterna men effektiviteten hos till exempel vissa vitaminer börjar då minska.

Forskningen bakom fodret

St. Hippolyts produkter är utvecklade genom forskning och studier på hästar.
St. Hippolyt samarbetar tillsammans med hästspecialitets-universitet och har egna anställda forskare.

De grundläggande principerna för fodertypernas sammansättning bygger på studier av livsmedlens naturliga biologi och metoder. Den fortsatta utvecklingen av foder ger oss konstant ny kunskap som implementeras i våra produkter.

EquiGard och GlucoGard utvecklades genom flera försök med hästar som behövde blodsockerkontroll och viktminskning. EquiGard har senare visat vara effektivt på många hästar med olika utmaningar. Förutom blodsockerkontroll och viktminskning har EquiGard också visat sig vara effektiv för hästar med muskel- och matsmältningsproblematik.

St. Hippolyts produkt-/tillskottsserie för avelshästar har på liknande sätt utvecklats utifrån specifik kunskap om fölets och avelsstoets specifika behov. Fohlengold har bland annat publicerats utifrån experiment som undersöker biotillgängligheten av mineraler (organiska mineraler) och deras effekt på pälsens/hudens kvalitet samt fölets växt.

I Fohlengold BoneCare-experimentet användes röntgenbilder. De jämförde två dieter, varav den ena var en mer traditionell diet och den andre fokuserade på ben- och ledingredienser, såsom glukosamin, MSM och kondroitinsulfat. Här kunde se att föl och unghästar som utfodrades med St. Hippolyt produkter hade bättre mineraliserade ben och även att lederna var starkare.

Ungulat och Movicur har också testats i vetenskapliga studier där deras effektivitet har bevisats.

Läs gärna mer om S:t Hippolyts forskningsavdelning här!

Om du vill att vi ska skicka studierna direkt till dig så ta gärna kontakt med någon av våra foderrådgivare!

St. hippolyt nordic
Produkter för den nordiska marknaden

Vi utvecklar både basprodukter och tillskott anpassade
för Norden, samt specialprodukter för
hästar med särskilda behov.

St. hippolyt Mühle Ebert

AMBITION
Att fodra som naturen själv!

St. Hippolyt har gjort det till sin uppgift att säkerställa en hållbar och hälsosam tilldelning av näring till hästarna.

Hästen ger oss styrka, harmoni, och glädje

Vårt ansvar är att i gengäld säkerställa hästens välbefinnande och tillfredsställa  dess grundläggande behov. Här spelar foder och utfodring en mycket viktig roll.

St. Hippolyt har tagit sig an uppgiften att “fodra som naturen själv”, att utveckla, utforska och hela tiden anpassa utfodringskonceptet för alla hästens livssituationer – allt enligt de senaste vetenskapliga rönen. St. Hippolyts team består av veterinärer, agronomer, hippologer, biologer, nutritionister och tränare. Dagligen har teamet en dialog med hästägare, uppfödare, ryttare, kuskar, veterinärer, forskare och andra experter från ridsporten, för att tillsammans ge vår partner, hästen,  möjlighet att må så bra som möjligt.

Ett harmoniskt samarbete kännetecknas av att “ge och ta“. Som foderrådgivare finns vi alltid till hands och hoppas att vi ger möjlighet att just ge tillbaka till din häst.

Häst och människa - starka partners

Häst och människa har alltid stått varandra nära. Tidigare användes hästen till tyngre arbete i skog och lantbruk. Idag är det för många främst ett fritidsintresse.

Hästen ger oss avkoppling, glädje, motion och balans i vardagen. Hästens välbefinnande, motivation och arbetslust betyder mycket för oss hästägare. En behovsoptimerad utfodring är förutsättningen för att hästen ska må bra och säkerställer ett framgångsrikt partnerskap mellan häst och människa som tillsammans leder till framgång.

St. Hippolyt
St. Hippolyt Danmark A/S grundades 2000 och ägs av Ingerlise Kofoed

St. Hippolyt Danmarks A/S är ett danskt aktiebolag etablerat 01.06.2000. Företaget ägs av Ingerlise Kofod som också är VD och verksamhetsledare. Från centrallagret i Blåhøj söder om Brande distribueras fodret i Danmark, Norge, Sverige, Finland och Färöarna genom ett tätt nätverk av återförsäljare.

St. Hippolyt Danmark A/S är ett distributörsföretag som strävar efter att erbjuda hållbara produkter av hög kvalitet till hästägare. I dessa tider är det viktigt att alla jobbar åt samma håll!

St. Hippolyt Danmark A/S är Nordens enda representant för St. Hippolyt Mühle Ebert GmbH i Tyskland.

Verksamhetsporträtt av St. Hippolyts foderfabrik

Sedan 1988 har Bernd Ebert drivit Mühle Ebert i Dielheim som är St Hippolyts huvudsäte. Bernd Ebert lägger stor vikt vid miljö och hållbarhet.

  • Foderråvarorna odlas och skördas av lokalt kontrakterade lantbrukare
  • Fabriken är självförsörjande på el
  • Taken är täckta av växter som bevattnas via ett finurligt, eget utvecklat system. Växterna reducerar inte bara ljud från produktionen, som ligger mitt i byn, utan ger även isolering både mot värme och kyla

Då han 1988 kom på idén att producera den första hästmüslin på kvarnen i Dielheim kunde Bernd Ebert inte ana att han några år senare skulle vara en av de mest innovativa producenterna i hästfoderbranschen. St. Hippolyt – ett namn kopplat till en succé.

Att man stöter på en påse eller hink med texten “St. Hippolyt “, sker relativt ofta i häststall numera. Foderprodukterna har med sina typiska mörkgröna förpackningar under de senaste 25 åren erövrat inte bara fritidsryttarnas intresse utan även tävlingsryttarnas. Bakom märket gömmer sig en man där det alltid funnits hästar i familjen, men som själv föredrar cykeln. Hans namn är Bernd Ebert.
I mer än 500 år har kvarnen legat belägen i den lilla staden Dielheim, 20 km från Heidelberg och har under ett helt århundrade ägts av familjen Ebert. Bernd Eberts förfäder malde lantbrukarnas säd och de främsta kunderna var bagerier. På 1980-talet slutade de goda tiderna för kvarnen, verksamheten var fullständig föråldrad och dess överlevnadschanser var små. År 1988 överlämnade Bernd Eberts far företaget till sin son. Vad skulle nu hända?

Banbrytande foder till smågrisar

Bernd Ebert har gedigen utbildning och erfarenhet inom fodertillverkning. Efter sina studier inom fodermedelsteknik arbetade han som produktionschef för tre fabriker i Schweiz, samtidigt som han studerade ekonomi och företagsledning samt specialiserade sig på fodermedel. Visserligen inte för hästar, men för grisar och kaniner. En äldre dam introducerade och berättade allt om örter för Bernd Ebert. “En blandning av olika örter i fodret till smågrisar visade en positiv inverkan på hälsa och tillväxt hos djuren – mycket bättre än vad man hade kunnat uppnå med antibiotika”, berättar Bernd Ebert. Med detta som grund började han prova sig fram med örtfoder till hästar. Försöket ledde till omedelbar framgång. Framgången med den kallpressade kryddpelletsen överraskade även det unga företaget. Ordet spred sig. “Vi hann inte med att producera tillräckligt eftersom kryddörterna tog slut för oss”, säger Bernd Ebert, som hade hittat en partner i branschen för sin nya affärsidé.

Intresset för örter växte anmärkningsvärt då företaget utvecklade müslin “Struktur-E” (Energetikum) och påbörjade en målinriktad försäljning.

Müsli som hästfoder, det kände inte många till i Tyskland, även om det redan var stort på den brittiska fodermarknaden. Denna müsli har gjort en riktig segerrunda i de tyska stallarna. “Den stora örtdiversiteten och rikligheten av näringsämnen kompletterade den vanliga foderstaten som ofta bestod av havre och bidrog till att spara på användningen av mineralfoder. Det var något som övertygade både ryttare och stallskötare”, säger Ebert. Andra nya produkter utvecklades och bara inom några år hade St. Hippolyt ett komplett sortiment. Nästa stora säljsuccé blev Irish Mash, som många ryttare gärna använder under vintern för att främja ämnesomsättningen och stimulera matsmältningen hos sina hästar.

Örter från hela världen

Än i dag är örterna St. Hippolyts kännetecken i hela produktkatalogen. Bernd Ebert levererar produkter så gott som till hela världen. Verksamheten i Dielheim spräcker alla ramar och gårdarna i området används således till mellanlager för tonvis av örter och säd. Annars är all verksamhet koncentrerad på fabriken och de intilliggande byggnaderna. En egen forskningsavdelning under ledning av biolog, prof. Dr. Marycz (University of Breslau) och Bernd Ebert arbetar kontinuerligt med förädling av recept och blandningar. 18 maskiningenjörer utvecklar och bygger alla de tekniska lösningarna för produktionen. När det gäller transportband, doseringsmaskiner, pelletspressar och blandare är allt utvecklat och byggt av St. Hippolyt.

Välfärdssjukdomar

Hästutfodringen har förändrats mycket de senaste åren och årtiondena. Hö och havre är i många fall fortfarande basen, men för de flesta hästar räcker det inte. Bernd Ebert säger “hästar blir hela tiden äldre, det har kommit många främmande hästraser, och det är inte alla som i långa loppet kan klara sig på endast hö och havre.” Övervikt hos hästar ser han som ett stort problem. “Många hästar får för lite motion och arbetar för lite. De är alldeles för tjocka, lider helt enkelt av välfärdssjukdomar, deras kropp är överbelastad. ” På motionsfaktorn kan en foderproducent naturligtvis inte ha inflytande, men belastande faktorer som mineralbrist, problem vid pälsbyte, ledsjukdomar, hovproblem (fång), tendens till kolik, leversjukdom, magsår, svampinfektioner, sommareksem, strålröta eller matsmältningstörningar kan i många fall avhjälpas genom användning av rätt kost. Redan läkaren Hippocrates (460-370 f.kr) sa “Din mat måste vara din medicin.” Denna filosofi har St. Hippolyt gjort till sitt eget motto.

Blogg
Den 500 år gamla kvarnen kan man bara se resterna av i mitten av byggnaden, men dammen går fortfarande precis intill och under huset"
Läs även...
Värna om miljön
Klimatsmart produktion

Eget kraftverk för elproduktion och återanvändning av överskottsvärme baserad på biologiska råvaror möjliggör en CO2-neutral framställning av St. Hippolyts foder. På så vis kan alla St. Hippolyts kunder bidra till att värna om miljön.

Aktuellt
Senaste vetenskapen på vår blogg
Det finns en trädgård i din hästs mage!

En vacker trädgård, som är en vacker syn, består av en enorm mångfald av blommor, buskar, träd, perenner och många andra växter i vackra färger, alla som behöver sin egen typ av näring och vård för att trivas så bra som möjligt. Precis samma sak gäller för din hästs tarmmikrobiom!

Läs inlägg