0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

St. Hippolyts produktionsprocess: Kallpressning av olja och pellets

Vad betyder det för din häst?

Vi har en känsla av att du följer det här nyhetsbrevet för att lära dig mer om hästutfodring – både vad gäller näring och foderproduktion.

Idag ger vi dig kunskap om tillverkningen av hästfoder och hur olika typer av produktionsmetoder påverkar fodret du ger din häst.

 

Kallpressning är dagens ämne!

 

Kallpressning är en metod där fodret eller vissa ingredienser pressas med tryck vid temperaturer som inte överstiger 38°C.

Denna pressning kan ske på olika typer av oljerika frön, som linfrö eller solrosfrö, men också när fodret ska pressas till pellets, både för basfoder och tillskott.

I både basfoder och tillskott tillsätts en rad vitaminer, mineraler och andra aktiva ämnen, som till exempel omega-3-fettsyror, beroende på vilken effekt tillskottet ska ha. Dessa aktiva ämnen måste bevaras och skyddas på bästa möjliga sätt.

Det viktiga du ska ta med dig är att viktiga och effektiva näringsämnen, såsom vitaminer och omega-3-fettsyror, är värmekänsliga. Detta innebär att dessa näringsämnen förstörs vid produktionsmetoder där temperaturen överstiger 38°C, och effekten av tillskottet eller oljan minskar eller kanske inte ens finns kvar.

 

Det är därför viktigt att du undersöker om fodret du använder till din häst är kallpressat.

 

Vid varmpressning av olja eller pellets stiger temperaturen till långt över 38°C. Detta förstör de värmekänsliga näringsämnena och din häst får därmed inte lika mycket nytta av en sådan produkt.

 

Om du är osäker på om dina pellets är kallpressade eller inte, kan det ofta ses på själva pelletsen.

En kallpressad pellet är inte särskilt hårt pressad och är därför lättare att bryta itu. Tendensen till att smula kan också vara lite högre.

Samtidigt kan ytan på pelletsen skilja sig åt beroende på om de är kallpressade eller inte. En varmpressad pellet är vanligtvis mycket blank på ytan, eftersom ingredienserna ser ut att ha smält ihop. Utöver att de värmekänsliga näringsämnena förstörs, leder detta också till en sammanpressning av råvarorna, vilket kan försämra tillskottets smältbarhet.

Eftersom varmpressade pellets ofta är mycket hårda, kan vissa hästar ha svårt att tugga dessa – särskilt om hästen har tandproblem.

 

Du kan vara säker på att oljor, pellets och andra ingredienser i St. Hippolyts foderprodukter är kallpressade. Processen utförs vid vår egen kvarn, vilket gör att vi kan garantera en mycket hög kvalitet på slutprodukterna. Detta skyddar och bevarar både de tillsatta och naturliga näringsämnena i ingredienserna, och även om det har den nackdelen att pelletsen lättare smulas, tar vi gärna det med i beräkningen. Det är trots allt innehållet som är viktigast för din häst.

Sammantaget gynnar processerna din häst genom att ge effektiva produkter som kan lösa vilket problem som helst hos din häst.

 

Är du osäker på hur du ska sätta ihop foderplanen för din häst?

Kontakta gärna din lokala rådgivare eller fyll i vårt foderstatsformulär på hemsidan, så återkommer vi inom en vecka. Tjänsten är naturligtvis helt gratis.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Nyår och stress – vad kan du göra?

Hästen är ett flyktdjur, och dess reaktion på höga ljud och smällar är ofta att bli skrämd och springa iväg. Eftersom fyrverkerier vanligtvis avfyras på natten kan detta vara en potentiellt farlig situation, om hästen kommer lös och i panik skadar sig själv eller andra.

Läs inlägg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Sök
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss