Du vet nog redan att det viktigaste i hästens foderstat är grovfodret.
Vi skriver om det gång på gång, och denna gång är inget undantag.
Hästens grovfoder utgör den största delen av hästens dagliga foderintag, med minst 1,5 kg torrsubstans per 100 kg normalviktig häst.
Det betyder också att din häst är extremt beroende av att grovfodret har ett lämpligt innehåll för dess individuella behov.
Grovfodret ger hästen fibrer, kalorier (energi), protein, mineraler och socker som de primära näringsämnena. Och det är detta du ska balansera med kompletteringsfodret, så att hästens dagliga behov av näring uppfylls, utan att få för mycket och utan att få för lite.
Om vi tar ett exempel:
En normalfödd 500 kg häst i underhåll har ett behov av ca 56 MJ (energi) per dag och till detta behöver vi ge 6 gram smältbart råprotein per MJ, alltså 336 g smältbart protein om dagen för att underhålla muskler, hud, päls, hovar och andra viktiga vävnader och funktioner i kroppen.
Har vi då ett grovfoder som ligger på 8 MJ/kg torrsubstans (lagomt innehåll av MJ för en normalfödd hobbyhäst) så behöver vi därmed 48 g smb rp/ kg torrsubstans för att hamna på rekommendationen om 6 gram smältbart råprotein per MJ.
Hästen behöver sedan få minst 1,5 kg ts/100kg kroppsvikt för att täcka sitt torrsubstansbehov, hur mycket det här blir i kilo foder får du räkna ut beroende på hur många procent torrsubstans just ditt grovfoder ligger på. Hö ligger ofta över 80 % ts medan hösilage ofta hamnar runt 50-70% ts, varför det också är så viktigt att ta analysen från flera balar så att snittet blir så korrekt som möjligt (eftersom framför allt plastat foder ofta innehåller olika mängd vätska och näringsinnehåll trots att det kommer från samma vall).
Det betyder alltså att du med ett välanpassat grovfoder av bra kvalitet kan täcka upp hästens underhållsbehov av energi och protein enbart genom grovfodret!
Det är dock inte längre ovanligt att vi ser grovfoder med endast 2-3g smältbart råprotein/MJ, och då uppstår problem! Det kan påverkas av bland annat väderförhållanden som extrem torka, eller tvärtom, extremt regn under vår- och sommarperioden, som sätter sina spår i gräset och därmed i hästens grovfoder. Med endast 3g smb rp/MJ så kommer hästen inte få i sig tillräckligt med protein ens för att täcka sitt underhållsbehov, tränas den så kan den även behöva 25-50% ytterligare tillägg samt att övrig påverkan som pälssättning också kan kräva ytterligare 25% extra protein i foderstaten.
Resten kommer då behöva hämtas i kompletteringsfodret på något sätt, ifall inte möjligheten till annat grovfoder finns. Här kan exempelvis Performance Fibre High Protein användas eller så kan grovfodret också kompletteras med lusern, som är känt för sitt höga proteininnehåll.
Du kan dock inte veta om det är nödvändigt att komplettera utan att ha en komplett analys av din hästs grovfoder. Grässorter, skördetidpunkt, mängd och vilken sorts gödning, vädret och andra parametrar berättar endast en bråkdel av sanningen.
Om du väljer att avstå från en sådan grovfoderanalys av olika skäl, kan det tyvärr leda till stora konsekvenser för din häst.
Du kommer inte att se proteinbrist direkt. Proteinbrist utvecklas ofta över en längre tid, eftersom hästen först tar från sina depåer som bland annat är musklerna.
Därför kan brist på protein yttra sig som:
- Bristande hull
- Bristande muskelsättning
- Viktminskning
- Sämre hovkvalitet
- Torr och glanslös päls
- Torr hud och lättare att drabbas av hudåkommor
- Trötthet
- Sämre humör
Med en grovfoderanalys i handen kan vi däremot räkna ut exakt vad din häst får i sig och vad den kan tänkas behöva i komplettering!
Vi använder dels gammalt hederligt papper och penna, samt foderberäkningsprogrammet PC Horse för detta!
Programmet hjälper oss att bedöma om hästen får tillräckligt med torrsubstans, tillräckligt med protein, tillräckligt med energi, hur mycket socker den får i sig och om vitamin- och mineralbehoven är uppfyllda. Är det något som vi behöver räkna lite extra på exempelvis vid dräktighet eller sjukdomar så korrektur-räknar vi självklart för hand.
Här nedan kan du se hur en foderstat för en 500 kg varmblodshäst i underhåll med låg proteinandel i grovfodret kan se ut i PC Horse:
Om Performance Fibre High Protein tas bort, kommer du att se att hästen hamnar i stor brist på protein, och endast blir täckt med cirka 70 % av det nödvändiga proteinet.
En annan viktig punkt är det förändrade innehållet av kalorier och socker i grovfodret, som är för högt för den allt större mängden överviktiga hästar som ses i landet.
Men ett sådant grovfoder kan också balanseras, med rätt kompletteringsprodukter.
Det kan du se i exemplet nedan, där vi har använt GlyxWiese BIO Luzerne Mix.
Det har matats in värden för en lättfödd fjordhäst i underhåll, som är överviktig och behöver gå ner i vikt.
Fokus är på att minska kaloriintaget och den dagliga mängden socker, men att täcka hästen med protein, torrsubstans, vitaminer och mineraler. Sockerintaget är dagligen på 720 g.
Om torrsubstansbehovet enbart skulle täckas av höet, kommer du att se att hästen får i sig för många kalorier, och sockerintaget går också upp.
På denna diet kommer hästen att inta 800 g socker dagligen! En sådan häst kommer självklart att gå upp i vikt och få problem med fettdepåer på lång sikt.
Om sockerinnehållet skulle reduceras ytterligare vid t.ex oro för problem med fång, skulle mer av höet med den höga andelen socker bytas ut till förmån för en produkt med lågt sockerinnehåll som till exempel GlyxWiese BIO Luzerne Mix, som används i exemplet.
Vi vet att det kan verka överväldigande, men det är därför grovfoderanalysen är så viktig, och det är därför vi erbjuder GRATIS hjälp att räkna ut lämpliga foderstater, som är avstämda efter din hästs individuella behov.
Du behöver bara kontakta din lokala foderrådgivare eller fylla i vårt foderstatsformulär på hemsidan, så återkommer vi till dig så snart som möjligt.
PS: Håller du på att välja vinterns grovfoder men vet inte vilken analys som kommer att passa din häst? Då hjälper vi också självklart med råd och vägledning i den processen!