Har hästen blivit för tjock eller för tunn?
Har pälsen blivit matt? Eller utvecklas hästen inte som du önskar?
Vi gör alla vårt bästa för att sköta och vårda våra hästar på bästa sätt. Men ibland går ändå saker fel i en hektisk vardag, där allt måste gå ihop.
Här kommer vi att gå igenom de två vanligaste misstagen som vi ser att många hästägare gör när det gäller fodringen av sina hästar.
1 Fel mängd foder i krubban
Du har fått en professionell individuell foderstat för din häst baserad på din grovfoderanalys av vinterns grovfoder. Men ändå blir din häst antingen för fet, för tunn eller så blir pälsen tråkig och trist och hästen trivs bara inte som förväntat.
Här är utmaningen ofta att du råkar ge hästen antingen för lite eller för mycket foder i förhållande till rekommendationen i foderstaten.
Du mäter säkert upp ditt foder med en hink eller ett mått, där du en gång har kollat vad måttet väger för det aktuella fodret.
Foder kan dock under säsongen ändra så kallad volymvikt, alltså den vikt som exempelvis en liter foder har. Speciellt foder med högt fiberinnehåll eller strukturinnehåll kan ändra volymvikt under en säsong, vilket kan innebära att du utan att märka det kan komma att fodra antingen för mycket eller för lite foder till din häst.
En liter Equigard väger ca 400 g, men om detta ändras med bara 50 g åt endera hållet, kommer du snabbt att ge för mycket eller för lite foder. På lång sikt påverkar det både din hästs intag av mineraler, energi och protein, men det påverkar också din plånbok.
På vår hemsida finns under Foderguide för varje basprodukt information om vad en liter av det enskilda fodret ungefär väger. Men vi uppmuntrar dig ändå att regelbundet kontrollera ditt eget fodermått. Du kan till exempel göra det till en vana att kontrollera med en våg den första varje månad, eller när du öppnar en ny säck.
Du kommer få en häst som trivs bättre och du kommer att spara pengar på lång sikt.
2 Du överskattar din hästs arbetsbelastning
Detta är ett lite mer tabubelagt ämne, eftersom vi ofta tycker att våra hästar arbetar mycket hårt när vi rider dem på ridbanan – de svettas i alla fall vid sadelgjorden när sadeln tas av.
Men arbetar våra hästar så hårt som vi faktiskt tror att de gör? I många fall är svaret nej.
Det innebär att om du fodrar din häst för medelhårt arbete, men den bara är i lätt arbete, kommer hästen att få i sig för mycket kalorier och protein och därmed bli överviktig istället för att förbruka energin till arbetet.
I vår stora foderguide har vi utarbetat en vägledning som enkelt kan berätta för dig hur mycket extra energi din häst förbrukar vid arbete
Antalet MJ i vägledningen baseras dock på en häst som väger 600 kg, men arbetsintensiteten är färgkoordinerad så att du kan använda den för alla hästars storlek för att ta reda på om din häst är i lätt, medelhårt eller hårt arbete.
Denna vägledning kan du se här:
Energibehov i MJ DE / dag – Alle værdier er baseret på en stor hest (600 kg)
Værdier / Kilde: www.landwirtschaftskammer.de
Hur använder jag tabellen?
Välj gångart och träningstid, så ser du det extra energibehovet i MJ DE (uttryckt i MJ DE = Mega Joule Smältbar Energi) som din häst (600 kg) behöver utöver underhållsbehovet (73 MJ DE / dag). Du kan använda färgen för att se belastningsnivån din häst befinner sig i. Om du vill kombinera flera gångarter, lägg ihop de angivna Mega Joule, och du kan använda färgen för att bestämma belastningsnivån.
13,2 MJ motsvarar dessutom 1 Foderenhet (FE), vilket motsvarar energin i 1 kg korn.
Som du kan se krävs det faktiskt ganska mycket innan din häst arbetar moderat, och de flesta hobbyhästar arbetar bara motsvarande underhåll eller lätt arbete, vilket gör att många hästar är överutfodrade.
Om detta är hela sanningen om vår epidemi av överviktiga hästar tror vi inte, men det är definitivt en stor del av det.
Att du är medveten om dessa två parametrar när du kontaktar oss angående din hästs foderstat gör också vårt arbete mycket enklare. Det blir mycket lättare att lägga upp en foderstat som exakt passar din hästs behov, och eventuellt rätta till en felaktig utfodring som pågått under en längre tid.
För en genomgång av foderstaten kontaktar du bara din lokala rådgivare direkt eller fyller i vårt foderstatsformulär på hemsidan. Så kommer vi att återkomma till dig så snart som möjligt.