0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Insektspray – vad fungerar egentligen?

Ofta känns det som om att insektstäcket är den enda lösningen. Men på varma dagar kan det bli mycket varmt för hästen att ha på sig. Dessutom måste passformen på täcket vara bra så att hästen inte upplever tryck.

Sommar är en härlig tid. Vi njuter av värmen, de ljusa nätterna och de härliga sommarhagarna. MEN – sommaren för med sig insekter, och de kan vara en stor plåga för både hästarna och oss själva. Både i hagen, men också under ridturen.

 

Det finns många lösningar: täcken, spray, hagtid på natten, lösdriftstall där hästarna själva kan gå in under den värsta tiden och mycket annat.

Ofta känns det som om att insektstäcket är den enda lösningen. Men på varma dagar kan det bli mycket varmt för hästen att ha på sig. Dessutom måste passformen på täcket vara bra så att hästen inte upplever tryck.

Vi har därför undersökt vilka ämnen i insektspray som bekräftats genom forskning att rent faktiskt verka avskräckande på vissa insekter.

Det har varit ett svårt arbete, eftersom det vanligtvis bara är en typ av insekter de olika ämnena har testats mot.

Samtidigt måste vi komma ihåg att skilja mellan medel som avskräcker och bekämpningsmedel. Bekämpningsmedel fungerar genom att insekterna rör/biter och får medlet på sig, varpå de dör. Medel som avskräcker fungerar genom att insekterna inte har lust att landa på hästen.

Vi väljer här att fokusera på medel som avskräcker. Ofta används en kombination av olika eteriska oljor som lavendel-, citronella-, citroneukalyptus- och tea tree olja. Det är dock viktigt att nämna att insekterna använder sin luktsinne, så medel som avskräcker kommer inte att ha effekt på insekter som bromsar, som inte har något luktsinne. Några av medel som avskräcker har också testats för deras förmåga att döda insekterna.

 

Lavendelolja

har till exempel testats på de vanliga flugorna i häststallar (Musca domestica L och Chrysomya albiceps Wiedemann).[1] Testet visade att det är ämnet linalool från lavendel som har en effekt. Faktum är att det hade en dödande effekt på både vuxna flugor och larver vid en koncentration på 2,5 %!

I ett annat test av linalool mot myggor, [2] där effekterna av de eteriska oljorna testades i ljus och olika diffusorer, sågs att linalool avskräckte betydligt fler myggor än i kontrolltesten. Och ämnet var mer aktivt i diffusorer än i ljus. Faktum är att linalool avvisade myggor med hela 93 %!

Samma undersökning testade citronellaolja, där det sågs att diffusorer placerade 6 meter från myggfällor avvisade honmyggor med upp till 22 %. Genom att placera diffusorer ännu närmare sågs en ännu större grad av avvisning! Men den allmänna avvisningsgraden låg på cirka 68 %.

 

Citroneukalyptusolja

har också undersökts i ett antal försök, där det tydligt observerades en insektsavvisande effekt mot myggor och andra insekter. [3] De aktiva ingredienserna i oljan, som primärt låg till grund för effekten, är 1,8-cineol, citronella, linalool, α-pinen och γ-terpinen. Således återfinns en del av de aktiva substanserna från de olika eteriska oljorna.

 

Tea tree-olja

har också testats mot de vanligaste flugorna i häststallar (Haematobia irritans och Musca domestica).[4] Där testades koncentrationer upp till 5,0 %, vilket faktiskt kunde döda flugorna med effektivitet efter 12 timmars exponering. Tea tree-oljans avskräckande effekt testades också på kor. Där observerades en avskräckande effekt på 61,6 % i upp till 24 timmar!

 

Slutsatsen är

att de eteriska oljorna inte avvisar insekterna 100%, men minskar kraftigt bördan och därmed plågan! Vissa av oljorna har till och med i hög koncentration en bekämpande effekt.

 

Insektspray med de korrekta ingredienserna kan därför vara till stor hjälp i kampen mot den värsta insektproblematiken. Det är dock viktigt att de används korrekt. Insektspray bör användas under de tider på dygnet när insekterna är mest aktiva. Och om det regnar ska hästarna sprayas oftare, eftersom insektsprayens effekt minskar vid regn.

 

Vill du veta vilka insektsprayer vi har i sortimentet och hur du använder dem? Kontakta oss gärna för rådgivning.

 

[1] In vitro Safety and Efficacy of Lavender Essential Oil (Lamiales: Lamiaceae) as an Insecticide Against Houseflies (Diptera: Muscidae) and Blowflies (Diptera: Calliphoridae), Luciana F Cossetin, Eduarda Maria T Santi, Jocelene F Cossetin, Janaína B Dillmann, Matheus D Baldissera, Quelen I Garlet, Tiago P de Souza, Luiza Loebens, Berta M Heinzmann, Michel M Machado, Journal of Economic Entomology, Volume 111, Issue 4, August 2018, Pages 1974–1982,

[2] Efficacy of the botanical repellents geraniol, linalool, and citronella against mosquitoes, Günter C. Müller, Amy Junnila, Jerry Butler, Vassiliy D. Kravchenko, Edita E. Revay, Robert W. Weiss, Yosef Schlein, Journal of Vector Ecology, 10 July 2009

[3] Eucalyptus essential oil as a natural pesticide, Daizy R. Batish, Harminder Pal Singh, Ravinder Kumar Kohli, Shalinder Kaur, Forest Ecology and Management, Volume 256, Issue 12, 10 December 2008, Pages 2166-2174

[4] Insecticidal and repellent effects of tea tree and andiroba oils on flies associated with livestock, V Klauck 1, R Pazinato, L M Stefani, R C Santos, R A Vaucher, M D Baldissera, R Raffin, A Boligon, M Athayde, D Baretta, G Machado, A S DA Silva, Med Vet Entomol. 2014 Aug:28 Suppl 1:33-9. doi: 10.1111/mve.12078.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss