0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Din hästs immunförsvar är beroende av omega-3 fettsyror!

Både omega-3 fettsyror och omega-6 fettsyror är essentiella för hästen och måste tillföras i kosten, eftersom hästen inte själv kan producera dem från andra näringsämnen.

Din hästs immunförsvar är mycket komplext och påverkas av flera olika faktorer.

Läs gärna vår bloggpost om ämnet här!

Men en av de saker som vi vet att immunförsvaret är mycket beroende av för att vara i balans är omega-3 fettsyror!

 

 

Omega-3 fettsyror

är en grupp olika fettsyror som kallas α-linolensyra (ALA), eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). ALA finns i nötter, frön och andra vegetabiliska källor, medan EPA och DHA främst finns i animaliska källor, såsom fiskolja. EPA och DHA är så kallade biologiskt aktiva, och det är de som kan göra en stor skillnad för din hästs immunförsvar.

Både omega-3 fettsyror och omega-6 fettsyror är essentiella för hästen och måste tillföras i kosten, eftersom hästen inte själv kan producera dem från andra näringsämnen.

EPA och DHA (omega-3 fettsyror) kan också syntetiseras från ALA. Detta är hästens primära källa till EPA och DHA. Det är dock en process som innefattar flera steg med hjälp av många enzymer. Syntesen sker med mycket låg hastighet hos däggdjur, som hästen är.

Dessutom finns det konkurrens mellan omega-3 fettsyror och omega-6 fettsyror om de enzymer som är involverade i omvandlingen. Därför kan omvandlingen av ALA till EPA och DHA minska när hästen får för stora mängder omega-6 fettsyror, och därför pratar man om att förhållandet mellan de två grupperna av fettsyror bör vara 4 omega-3 fettsyror till 1 omega-6 fettsyra. Det finns tyvärr dock ingen konkret forskning på området när det gäller just hästar i nuläget. Men eftersom hästens naturliga föda har detta förhållande förväntas det vara lämpligt även för våra moderna hästar.

Det intressanta är dock att dessa omega-3 fettsyror har visat sig ha så kallade immunreglerande egenskaper. Det betyder att de kan stötta ett immunförsvar som är i obalans.

 

Omega-3 fettsyrorna byggs in i cellmembranen och fungerar här skyddande mot skadliga processer i hästens kropp.

Fettsyrorna används för produktionen av bland annat leukotriener, tromboxaner och prostaglandiner, som är hormonliknande ämnen och bland annat viktiga för hästens immunförsvar.

Tromboxaner påverkar blodets koagulering, leukotriener är viktiga för luftvägarnas funktion och prostaglandiner är viktiga för den inflammatoriska responsen i hästens kropp.

 

Om du har en häst med följande utmaningar

så kan det vara en bra idé att fokusera på fettsyrabalansen i hästens foderstat, och se över om ett fodertillskott eventuellt kan hjälpa din häst;

  • Reagerar starkt på insektsbett
  • Kliande, fjällig hud
  • Svårt att gå ner i vikt
  • Utmaningar i luftvägarna
  • Utmaningar i lederna
  • Hård träning,

eller om det är en avelshäst eller en ung häst i tillväxtfas.

Som du kan se är omega-3 fettsyrorna viktiga för många funktioner i din hästs kropp.

Där vi dock märker den största skillnaden är vid obalanser i immunförsvaret, där det kan upplevas kraftiga reaktioner på insekter med klåda och torr, fjällig päls och hud som följd.

 

En intressant mindre studie

utförd 2002 har bland annat visat varför vi upplever denna skillnad.

Experimentet visade att linfrö, som innehåller 19,1% (ALA) omega-3 fettsyror mot endast 5,6% omega-6 fettsyror, hade en effekt på hästens hudreaktion från saliven från knott. Hästarna fick här fodras med 500 g linfrö till en 500 kg häst (eller motsvarande 100 ml linfröolja) om dagen under 42 dagar. Området där huden utsattes för knottens saliv blev markant mindre svullet efter de 42 dagarnas utfodring med linfrö!

 

Är du osäker på om din häst får tillräckligt med bra fettsyror eller om balansen är rätt?

Kontakta gärna din lokala foderrådgivare eller fyll i vår foderstatsblankett på hemsidan, så återkommer vi till dig så snart som möjligt.

 

https://feedxl.com/29-omega-3/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6834330/

https://drkhorsesense.wordpress.com/2017/04/30/understanding-fat-and-fatty-acids/

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Sök efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss