0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Nukleotider, lucern och glukosamin – varför används det till hästar?

Det är ofta stor fokus på vitaminer/mineraler och grovfoder för hästar som det grundläggande, vilket också är superviktigt. Det finns dock många andra ingredienser/råvaror som också har en mycket stor effekt på hästarna. Effekter som kan vara avgörande för deras välbefinnande och välmående.

Att fördjupa sig i sammansättningen av hästfoder tycker vi alltid är mycket spännande!

Det är ofta stor fokus på vitaminer/mineraler och grovfoder för hästar som det grundläggande, vilket också är superviktigt. Det finns dock många andra ingredienser/råvaror som också har en mycket stor effekt på hästarna. Effekter som kan vara avgörande för deras välbefinnande och välmående.

Idag fördjupar vi oss i ingredienserna nukleotider, lucern och glukosamin för hästar.

Vi vet att lucern redan är mycket känd, men tyvärr finns det många missförstånd kring denna råvara, som faktiskt är mycket fördelaktig för hästarna, och dessa kommer vi att titta närmare på.

Nukleotider för hästar

Vad är det nu för något?

Nukleotider är de naturliga grundstenarna för hästens arvsmassa – det vill säga hästens DNA och dess transportmolekyler RNA.
DNA är hästkroppens koder för utseende, prestation och andra individuella egenskaper. Allt detta finns redan i cellkärnan vid födseln.
Genom hästens ämnesomsättning förverkligas detta genetiska arvspotential. RNA-molekylens uppgift är att avläsa DNA:ets instruktioner för ämnesomsättningen.
För att skapa en DNA-sträng (som faktiskt är en meter lång om den rullas ut) i en cell i hästens kropp krävs 3 miljarder nukleotider. Det är många! Och dessa DNA-strängar produceras varje gång cellerna delar sig och bildar nya, vilket sker flera gånger dagligen!

Utan nukleotider kan det därför inte ske någon celldelning.

För en regelbunden förnyelse och delning/tillväxt av celler och vävnader måste det därför finnas tillräckligt med nukleotider som byggstenar för hästens DNA och RNA. En del av dessa kommer kroppen att syntetisera själv, liksom en del bildas från DNA:et i slitna kroppsceller och från celler i foderplantorna.
Dessa processer är dock begränsade och kan inte aktiveras eller stimuleras även om behovet ökar.
Dessutom har nukleotiderna från foderplantor vanligtvis låg biotillgänglighet och har därför bara begränsat värde för hästen.

I en ung och stark kropp täcks hästens behov av nukleotider av hästen själv. Men vid stora kroppsliga utmaningar samt under sjukdom och dräktighet kan det hända att tillförseln blir knapp, och då kan det vara meningsfullt att ge hästen extra lättupptagliga nukleotider i fodret. Därför tillsätter St. Hippolyt nukleotider till en rad produkter, till exempel vår Natur Müsli Easy Breeder, där du hittar dem tillsatta från jästprodukter, vilket är mer lättupptagligt än om de kommer från växter.

Lucern för hästar

Lucern är en växt som har använts som hästfoder i många år. Det är inte utan anledning som lucern är en populär foderingrediens för hästar.

 

Vad är lucern?

Lucern tillhör ärtväxtfamiljen. Dess långa och djupa rötter ökar växtens upptag av mineraler och näring.

Det speciella med ärtväxtfamiljen är att rötterna lever i symbios med en speciell typ av bakterier – knölbakterien Nitragin – som kan försörja både lucernväxten och eventuellt granngräs med kväve, vilket används för att bilda protein.

Som hästägare upplever du ofta lucern som en snittprodukt, men du kan också få produkten som ett alternativ till hö eller hösilage.

Lucern, som ett snittat produkt förpackat i en säck, är torkat för att bevara så många näringsämnen som möjligt. Under torkningsprocessen dör eventuella svampsporer, och produkten blir därför av hög hygienisk kvalitet.

Torkningsprocessen medför dock porösa blad, vilket kan göra produkten dammande, och för att binda bladen tillsätts vanligtvis melass eller olja i snittade lucerneprodukter.

Om man varken vill ha olja eller melass kan man välja torkad lucern pressad till pellets, men här går en del av den goda tuggtiden förlorad, eftersom pelletsen måste blötläggas innan utfodring.

 

Fördelar och nackdelar med lucern

I avsnittet ovan har vi berört några av fördelarna med lucern. Det höga proteininnehållet på grund av knölbakterierna är en av de stora fördelarna med lucern. Särskilt eftersom växten innehåller en stor mängd lysin, som är en essentiell aminosyra som din häst inte själv kan bilda.

Samtidigt har växten en hög andel av smältbara fibrer och är grov i stjälken, vilket ger mycket bra tuggtid när det snittade produkten ges i krubban tillsammans med annat krubbfoder. Denna tuggtid bildar saliv, vilket är viktigt för neutraliseringen av magsyran och därmed din hästs maghälsa.

Lucern har en hög andel mineraler, särskilt kalciumnivån är hög. Eftersom kalcium är bundet till protein tas det upp tillsammans med denna komponent i din hästs tarm och påverkar inte hästens upptag av fosfor. Normalt rekommenderas nämligen ett Ca/P-förhållande på 1,5-2, men i lucern säger det 2-2.5.

Innehållet av beta-karoten, E-vitamin och biotin är också högt i lucern, vilket gör att växten är särskilt lämplig för avelsdjur och prestationhästar.

Innehållet av både stärkelse och socker är dessutom lågt i växten, men på grund av det höga fiber- och proteininnehållet är energiinnehållet högt och 1 kg lucern motsvarar energin i 1 kg havre.

På grund av det höga proteininnehållet är dock lucern inte alltid lämplig för äldre hästar, särskilt hästar med nedsatt lever- och njurfunktion. Hästar använder dessa organ för att utsöndra eventuell överförsörjning av proteinet.

Vi upplever också att allt fler hästar får allergiska reaktioner mot lucern, men det är dock fortfarande en liten del av populationen som drabbas. Om du misstänker att detta kan vara ett problem rekommenderar vi att din häst genomgår ett allergitest.

 

Glukosamin för hästar

Glukosamin är den vanligaste ingrediensen du hittar i ett ledtillskott för hästar. Det är dock en komponent som kroppen faktiskt själv producerar från glukos!
Och kanske känner du igen namnet från vad ledvätskan består av, nämligen glykosaminoglykan. Kroppen använder nämligen glukosamin för att bilda bland annat glykosaminoglykan och proteoglykaner. Dessa två ämnen ingår som byggstenar i kollagen i leden.

Glukosamin finns i olika former. Du kan stöta på både glukosaminhydroklorid eller glukosaminsulfater. Båda utvinns oftast från animaliska källor, som krabba, hummer eller räkor samt grönläppad mussla. Glukosaminhydroklorid är dock mer koncentrerat och stabilt, men båda verkar ha en enhetlig biologisk effekt.
Glukosamin har också en positiv effekt på strukturen i ledbrusk. På det sättet kan glukosamin möjligen öka ledmobiliteten.

Utmaningen med glukosamin är emellertid den relativt låga biotillgängligheten om man mäter på blodnivå. Det visar sig dock att ämnet ackumuleras i brosk och kan påvisas i ledvätskan upp till 12 timmar efter att hästen har intagit det i fodret. Den senaste forskningen indikerar också att glukosamin ackumuleras i högre koncentration i leder med problem än i normala leder.

Men när du matar med glukosamin är det viktigt att vara tålmodig. Även om det snabbt kan ses i ledvätskan måste det ges i minst 4 veckor innan alla fördelaktiga effekter inträffar.

 

Det är dock viktigt att inte bara tänka att enskilda ingredienser kan göra skillnaden för din häst. Det viktiga är att mata den balanserat så att olika ingredienser stöder varandra korrekt och balanserat. Det är därför vi har sammansatt produkterna med ett brett utbud av ingredienser som noggrant har valts och anpassats efter produktens effekt hos din häst.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kli, salt och linfrö till hästar

Det är ofta stort fokus på vitaminer/mineraler och grovfoder till hästar, vilket såklart är superviktigt. Det finns dock en mängd andra ingredienser/råvaror som också har en stor effekt på hästen. Effekter som kan påverka deras välmående.

Läs inlägg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Search
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss