0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

”Att föda som naturen själv” – fiber och blötläggning

Fibrer är grunden för hästens diet. Det håller dem sysselsatta under intaget, det säkerställer att tarmen fungerar optimalt och det är därifrån hästen också hämtar det mesta av sin näring – åtminstone energi, protein och enkla kolhydrater som socker.

Som du vet är vårt motto att fodra hästen precis som naturen själv skulle ha gjort. Det återspeglas i vårt val av råvaror, produktionsmetoder, formen av fodret, dess effekt och hur vi rekommenderar att utfodra det till hästarna.

 

Fibrer är grunden för hästens diet

Det håller dem sysselsatta under intaget, det säkerställer att tarmen fungerar optimalt och det är därifrån hästen också hämtar det mesta av sin näring – åtminstone energi, protein och enkla kolhydrater som socker.

 

I naturen är hästens intag av fibrer främst färskt gräs, som har en vattenhalt på 70-80 %. Men hästen gillar också att beta buskar, grenar, bark och örter, vilket kan ha en lägre vattenhalt. Större delen av dess foder kommer dock att vara gräs. Det innebär att hästen faktiskt naturligt kommer att konsumera mycket vätska tillsammans med de fibrer den intar.

 

Med detta i åtanke är det vigtigt att komma ihåg att hästen är mycket beroende av vatten. Inte bara för att tillgodose sitt behov, utan också för att tarmfunktionen ska fungera optimalt. Till exempel är innehållet i tunntarmen 90% vatten, för att det ska kunna ta sig runt i den 20 meter långa tarmen.

 

Men när hästen konsumerar hö eller annat torrare grovfoder innehåller det vanligtvis bara upp till 15 % vatten!

Hästen tuggar dock mer på detta än på gräs, vilket frigör saliv, som både buffrar magsyran och säkerställer korrekt passage ner genom den första delen av systemet. Men vätskan från saliven kommer från hästens blod, vilket tar på reserverna från hästens tjocktarm.

När hästens foder intas i form av pellets eller musli är vattenhalten också bara 15% och en mängd olika produkter suger en hel del vätska när de kommer i kontakt med vätska. Olika gräspellets kommer vanligtvis att suga 2,5 gånger sin egen vikt i vätska, medan råfibrer kan suga upp till 5 gånger sin egen vikt i vätska!

Det är därför viktigt att hästen alltid har tillgång till rent och färskt dricksvatten dygnet runt.

 

Du kan själv göra något för att efterlikna hästens naturliga foder. Det är naturligtvis lätt att bara släppa hästen på färskt gräs, men kompletteringsfodret och det torra grovfodret kan du också göra något åt.

Det handlar bara om att tillsätta vatten till fodret!

Det rekommenderas dock inte att blötlägga grovfodret under lång tid, eftersom det kan uppstå en förökning av bakterier, men att ånga grovfodret i en hökokare kommer att öka fuktinnehållet i grovfodret.

 

Du ser också ofta att vi rekommenderar att blötlägga fodret. Både mash, höpellets, vissa pelleterade kompletteringsfoder och andra produkter som har en hög fiberhalt. Vi rekommenderar detta både för att undvika foderstrupsförstoppning och för att efterlikna vad hästen själv skulle äta i naturen.

 

Det har flera fördelar:

Vi undviker onödiga veterinärkostnader och problem, säkerställer tarmfunktionen och faktiskt tar det längre tid för hästen att äta till exempel 300 g blötlagda höpellets än 300 g torra höpellets.

 

Vi är medvetna om att det i vissa situationer kan vara besvärligt, men det handlar bara om att komma in i en bra rutin när det gäller blötläggning av fodret. Samtidigt tar kallpressade pellets inte så lång tid att blötlägga, eftersom fibrerna inte är pressade särskilt hårt. Det innebär att vattnet snabbt tränger in mellan fibrerna och de kan därför svälla snabbare.

GlyxWiese Höcobs är klara för utfodring på cirka 30-45 minuter i kallt vatten.

 

 

Vi rekommenderar inte att låta blötlagda foder stå mer än 12 timmar!

Det beror dock mycket på temperaturen. Är det en varm sommardag kan det ibland bara stå en timme eller två, och är det en mycket kall dag mitt på vintern kan det säkert stå mer än 12 timmar. Du måste därför också använda ditt sunda förnuft när du utfodrar blötlagda fodret.

Om du vill påskynda processen kan du använda varmt vatten, men vatten med en temperatur över 40 grader kommer att förstöra gynnsamma näringsämnen i produkterna. Särskilt tillsatta probiotika, fettsyror, vitaminer och proteiner är känsliga för värme.

 

Vad sägs om blötläggning av vanlig musli, fungerar det?

Vi får ibland också den här frågan, särskilt från hästägare med äldre hästar – och svaret är ja, det kan du göra. Det finns inga problem med det. Det finns inget i fodret som tar skada. Bara om du använder för varmt vatten.

Du kan låta muslin stå i vatten och blötlägga några timmar, eller så kan du hälla vatten över precis innan du utfodrar kompletteringsfodret.

 

Behöver du hjälp med en beräknad foderstat till din häst?

Kontakta oss gärna direkt eller fyll i vårt foderstatsformulär på webbplatsen, så återkommer vi så snart som möjligt.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Saknar din häst energi?

I princip är energi helt enkelt kalorier. Det är två ord för samma sak. När vi tillför energi i foderplanen kommer hästen att gå upp i vikt av kalorierna om de inte används till det arbete som är tänkt.

Läs inlägg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Sök
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss