”Ingen hov – ingen häst” är ett känt ordspråk, och det stämmer verkligen.
Om hästen inte har bra hovar att fördela sin vikt på, har den svårt att leva eftersom hästen är en vandrare.
Det finns många faktorer som påverkar hästens hovar. Det kan vara kvaliteten på hornet, skoningen och verkningen eller eventuell sjukdom i hoven.
Det som särskilt påverkar kvaliteten på hornet, utöver genetik, är hästens utfodring.
Och faktiskt är det även hästens tarm som påverkar hornets kvalitet.
En bra utfodring på papperet kan lätt förstöras av en dålig tarmfunktion hos hästen. Om tarmen inte fungerar, finns det flera saker som påverkar hästens näring.
Produktion av B-vitaminer och därmed biotin
Hästens mikrobiom, som lever i hästens grovtarm i en symbios med hästen, producerar i grunden alla de B-vitaminer och därmed allt det biotin som hästen behöver för att upprätthålla sin ämnesomsättning och den goda hovkvaliteten.
Alla B-vitaminerna är aktivt involverade i många processer i kroppen, inklusive en aktiv del av hovens tillväxt och hälsa. Biotin är det B-vitamin som förknippas med hovens styrka och är ofta huvudkomponenten i tillskottsprodukter för hovar. Biotin kallas också B7 och är vattenlösligt.
Anledningen till att B-vitaminerna spelar en viktig roll i hovens tillväxt är att de är involverade i bildandet av de proteiner som hoven består av. Biotin och B-vitaminerna kan inte förbättra befintligt horn, utan kan bara förbättra det nya hornet som växer fram.
B-vitaminproduktionen är dock beroende av att mikrobiomet är i korrekt balans och att det får tillräckligt med mat med bred nog mångfald. Upplever du till exempel att din häst är uppblåst, har varierande träck-konsistens eller andra avvikelser i träcken, kan du nästan vara säker på att det finns en utmaning i mikrobiomet.
Om din häst samtidigt har problem med kvaliteten på hovarna, kan det vara så att du faktiskt behöver börja med att få mikrobiomet i balans innan du börjar ge extra tillskott.
Upptag av näringsämnen
Förutom produktionen av B-vitaminerna är tarmens uppgift också att ta upp näringsämnena från tarmen och överföra dem till blodomloppet.
För att detta ska ske korrekt måste tarmens slemhinna vara intakt.
Om slemhinnan inte är intakt, kommer upptaget av både protein och mineraler att vara försämrat, vilket kan påverka många funktioner i hästens kropp och särskilt hovarna – särskilt om det pågår under längre tid.
Hovväggen består av 93 % protein på torrsubstansbasis, vilket innebär att protein har en enorm betydelse för hovkvaliteten. De svavelhaltiga aminosyrorna, metionin och cystein, är viktiga byggstenar för hoven och särskilt för keratin, som bidrar med styrka och struktur till hoven.
Slemhinnan i tarmen kan komprometteras av många skäl; Dåligt grovfoder, parasitbelastning, stressade perioder för hästen, lägre näring och allmän sjukdom hos hästen är bara några av orsakerna.
Om din häst därför har dålig hovkvalitet, tänk tillbaka på det senaste året/åren. Har din häst upplevt något av detta, och är det kanske därför din häst nu har hovproblem?
Eller får din häst för närvarande grovfoder av varierad kvalitet eller går igenom en mer stressad eller påfrestande period, så kan det först vara saker i hästens vardag som behöver ändras innan en förändring i hästens diet kommer att göra en skillnad för hovens kvalitet.
Kom ihåg att det tar 9-12 månader för hoven att växa ut, så när du har problem nu, ligger grunden till problemet långt tillbaka.
Det betyder också att de förändringar du gör nu för att optimera hoven kommer att ta upp till 9-12 månader att ge full effekt.
Att förbättra hovarna kräver därför tid, tålamod och att tänka hela vägen runt problemet för att nå målet.
Behöver du få fler ögon på saken, kontakta oss gärna för rådgivning och en genomgång av din hästs foderstat och historik.
Du kan antingen kontakta oss direkt eller fylla i foderstatsformuläret på vår hemsida, så återkommer vi till dig så snart som möjligt.