0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Fodra med hästens luftvägar i åtanke

Det finns många faktorer som kan påverka hästens immunförsvar, bland annat miljö och utfodring samt hästens allmänna hälsotillstånd.

Hästens luftvägar är ett av de mest utsatta organen i hästens kropp, eftersom främmande ämnen lätt kan komma åt kroppens slemhinnor och därmed få tillträde till kroppen. Det är också här hästens första försvar måste förhindra inträngning av oönskade ämnen, bakterier eller virus. Det är därför viktigt att hästens omgivning är god både ur hygienisk synpunkt och att hästens immunförsvar är starkt.

Det finns många faktorer som kan påverka hästens immunförsvar, inklusive miljö och utfodring, samt hästens allmänna hälsostatus. Luftvägsutmaningar kan bli ett stort problem för hästen både vad gäller prestation, men även för allmän välbefinnande. I värsta fall kan det på sikt utvecklas till allvarliga utmaningar.

Sådana utmaningar har visat sig påverka upp till 70 % av hästpopulationen och drabbar även unga hästar! [1]

Allergiskt relaterade luftvägsutmaningar som astma är en av de vanligare formerna av luftvägsproblem hos människor och är ofta associerat med att någon i familjen också har astma – det vill säga en genetisk faktor – eller att det uppstår andra allergiska symtom som till exempel eksem eller matsmältningsproblem på grund av födoämnesallergi.

Hos hästar kan utmaningar i luftvägarna uppstå om de till exempel får grovfoder av mycket dålig hygienisk kvalitet. Här handlar det ofta om mögelsvampar, som kan vara mycket skadliga för hästens immunsystem och orsaka fertilitetsproblem.

 

Antioxidanter

Hästar med luftvägsutmaningar har ofta ökat oxidativt stress i cellerna runt luftvägarna på grund av ett ökat antal fria radikaler. Fria radikaler uppstår i samband med cellernas energiprocesser och är mycket instabila. Eftersom de är så instabila, vill de gärna stabilisera sig, och detta gör de genom att koppla sig på ett ämne eller en cell, som i den processen blir förstört (oxiderat). Antioxidanterna fångar den fria elektronen eller hela radikalen, så att den inte kan skada kroppens vävnad.

C-vitamin är en stark antioxidant, och hästen är själv under normala omständigheter kapabel att producera det i tillräcklig grad. Dock kan det hända att hästen har en hög förbrukning av antioxidanter, och därmed kommer produktionen av C-vitamin också vara bristfällig.

Studier har visat att hästar med luftvägsutmaningar i högre grad påverkas av oxidativt stress, och det har också bevisats att de har en lägre nivå av C-vitamin i kroppen [2]. Tillförsel av C-vitamintillskott kan därför vara en bra idé för hästar med luftvägsutmaningar.

 

Örter

Det finns inte många studier om hästar och örter som stödjer behandling av hästar med luftvägsutmaningar. De som finns visar att örter har potential att kunna användas stödjande för att underlätta hästens luftvägar, särskilt för att uppnå friare luftvägar och stödja immunförsvaret (antalet makrofager) i hästens luftvägar [3].

Makrofager är en av immunsystemets celltyper. Den kan bryta ned skadliga mikroorganismer, främmande ämnen eller skadade celler och vävnader. Makrofager främjar läkningsprocesser. Hur effektiva örter är kliniskt är väl dokumenterat hos människor med luftvägsutmaningar [3]. Här betonas att örter både innehåller flavonoider och essentiella oljor [3].

Flavonoider är ett ämne som finns i växter och som har huvuduppgiften att skydda växten. Det finns ett mycket stort antal olika flavonoider, och de har alla olika funktioner, och studier visar att de har antioxidativa egenskaper [4].

