0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Foderguide för hästar med övervikt

Fler och fler hästar har problem med överhull

Övervikt hos hästar har tyvärr blivit ett välfärdsproblem. Statistik visar att över 50 % av våra hästar är överviktiga, ett tillstånd som kan leda till metaboliska störningar. Problemet måste därför tas på allvar. Det kan vara svårt att få ner en häst i hull eftersom det inte rekommenderas att svälta en häst tillbaka till lagom hullstatus. Att begränsa foderintaget för hårt kan orsaka problem i matsmältningssystemet och komplicera saken ytterligare.

Nyckeln till att utfodra en överviktig häst för viktnedgång är kontroll. Kontroll av hur mycket grovfoder hästen får, och kontroll av vad det innehåller, så att hästen inte får i sig mer energi (kalorier) än den förbrukar. Rekommendationen är att sträva efter 1,5 kg TS per 100 kg häst och dag av ett grovfoder med låg sockerhalt. Om hästen kan äta mer utan att få i sig för många kalorier är det bra, men det beror på grovfodrets näringsvärde. I vissa fall kan det vara nödvändigt att gå ner till 1 kg TS per 100 kg häst och dag i grovfoder för att få hästen att gå ner i vikt på grund av energiinnehållet. För att fodret ska ge tillräckligt med fibrer och tuggtid kan det vara bra att blanda grovfodret med halm av god hygienisk kvalitet. Halm kan utgöra upp till 30 % av det totala grovfoderintaget.

Dessa hästar rekommenderas utfodras med hög fiberhalt, stor fiberdiversitet och med ett mineraltillskott av organiska mineraler med fokus på t.ex. zink och magnesium. Detta finns i Equigard, som också stöder ämnesomsättningen tack vare sin speciella örtsammansättning.

Basfoder för hästar med övervikt

Tillskott som kan vara relevanta

Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Search
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss