0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Vad gör krom, getruta och bockhornsklöver?

Det är ofta ett stort fokus på vitaminer/mineraler och grovfoder för hästar, vilket utgör grunden och är jätteviktigt att ha koll på. Det finns dock många andra ingredienser/råvaror som också har en stor effekt på hästarna. Effekter som kan vara avgörande för deras välbefinnande och välmående.

Att dyka ner i sammansättningen av hästfoder tycker vi alltid är jättespännande!

Det är ofta ett stort fokus på vitaminer/mineraler och grovfoder för hästar, vilket utgör grunden och är jätteviktigt att ha koll på. Det finns dock många andra ingredienser/råvaror som också har en stor effekt på hästarna. Effekter som kan vara avgörande för deras välbefinnande och välmående.

Idag dyker vi ner i ingredienserna krom, getruta och bockhornsfrö för hästar.

 

Krom

Krom är egentligen bara en mineral och inte en ingrediens/råvara. En mineral som hästen enbart behöver i små givor men som det inte finns någon fastställd gräns för. Det betyder dock inte att mineralen inte är viktigt för din häst, för det är den absolut! Det som gör krom intressant och som ökar intresset när vi pratar om hästar är att mineralen hjälper kroppen att använda kolhydrater och fett från fodret. Det innebär bland annat att krom gör insulinet i hästens kropp mer effektivt i uppgiften att flytta blodsockret från blodet till cellerna.

Detta är särskilt relevant att fokusera på när vi har att göra med hästar med obalanser i ämnesomsättningen. Eftersom det inte finns något fastställt minimumbehov för hästen är det inte alltid vi hittar krom i olika foderprodukter. Men eftersom vi vet att krom är av betydelse för insulinomsättningen, så hittar du det tillsatt i GlucoGard och EquiGard i form av öljäst, vilket är en av ingredienserna som naturligt har en hög halt av krom.

 

Getruta

Getruta är en flerårig buske, 1 meter hög med ihåliga stjälkar och vackra blå blommor. Du hittar den främst på fuktiga ängar och roten kan liknas med en rödbeta. Det speciella med denna vackra växt är att den innehåller en lång rad sekundära växtämnen som alkaloider, glykosider, saponiner, garvämnen och bitterämnen.

Alla dessa sekundära ämnen ger växten fantastiska egenskaper för att stödja hästens insulinomsättning och därmed bidra till att främja upptaget av glukos i cellerna. Vissa försök har till och med visat att den kan hämma upptaget av socker i tarmen! Du hittar därför örten i vårt tillskott GlucoGard, som just är inriktat på hästarnas socker- och insulinomsättning.

 

Bockhornsfrö

På latin heter bockhorn “foenum-graecum” och betyder grekiskt hö. Denna referens kommer säkert från gamla tider då växten användes som aptitstimulerare om hästen erbjöds mindre kvalitativt hö. Idag är det främst fröna som används. De är särskilt näringsrika med en hög oljehalt på 8% och med 20% protein. Men också vitaminer som A, B, C och E finns i fröna. Den stora mängden goda slemämnen som finns i fröna får inte heller glömmas bort, cirka 20-45%.

Förutom olika bitterämnen och flavonoider innehåller de också saponiner. Saponinerna är särskilt spännande eftersom de har visat sig ha en positiv effekt på hästens blodsockeromsättning. Det är därför denna foderingrediens återfinns i vår EquiGard.

Det är dock viktigt att inte bara tänka att enskilda ingredienser kan göra skillnad för din häst. Det är viktigt att utfodra hästen balanserat så att olika ingredienser stödjer varandra korrekt och balanserat. Det är därför vi har sammansatt produkterna med ett brett utbud av ingredienser som är noggrant utvalda och anpassade efter produktens önskade effekt hos din häst.

 

Referenser

https://sund-forskning.dk/artikler/galega-officinalis/
Equine Applied and Clinical Nutrition, Raymon Geor, Patricia Harris, Menfred, Coenen, 2013
Hestens Lægeplanteleksikon, Hilary Page Self, 2001, 1. upplaga, 1. upplaga
Urteapotekeren, Fritz Wolder, 2019, 1. upplaga, 1. upplaga

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss