Linfrö (Linum usitatissimum) är en av de mest använda fröerna inom hästfoder. Linfrö finns i två varianter – ett brunt och ett gult eller gyllene, som det också kallas. Näringsmässigt har de samma innehåll, men de skiljer sig åt i smak och innehållet av blåsyra.
Det gyllene linfröet har en nötaktig smak, medan det bruna linfröet smakar mer som gräs. Därför kan vissa hästar ha smakpreferenser.
Linfröns näringsinnehåll
Linfrö är mycket näringsrikt. Fettinnehållet är cirka 40 %, varav cirka 50 % utgörs av omega-3-fettsyran α-linolensyra. Proteininnehållet är cirka 20 %, och linfrö innehåller också kolhydrater.
Vi använder oftast linfrö till hästar på grund av dess höga oljeinnehåll och fröets slembildande egenskaper!
Linfröets slem
Förutom psylliumfrön är linfrö den ingrediens som bildar mest slem vid kontakt med vätska, ungefär 7 %. Detta slem fyller flera dieteiska funktioner för hästar.
Hos hästar består slem främst av glykoproteiner (proteiner med en sockerdel). Slem finns på hästens slemhinnor i mage och tarm samt på organ. Det skyddar mot mekaniska, fysiska och kemiska påfrestningar. Slemet skyddar exempelvis känsliga vävnader mot slitage och uttorkning.
Slemmet kan också omsluta och avlägsna oönskade partiklar, vilket är gynnsamt för exempelvis ögon och luftvägar som ständigt utsätts för partiklar från luften.
I mag-tarmkanalen har slem särskilt viktiga funktioner. I magen skyddar slem magslemhinnan mot magsyran. I tarmarna interagerar slemet med tarmmikrobiomet och spelar en roll i tarmens barriärfunktion och immunförsvar.
Slem från växter består huvudsakligen av heteropolysackarider (flera olika sockerarter). Inom fytoterapi används växtslem främst som ett komplement eller en ersättning för kroppens eget slem, exempelvis för att stödja matsmältningen. Det bildar en skyddande film på känsliga slemhinnor och reglerar tarmens mikrobiom.
Om linfröet blötläggs i vatten innan utfodring kan slemet redan verka i magen och skydda magslemhinnan mot magsyran. Detta är särskilt fördelaktigt för stressade hästar, hästar med känsliga magar eller magirritationer.
Om linfröet istället ges torrt verkar slemet först i bakre delen av tarmkanalen, då det sväller upp i mag-tarmkanalen. Det finns ingen risk för förstoppning, eftersom fröet är naturligt glatt tack vare sitt vatteninnehåll.
Linfröets olja
En annan viktig egenskap hos linfrö är dess högkvalitativa olja, som utgör cirka 40 % av fröet.
Linfröolja utmärker sig genom sitt höga innehåll (ca. 50 %) av essentiella fleromättade omega-3-fettsyror, något som inte ses i andra vegetabiliska källor.
Omega-3-fettsyror är en grupp fettsyror, inklusive α-linolensyra (ALA), eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). ALA finns i nötter, frön (som linfrö) och andra växtkällor, medan EPA och DHA främst återfinns i animaliska källor som fiskolja. EPA och DHA är biologiskt aktiva fettsyror och har en betydande påverkan på hästens hälsa.
Hästens naturliga källa till EPA och DHA är den omvandling som sker från ALA, men denna process är långsam och kräver många enzymer. Därför är balansen mellan omega-3 och omega-6 viktig; ett rekommenderat förhållande är 4:1. Omega-3 har också immunreglerande egenskaper och kan stödja ett överaktivt immunförsvar.
Linfröets blåsyra
Linfrö kan innehålla cyanidglykosider (blåsyra), men detta regleras i foderlagstiftningen och är ofarligt om rekommenderade doser följs. Gyllene linfrö innehåller dessutom mindre blåsyra än bruna linfrö.
Bearbetning av linfröets skal
För att hästen ska kunna tillgodogöra sig de näringsämnen som finns i linfröet måste fröet krossas eller valsas, eftersom hästen inte kan bryta ned det hela fröets skal. En patenterad process hos St. Hippolyt gör det möjligt att lättvalse fröet, vilket ger tillgång till näringsämnena utan att förkorta hållbarheten.
Vill du ge din häst fördelarna med linfrö?
Produkten LinuStar innehåller alla linfröets goda egenskaper och är lätt att använda i hästens dagliga foder.