Drömfölet har kommit till världen. Fölningen har gått bra, stoet producerar mjölk och fölet dricker ordentligt. De första veckorna har gått bra – men vad händer nu?
När ska fölet börja äta foder?
Vad är viktigt och hur mycket foder ska fölet ha utöver stoets mjölk? Dessa frågor dyker upp hos många just nu.
Fölets ben har uppnått cirka 80 % av sin mineralisering inom det första året, och skelettet är färdigutvecklat först vid 6–7 års ålder! Fölet kommer att ha uppnått 65 % av sin vuxenvikt vid ett års ålder och upp till 90 % av sin slutliga höjd. Hästens kotben växer fram till 8 månaders ålder, medan skenbenets tillväxt avstannar under fölets andra levnadsår. Längden på fölets kotben är avgörande för den fjädring och elasticitet som benen ska ha under rörelse senare i livet. Tillväxten i hästens kropp sker nedifrån och upp, vilket betyder att benen slutar växa först och att tillväxten avstannar senare och senare ju högre upp i kroppen man kommer.
Eftersom fölet växer snabbt och utvecklas mycket under det första året är det av största vikt att ha rätt fokus på utfodringen. Felaktig utfodring kan leda till tillväxtstörningar, dålig ledhälsa, försämrat genetiskt potential och bristande utveckling. Detta är särskilt påtagligt om fölet inte får en balanserad tillförsel av protein och mineraler under sina första levnadsmånader.
Därför bör du tidigare än du tror börja ge fölet foder. Stoets mjölk erbjuder fölet protein, energi, kalcium, fosfor och sockerarter, men har en låg halt av spårämnen. Naturen är dock smart – stoet lagrar spårämnen i fölets lever under den sista delen av dräktigheten så att fölet har ett lager för de första månaderna av livet – förutsatt att stoet har fått tillräckligt med dessa ämnen under denna period!
Fölet får gärna börja provsmaka sitt foder så snart det visar intresse. Senare kommer detta foder säkerställa intaget av viktiga spårämnen som zink och koppar, vilka är avgörande för utvecklingen av leder och tarmsystem.
Koppar är nödvändigt för både kollagen- och elastinsyntesen, medan zink spelar en roll i enzymprocesser kopplade till benvävnadsuppbyggnad.
När fölet är 2-3 veckor gammalt börjar de flesta visa intresse för foder i krubban. Fölet härmar gärna stoet och redan här är det en bra idé att erbjuda fölet en egen portion foder i en separat hink. Till en början räcker det med en eller två nävar, men när fölet blir äldre behöver det äta tillräcklig mängd fölfoder för att få i sig tillräckligt med mineraler.
Samtidigt får fölet äta gräs och grovfoder i form av hö eller wrap i den allra tidiga perioden, så att tarmsystemet utvecklas rätt. De första månaderna är utnyttjandet av grovfoder inte stort, men en långsam start på intaget är viktig för utvecklingen av tarmsystemet.
Du kan läsa mer om korrekt tarmutveckling hos det unga fölet i detta blogginlägg!
Vid 2-3 månaders ålder börjar stoets mjölkproduktion naturligt att minska, vilket innebär att fölet gradvis blir mer beroende av foder och grovfoder som näringskälla. Framför allt är protein avgörande för fölets tillväxt.
Protein är viktigt för uppbyggnaden av muskler, bindväv, senor och skelett.
Fölets muskelfiberantal bestäms genetiskt under dräktigheten och påverkas inte av utfodring, men kvaliteten på tillväxten är beroende av rätt protein- och mineralintag.
Val av foder till fölet i St. Hippolyts sortiment finns två olika produkter för föl:
NaturMüsli Foal Vitality och Fohlengold.
Båda är speciellt utvecklade för föl och unga hästar och tar hänsyn till deras unika behov.
NaturMüsli Foal Vitality är ett mycket koncentrerat foder, vilket innebär att en liten daglig mängd täcker fölets mineralbehov. Det innehåller låga nivåer av socker och stärkelse samt högt fiberinnehåll. Proteininnehållet är måttligt med 15 % råprotein, och eftersom den dagliga givan är liten, är fölet beroende av att få tillräckligt med protein från grovfodret.
Fohlengold ges i en något större mängd och passar bra för föl som har svårt att få i sig tillräckligt med kalorier från grovfoder och stoets mjölk. Proteininnehållet är även här 15 % råprotein och daglig giva är något högre än för Foal Vitality, men säkerställ att fölet får i sig tillräcklig mängd protein via grovfoder och kompletteringsfoder.
Båda produkterna är utvecklade med fokus på en sund tarmfunktion och innehåller särskilda örter för att stödja detta. Mineralinnehållet är anpassat för optimal tillväxt med fokus på rätt mängd och balans mellan zink, koppar, kalcium och fosfor.
Är du osäker på vilket foder som passar bäst för ditt föl?
Kontakta gärna vårt kunniga rådgivningsteam! Du kan antingen kontakta din foderrådgivare direkt eller fylla i vårt foderstatsformulär på hemsidan.
Källor
National Research Council (NRC). 2007. Nutrient Requirements of Horses, 6th ed. Washington, DC: National Academy Press.
Ott, E.A., Asquith, R. L., Feaster, J.P. et al., 1979. Influence of Protein Level and Quality on the Growth and Development of Yearling Foals. J. Anim. Sci.
Equine Applied and Clinical Nutrition, 2013
Den store foderbog, 2004