0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Mer om ingredienserna bentonit, lakrits och loppfrön till hästar!

Idag fördjupar vi oss i ingredienserna bentonit, lakrits och loppfrön till hästar.

Att fördjupa sig i sammansättningen av hästfoder tycker vi alltid är superspännande!

Det är ofta stort fokus på vitaminer/mineraler och grovfoder till hästar som det allra viktigaste, vilket också är viktigt. Det finns dock många andra ingredienser/råvaror som också har en mycket stor effekt på hästarna. Effekter som kan vara avgörande för deras trivsel och välbefinnande.

Idag fördjupar vi oss i ingredienserna bentonit, lakrits och loppfrön till hästar.

 

Loppfrön

Loppfrön och särskilt loppfröskal är numera en känd råvara att använda till hästar – särskilt till hästar som går på mycket kort nedbetat gräs eller i jord/sandhagar, där risken för intag av sand och jord är förhöjd. Loppfröskal är känt för att bilda en kraftig gel vid kontakt med vätska, och denna gel kan dra ut orenheter som sand och jord ur hästens tarmsystem.

Men visste du att loppfrön och skalen därifrån kommer från en mycket liten växt i grobladssläktet?

Det latinska namnet är: Plantago Ovata, och växten är en ökenväxt som härstammar från Indien, där råvaran också produceras idag!

Skillnaden mellan loppfrön och loppfröskal är att skalen är den yttersta delen av fröet, och det är dessa som i kontakt med vätska bildar en kraftig gel som kan dra ut sand ur hästens tarm.

Denna gel består av polysackariden arabinoxylan, som är bra för hästens mikrobiom, och därmed kan gelen omge sanden och ta med den ut tillsammans med gödseln. Denna speciella gelformande egenskap gör att loppfröskal kan binda upp till 40 gånger sin egen vikt i vätska!

 

Men visste du också att en undersökning visar att loppfröskal kan hjälpa till att stabilisera hästens blodsocker? Faktiskt behövs inte mer än 90 g till en häst på 500 kg för att uppnå denna effekt.

Du hittar loppfrö, och därmed loppfröskal, i Relief Mash, som kan stödja hästens tarmar och rensa ut sand.

 

Bentonit

Bentonit är en lertyp som du kanske känner till. Det blir mer och mer vanligt att använda till hästar på grund av dess goda egenskaper för hästens matsmältning, men det är fortfarande okänt för många hästägare vad det egentligen är.

Det är en speciell lertyp, även känd under namnet montmorillonit. Bentonit har bildats genom omvandling av vulkanisk aska. Bentonitlera kan hittas på många platser i världen. Första gången den upptäcktes var i Benton, Wyoming, USA, men den finns också i Frankrike och på vissa platser i Danmark.

Bentonit är känt för sin stora vattenbindningsförmåga och jonbytesegenskaper.

Vad betyder detta för våra hästar?

Att ha bra jonbytesegenskaper innebär att bentonit är bra på att attrahera ämnen som är positivt laddade, eftersom den själv är mycket negativt laddad. I många fall är de positivt laddade ämnena i tarmen oönskade främmande ämnen och föroreningar som kan orsaka problem för hästens tarmfunktioner. Därför är jonbyte en bra egenskap för denna råvara, som används i en rad matsmältningsprodukter som till exempel Curagest.

 

Den goda vattenbindningsförmågan gör något av detsamma. Leran fungerar som en svamp som suger upp både vätska och oönskade främmande ämnen. Bentonit är alltså bra att använda när hästen har obalans i tarmfloran eller genomgår ett foderbyte, eller om hästen fått i sig giftiga växter eller haft ett olämpligt besök i foderrummet eller på den frodiga gräsmarken.

 

Lakrits

När vi talar om lakrits till hästar, är det inte godis från mataffären, utan råvaran som används i godis – nämligen lakritsrot.

Lakrits är en stor blommande buske som är hemmahörande i Medelhavsområdet. Den växer snabbt och sätter många rotskott, vilket är praktiskt eftersom det är rötterna som har en fantastisk egenskap.

Rötterna skördas efter 3-4 år. Då har de ett högt innehåll av glycyrrhizin, flavonoider och polysackarider. Lakritsrot är känd för att kunna lindra luftvägarna och ha en positiv verkan på slemhinnan i mage- och tarmkanalen.

Det är viktigt att du inte bara tänker att enskilda ingredienser kan göra skillnaden för din häst. Det är viktigt att ha en balanserad foderstat, så att olika ingredienser stöder varandra korrekt i rätt mängder. Det är därför vi har sammansatt produkterna med ett brett urval av ingredienser som är noggrant utvalda och avstämda efter produktens effekt på din häst.

 

Om du är osäker på hur du bäst kan stödja din häst, kontakta oss gärna för ett rådgivande samtal om utfodringen av din häst. Eller fyll i formuläret på hemsidan. Så kontaktar vi dig inom en vecka.

 

Käller

Fischer, M., N. Yu, R.G. Gray, J. Ralph, L. Anderson and J.A. Marlett (2004): The gel-forming polysac-charide of psyllium husk (Plantago ovata Forsk). Carbohy. Res, 339 (2004), pp. 2009-2017.

Moreaux, S. J. J.;J. L. Nichols; J. G. P. Bowman and P. T. Hatfield (2011): Psyllium Lowers Blood Glu-cose and Insulin Concentrations in Horses. April 2011, Pages 160-165.

Rodriguez-Cabezas, M.E., J. Galvez, D. Camuesco, M.D. Lorente, A. Concha and O. Martinez-Augustin (2003): Intestinal anti-inflammatory activity of dietary fiber (Plantago ovata seeds) in HLA-B27 transgenic rats. Clinical Nutrition, 22 (2003), pp. 463-471.

Urteapotekeren – Fritz Wolder

https://blog.redmondequine.com/is-bentonite-clay-safe-and-beneficial-for-my-horse

https://denstoredanske.lex.dk/bentonit

https://equinewellnessmagazine.com/bentonite-clay-diatomaceous-earth/

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Sök
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss