Vi älskar sommar och sol, men hur påverkar egentligen solens UV-strålar våra hästar?
Hästar är från naturens sida ganska väl skyddade mot solens UV-strålar. Både pälsen och pigmentet melanin i huden är hästens eget försvar mot UV-strålarna från solen. De reflekterar solljuset så att UV-strålarna inte kan skada själva huden.
Men hästar med hårlösa områden som samtidigt saknar pigment – alltså har ljusrosa hud – är mer utsatta för en vanlig solbränna. Det gäller t.ex. mulen, karleden, könsdelarna, ljumsken, öronen, runt ögonen och på vita tecknen eller tunnhudade hästar.
Det enkla skyddet är att täcka hästen mot solens strålar. Det kan t.ex. vara genom flugluvor, täcken, att de hålls inomhus mellan kl. 12-15 eller helt enkelt genom att smörja hästen med solkräm.
Det är viktigt att använda en solkräm av naturligt ursprung, eftersom vissa hästar kan reagera negativt på solkräm som innehåller PABA (para-aminobensoesyra).
En naturlig solblockerare är mineralen zinkoxid, vilket du hittar i vår
Horse Sun Lotion, som har en solskyddsfaktor 30!
Vid användning av solkräm på de utsatta hudområdena är det viktigt att smörja med jämna mellanrum, eftersom krämen tvättas bort med vatten, exempelvis när hästen dricker. Det kan också nötas bort under betning.
Genom att välja en solkräm med högt fettinnehåll tvättas/nöts den inte bort lika lätt. I vår Horse Sun Lotion hittar du också ett högt fettinnehåll.
Hästar kan också få solbränneliknande utslag, som många hästägare först tror är vanlig solbränna. Det avtar dock inte vid normal behandling, och man vill då veta vad det är och hur det uppstår.
I dessa fall blir utslagen inte bara röda och irriterade, utan det bildas också en hård tjock skorpa som kan utvecklas till ett inflammationsliknande tillstånd med t.ex. blåsor.
Det kallas för fotosensibilitet!
I dessa fall är solen inte den direkta utlösande faktorn, utan det är andra orsaker som gör så att hästen reagerar negativt på solens strålar.
Orsaker som tillsammans med solen kan orsaka dessa problem är:
- Om hästen kommer i kontakt med växter som vild palsternacka, smörblomma eller jätteloka, kan växtsaften i kombination med starkt solljus ge en reaktion som liknar ett fall av kokande vatten på huden. Växtsaften absorberar helt enkelt energin från solljuset och överför den till hudcellerna, vilket i slutändan förstör dem och ger hudutslaget.
Hästen kan vara påverkad av växtsaften i upp till en vecka efter att den har fått den på huden.
Om du märker att din häst har kommit i kontakt med den här typen av växtsaft, skölj den ordentligt med rent vatten för att undvika problem och rådgör med veterinär. Som en säkerhetsåtgärd är det en bra idé att hålla hästen borta från solen i upp till en vecka efteråt.
- Om hästen äter giftiga växter, som t.ex. stånds, som innehåller giftämnet pyrrolizidinalkaloider (PA), kan det också uppstå fotosensibilisering. Detta giftämne skadar levern, eftersom den omvandlar alkaloiderna till en starkt reaktiv förening kallad pyrrol, som bryter ner leverceller samt njur- och lungvävnad. Skadade gallvägar och leverceller stör avgiftningsorganets förmåga att utsöndra phylloerythrin, som produceras under matsmältningen av klorofyll – det gröna pigmentet från växter. Normalt utsöndrar hästar phylloerythrin genom gallan och det passerar därför ut med avföringen utan någon interaktion med hudvävnaden. Men med leverskador förblir phylloerythrin i kroppen och ackumuleras i huden för att orsaka ljuskänslighet. Vid exponering för solljus bryter områden av ljus hud ut i blåsor och sår.
Denna form av utslag är relativt vanligt förekommande. Det kan avhjälpas genom att ta bort hästen från de giftiga växterna och stödja leverns regenerering genom att t.ex. ge vissa aminosyror och mariatistelfrö.
Det skrämmande är dock att det ackumuleras över tid, till och med flera år. Det är bara 25 % av hästar med ljus hud med leverskada som visar synliga tecken på hudskador från fotosensibilisering!
Om hästen intar stora mängder av pyrrolizidinalkaloid under en kort period uppstår en akut förgiftning som kan vara dödlig.
Det är därför viktigt att hästen inte intar växter med dessa giftämnen.
En solbränna på en häst ska alltid tas på allvar, särskilt om den uppstår på inte soliga dagar och hästen t.ex. står på en äng med gula växter eller alsikeklöver.
Är du osäker på om din häst är påverkad av en leverskada, kontakta veterinären för att få hjälp med att ta ett blodprov.
Vi hjälper gärna till med goda råd och vägledning för en leverstödjande utfodring. Har din häst bara en vanlig solbränna, ta då en titt på vår Horse Sun Lotion för ett naturligt och enkelt skydd av din häst under sommaren.
Källar
https://thehorse.com/17869/burning-up-photosensitization-and-sunburn-in-horses/