0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Hur fodras hästar i flock mest praktiskt?

Vi rekommenderar att du kompletterar med vitaminer och mineraler till alla hästar på sommarbete individuellt varje dag. På så sätt kan du vara säker på att alla hästar får de vitaminer och mineraler som just de behöver.

Sommaren är i full gång, och vi ser härliga stora hästflockar på frodiga ängar när vi reser runt i landet för att besöka hästar och göra rådgivningsbesök. Det är en vacker och harmonisk syn, och vanligtvis är bete också ett enkelt sätt att hålla hästar på.

Dygnet runt på bete och sommargräs för våra hästar innebär massor av fri mat i form av en massa gräs, fri rörelse, andra hästar och inga boxar. Det innebär att det inte behövs mockning och vägning av grovfoder, och vi behöver heller inte ta hästarna till och från hagen varje morgon och eftermiddag.

Men utfodringen kan bli besvärlig när hästarna går i flock. Alla hästar bör tilldelas vitaminer och mineraler, eftersom gräset inte täcker hästens behov av dessa näringsämnen under hela sommaren. Det kan också finnas ett behov av kompletteringsfoder hos vissa hästar för att täcka energi- och proteinbehovet.

Men det beror mycket på individen och betesäsongen.

Vi vill i första hand fokusera på tilldelningen av vitaminer och mineraler till hästar som går i flock.

 

Vi rekommenderar

att du kompletterar med vitaminer och mineraler till alla hästar på sommarbete individuellt varje dag.

På så sätt kan du vara säker på att alla hästar får de vitaminer och mineraler som just de behöver.

Vår erfarenhet är att inte alla hästar utnyttjar en fritt tillgänglig mineralbalja eller mineralsten. Vissa hästar konsumerar för mycket, medan andra konsumerar för lite.

 

Genom att tilldela hästarna mineralerna individuellt kan du vara säker på att hästarna får vad de behöver.

På så sätt säkerställer du att vanliga bristsymtom under sommarmånaderna lättare kan hållas borta:

  • Torra och spruckna hovar
  • Matt päls
  • Brist på energi

och senare på året dålig pälsfällning och pälssättning.

 

Men hur gör du i praktiken?

“Tag-själv”-lösningen är naturligtvis enkel och kräver minimalt arbete från din sida.

Att utfodra mineraler i hink kan vara besvärligt eftersom hästflocken ofta överfaller personen som kommer för att utfodra.

Det kan dock fungera genom att sätta upp några separata små foderboxar på betet, så att hästarna stängs in var för sig vid utfodringstid. Detta kan vara särskilt fördelaktigt om hästarna behöver mer än bara vitaminer och mineraler.

Men det finns också lösningen att tilldela vitamin- och mineraltillskottet i form av godbitar! Här utfodras vitamin- och mineraltillskottet enkelt från handen, och de enskilda hästarna får därmed snabbt och enkelt sitt dagliga tillskott.

Ta en titt på vår Semper Cube Nordic, som är speciellt utformad för detta ändamål. Efter den senaste uppdateringen våren 2024 kan produkten nu användas både för hästar som betar på kraftigt sommargräs och för hästar som betar på nedbitet gräs.

 

Du behöver bara hålla koll på vilken giva hästarna får!

Är det inte är en person som utfodrar hela hästflocken på en gång, utan de enskilda ägarna till de enskilda hästarna? Då blir det lättast för varje ägare att ta ut sin häst från hagen för att utfodra. Det kan vara i samband med den dagliga ridturen/skötandet och visitationen.

 

Nästa fråga:

Behöver hästarna få mineraler tilldelade varje dag?

Svaret är: Ja!

Om du vill göra det bästa för din häst!

Vissa vitaminer och mineraler är inte depånäringsämnen. Det gäller till exempel B-vitamin. Det betyder att hästen inte lagrar för senare bruk och därför behöver tilldelas varje dag.

Men om det är för en kortare period som du inte kan ge varje dag? Till exempel i samband med sommarsemester. Då rekommenderar vi att ta en veckas dos och dela upp på de antal dagar som kan tilldelas. På så sätt kan tilldelningen underlättas. Men observera att det inte är en hållbar lösning under hela sommaren.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss