Hästar är imponerande atleter. De kan springa, hoppa och utföra komplexa rörelser, utöver att vandra i långsam takt efter gräs och fibrer.
Men precis som mänskliga atleter kan hästar också uppleva belastningar på sina kroppar. Det är särskilt hovarna och lederna som är utsatta. För dig är det därför avgörande att förstå hur du bäst stöttar din häst genom korrekt utfodring och vård för att säkerställa dess hälsa och prestation både nu och på lång sikt.
Belastning på hovar och leder
När en häst arbetar, oavsett om det är i dressyr, hoppning eller bara trevliga ridturer, utsätts dess hovar och leder för betydande belastning. Hästens hovar bär hela dess vikt och måste också absorbera stötar från marken. Hovmekanismen och den elastiska strålen är några av de strukturer som absorberar stötarna. Hästens leder, särskilt i benen, tar också upp en del av stötarna, och lyckligtvis är strukturer som brosk och ledvätska utvecklade för att absorbera en del av dessa stötar tillsammans med hästens hovmekanism.
Men för att förstå den belastning som hästen utsätts för under prestation, måste du först förstå Ground Reaction Force. Ground Reaction Force är ett mått som indikerar den viktbelastning hästens ben utsätts för när de träffar marken.
Skritt är den gångart där belastningen är lägst. Det sker i långsam takt och hästen har alltid minst ett ben i marken. Här pratar vi om 1:1 belastning. Det betyder att om en 500 kg häst sätter benet i marken, påverkas det med en kraft motsvarande hästens vikt, alltså 500 kg.
Men när tempot ökar, ökar också belastningen. I galopp är påverkan 1:2,5. Det betyder att när hästen sätter benet i marken under galopp, belastas det med en kraft motsvarande 2,5 gånger hästens vikt. För en 500 kg häst blir det 1250 kg!
Om hästen är överviktig stiger belastningen ännu mer, och i denna beräkning har vi inte tagit med utrustning och ryttarens vikt!
Det är alltså stora krafter i spel när hästen rör sig, och det är inte konstigt att om det finns skador eller problem i hoven eller lederna, påverkar det hästens rörelse avsevärt.
Hovarna
Hovarna är dock i många fall särskilt känsliga. De består av en komplex sammansättning av hornvävnad, bindväv, nerver, brosk, ben och blodkärl. Hovbenet hålls bland annat fast vid hornkapseln med de känsliga, om än starka (när de inte är skadade) lamellerna. Hoven växer konstant och slits när hästen rör sig över olika underlag. Ett undantag är när hästen bär skor, då slits inte hornet på samma sätt eftersom skorna skyddar det.
Hovens tillstånd påverkas av många faktorer, inklusive hästens foder, motion och hovvård. Ett dåligt hovtillstånd kan leda till många problem för hästen, till exempel nedsatt prestation.
Lederna är också känsliga hos hästar men verkar generellt mer robusta än hovarna, som är den första komponenten som tar upp stötarna från marken. Mycket ridning på hårt underlag skapar fler kraftiga stötar och vibrationer upp genom benen än ridning på mjukt underlag. Lyckligtvis är lederna konstruerade för att hantera detta om hästen utfodras, motioneras och sköts korrekt.
Utfodringens roll för bra hovar och leder
Utfodring spelar en avgörande roll i att upprätthålla bra funktionella hovar och leder.
Här är några viktiga näringselement som bör ingå i hästens utfodring:
- Hästen bör hållas slank så att belastningen på hovar och leder förblir vad de är skapade för från naturens sida.
- Mineraler som zink, koppar och selen är essentiella för bra hovar. Dessa mineraler hjälper till att upprätthålla en stark hovvägg och bör ges till hästen i organisk form för god biotillgänglighet.
- Omega-3 fettsyror är bra för att upprätthålla smidigheten och fuktigheten i hovarna. Samtidigt upplevs de stödja ledhälsan.
- Proteiner och aminosyror är byggstenarna för hovens och ledens vävnad. Hovens horn består av hela 93 % protein, och särskilt de svavelhaltiga aminosyrorna är viktiga. Dessa är också viktiga för ledens broskvävnad, särskilt aminosyror som metionin och lysin.
- Biotin är känt för sin positiva effekt på hovens tillväxt och styrka. Tillräckligt biotinintag kan förbättra hovens hälsa avsevärt. Kom ihåg att hästen själv producerar detta om tarmfunktionen är i ordning, så du bör fokusera på detta för optimal hov- och ledfunktion.
- Glukosamin och kondroitin är kända för att stödja ledhälsan genom att främja bildandet av sund brosk och bra ledvätska.
Andra nyttiga tips
Förutom korrekt utfodring finns det andra åtgärder som du som hästägare kan ta för att säkerställa din hästs hovars och leders hälsa:
- Regelbunden hovvård och besök av en kvalificerad och registrerad hovslagare var 6-8 vecka för att verka och eventuellt sko om hästen. Detta säkerställer korrekt vinkel och därmed hovfunktion.
- Korrekt motion: En balans mellan träning och vila är avgörande. Överträning kan leda till slitage på leder och hovar, medan för lite motion kan leda till svaghet och stelhet.
- Bra underlag: Se till att hästen arbetar på ett lämpligt och varierat underlag. För hårt eller för mjukt underlag kan båda leda till oönskad belastning.
- Viktkontroll: Övervikt kan lägga extra tryck på hästens leder och hovar. Se till att din häst har en lämplig vikt.
Att ta hand om en hästs hovar och leder är en kontinuerlig process som kräver uppmärksamhet på detaljer och kunskap om näring och vård. Med rätt åtgärder och rätt näring kan du hjälpa din häst att förbli frisk och prestera sitt bästa.
Om du är osäker på hur du bäst stöttar din häst, kontakta din lokala rådgivare eller fyll i vårt foderstatsformulär, så återkommer vi till dig så snart som möjligt.
Ta väl hand om din häst – den stora atleten som förtjänar det bästa!