Kanske är du redan igång, kanske har du väntat till nu, när vädret vanligtvis är mer stabilt. Att släppa hästen på sommarbete – hur gör du det mest skonsamt så att du och din häst får en bra sommar?
Gräset på våren och tidigt på sommaren är vanligtvis det vi kallar kraftigt. Innehållet av socker och protein är högt, dock fortfarande mycket beroende av vädret. Det är just det höga innehållet som hästens tarmsystem och mikrobiom kan ha svårt att hantera om det plötsligt konsumeras av hästen i stora mängder.
Därför är det viktigt att du börjar långsamt att beta in hästen.
Hur du ska släppa din häst på bete beror också på hur du tänker att den ska beta under sommaren
- Ska den gå på fullt bete dygnet runt?
- Ska den gå på stripbete?
- Ska den bara ha bete några timmar om dagen?
- Ska den gå på samma bete som den har gjort hela vintern?
- Ska den ha betesreducerare?
- Kan den överhuvudtaget tolerera gräset?
- Är den för tjock eller tunn?
Vi förstår med andra ord att du som hästägare tycker att det kan vara en svår uppgift att få ihop det. Vi försöker här ge dig några svar på de många frågorna.
Om din häst ska gå på samma bete hela sommaren som den gjort under vintern behöver du inte vara så orolig. Då anpassar sig hästen till betet i takt med att gräset växer på betet.
Där du behöver vara mycket uppmärksam är om hästen ska byta till ett mer näringsrikt bete där det finns mycket mer gräs än vad den har på nuvarande bete.
Det är viktigt att hästen betas in på det bete den ska gå på eftersom sammansättningen av gräs och örter är olika på olika beten.
Stripbete
Om hästen ska stripbeta är det vanligtvis enklast att inhägna ett “startområde” på betet där stripbetningen ska ske. Detta område kommer att vara utgångspunkten där det mobila staketet dagligen flyttas. I början flyttas staketet bara lite och senare flyttas det mer och mer. Under cirka 3 veckor bör du sakta öka mängden gräs till den mängd som du förväntar dig att din häst ska ha under sommaren.
Du bör dock vara medveten om att för att stripbetningen ska fungera bäst (för att begränsa intaget av energi/kalorier) är det viktigt att sätta upp ett bakre staket som flyttas motsvarande det främre staketet. På så sätt inhägnar du det avbetade gräset, vilket ger det tid att återhämta sig (du inhägnar därför energi/kalorier med högt sockerinnehåll), och senare under säsongen kan du flytta staketet åt andra hållet.
Det finns en del arbete med denna typ av bete, men det kan vara ett riktigt bra sätt att hantera betet om du vill kontrollera energi/kaloriintaget.
Fullt bete/dygbete
Den här typen av bete fungerar oftast väldigt bra för friska och välmående hästar som inte lider av övervikt eller ämnesomsättningsproblem. Det är också ett enkel typ av bete där hästarna helt enkelt går på stora härliga frodiga marker hela sommaren.
Vårt rekommendation för betning av dessa hästar kommer att vara som följande, där hästen betas in på det bete den ska gå på under sommaren.
Dag 1-3: 15 minuter
Dag 4-7: 30 minuter
Dag 8-10: 1 timme
Dag 11-15: 3 timmar
Dag 16-20: 6 timmar
Dag 21-25: 8 timmar
Din häst bör nu kunna gå på fullt dygbete utan problem.
Vad ska du hålla ögonen på under betning?
Under betningen är det viktigt att du håller ögonen på ett antal parametrar hos din häst.
Först är det viktigt att vara uppmärksam på tarmfunktionen och mikrobiomens funktion, vilka bryter ner fibrer i det foder hästen konsumerar. Denna mikrobiom tar normalt 3 veckor att vänja sig vid nytt foder (sommarbete). Om fodret introduceras för snabbt kommer det att påverka balansen och din häst kan få lös avföring.
Du bör därför hålla ögonen på om gödseln har den vanliga konsistensen som fasta “bollar”. Om gödseln blir mer lös och direkt blöt i konsistensen bör du gå tillbaka i betningsschemat och stanna där lite tills gödselns konsistens har stabiliserat sig. Därefter fortsätter du i en långsammare takt tills du når önskat antal timmar.
Mikrobiomen kan stödjas genom att ge probiotika i form av t.ex. Hefekultur eller CuraBiom. Samtidigt kan det göra betningen lättare om du ger några kända högkvalitativa fibrer till din häst, i form av GlyxWiese Höcobs. Dessa kan dock inte ersätta gräs, men mikrobiomen har lättare att hålla en korrekt balans genom att komplettera med i kombination med det okända gräset.
Därefter är det viktigt att du håller ögonen på din hästs hull och fettdepåer. Om din häst går upp mycket i vikt under betesperioden bör du bedöma om din häst faktiskt mår bra av att gå på bete?
Om din hästs fettdepåer särskilt kring manken och på bakdelen vid svansroten växer och blir mycket hårda, rekommenderar vi att du tar bort din häst från betet omedelbart. Detta indikerar att det finns en obalans i hästens ämnesomsättning, vilket kan få ödesdigra konsekvenser för dess hovar.
Ska din häst överhuvudtaget gå på sommarbete?
Det tycker vi faktiskt är en bra fråga att ställa sig. För även om vi alla gärna ser att våra hästar får bete är det inte bra för alla hästar.
Överviktiga hästar, hästar med fettdepåer, en del ponnyraser och hästar som inte används för annat än sällskap har oftast svårt att hantera intaget av mycket socker och kalorier från gräset. Det leder till övervikt och kan orsaka foderrelaterande sjukdomar.
Dessa hästar kan mycket väl få ett riktigt bra hästliv i rasthagar eller områden där gräset utgör en mycket liten del av hästens totala intag av fibrer. Det handlar bara om att vara kreativ som hästägare! Idag byggs många inhysningsystem upp med olika aktiviteter så att hästar som inte tål gräs kan ha ett riktigt hästliv med andra hästar, frihet och bra grovfoder med rätt anpassat näringsvärde.
Är du osäker på hur du bäst planerar betesperiod för din häst, kontakta oss gärna för rådgivning, vägledning och foderstat under sommaren.
Du kan kontakta oss direkt eller fylla i vårt foderplansformulär på webbplatsen.