Örter som oftast nämns i samband med att stödja luftvägsutmaningar:

 • Vitlök (Allium sativum), antibiotisk, desinficerande och blodrenande, används vid kronisk hosta och allergier.
 • Mynta (Mentha), matsmältande, lugnande, krampstillande och hostlindrande
 • Svartkämpar (Plantago lanceolate), slemlösande egenskaper, avslappnande effekt på luftvägarna
 • Svartkummin (Nigella Sativa) antiinflammatorisk, smärtstillande, kramplösande och bronkdilaterande.
 • Hästhov (Tussilago Farfara) mot torr irritationshosta, stimulerar tunn slembildning vid torrhosta
 • Kransborre (Marrubium Vulgare) slemlösande, slemlösande och antiinflammatorisk
 • Läkeflockel (Eupatorium Perfoliatum L.) stark immunstärkande ört
 • Anis (Pimpinella Anisum) lindrar spänningar i de mjuka musklerna i matsmältnings- och luftvägarna, har en kramplösande och slemlösande effekt på bronkerna

 

Allmän utfodring

Utfodring av en häst med luftvägsutmaningar beror helt på orsaken. Så det är svårt att tala om utfodring i generella termer. Men något kan göras, och för hästar med luftvägsutmaningar gäller det alltid att utfodra hästen så dammfritt som möjligt.

Detta kan för vissa hästar innebära att krubbfodret bör vara blött eller kanske inte innehålla för många små fibertyper som kan irritera luftvägarna. Detta kan vara till exempel snittad lucern eller snittat hö, som trots mycket fin bearbetning och hög hygienisk kvalitet fortfarande har små fibrer som hästen kan inhalera under måltiden.

Dessutom kan en övergång från hö till wrap också vara en bra idé, eftersom wrap har högre vattenhalt än hö och därför oftare dammar mindre. Det finns dock ingen garanti för att wrap inte dammar om det är av dålig hygienisk kvalitet. Att vattna hö eller wrap rekommenderas inte, eftersom studier visar att vattnet hö eller wrap ger optimala förhållanden för bakterier och svamp i grovfodret, vilket bara försämrar den hygieniska kvaliteten. Dessutom försämras den näringsmässiga kvaliteten också, eftersom viktiga näringsämnen sköljs ut.

Å andra sidan har dämpning med kokande vatten i särskilt utformade höångare visat sig kunna ha en positiv effekt hos hästar med luftvägsutmaningar. Här bindas de små partiklarna samtidigt som bakterier och svampsporer elimineras. Näringsvärdet bevaras också mycket bättre, eftersom det bara påverkar proteinhalten lite.

Vitaminer, mineraler och andra antioxidanter är viktiga element i hästens immunförsvar, och därför bör fokus ligga på en optimerad foderplan för hästen, med extra uppmärksamhet på immunförsvaret.

Har hästen redan ett belastat system kommer det generellt sett att finnas ett ökat behov av mineraler och antioxidanter. Örter är ett område där det inte har gjorts många direkta mätningar på hästar, men det har gjorts på andra djurarter och människor och det verkar lovande. Av den anledningen kan det vara en bra idé att välja specifika luftvägsstödjande produkter med örter för hästen.

 

Referenser

 • [1] S. Bond, »Upper and lower respiratory tract microbiota in horses: bacterial communities associated with health and mild asthma (inflammatory airway disease) and effects of dexamthasone,« BMC Microbiology, p. 17: 184, 2017.
 • [2] C. Deaton, »Antioxidant supplementation in horses affected by recurrent airway obstruction,« J. Nutr., pp. 134:2065S-2067S, 2004.
 • [3] W. Pearson, »Pilot study investigating the ability of a herbal composite to alleviate clinical signs of respiratory dysfunction in horses with recurrent airway obstruction,« The Canadian journal of Veterinary Research, pp. 71:145-151, 2007.
 • [4] R. J. Nijveldt, »Flavonoids: a review of probable mechanisms of action and potential applications,« Am J Clin Nutr, pp. 74:418-425, 2001.
Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss