0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Varför använda biotin, åkerfräken och grönläppad mussla till hästar?

Det är ofta stort fokus på vitaminer/mineraler och grovfoder till hästar, vilket är superviktigt. Det finns dock många andra ingredienser/råvaror som också har stor effekt på hästarna. Effekter som kan vara avgörande för deras trivsel och välmående.

Att fördjupa sig i sammansättningen av hästfoder tycker vi alltid är jättespännande!

Det är ofta stort fokus på vitaminer/mineraler och grovfoder till hästar, vilket är superviktigt. Det finns dock många andra ingredienser/råvaror som också har stor effekt på hästarna. Effekter som kan vara avgörande för deras trivsel och välmående.

 

Idag dyker vi ner i ingredienserna biotin, åkerfräken och grönläppad mussla.

 

Biotin

 

Biotin är ett vitamin som hör till B-vitaminkomplexet. Det kallas också B7-vitamin och ibland H-vitamin, och är vattenlösligt. Biotin ingår i hästens omsättning av fett, kolhydrater och aminosyror, och är därför ett viktigt vitamin.

Hästen är i grund och botten självförsörjande med B-vitaminer via sitt tarmmikrobiom, som producerar dem genom att fermentera fibrer från grovfoder och gräs.

Det kan dock uppstå ett ökat behov av B-vitaminer hos hästen om den arbetar hårt, befinner sig i stressiga situationer, såsom tävling eller transport, har matsmältningsproblem eller genomgår ett krävande pälsbyte.

Biotin nämns oftast i samband med hov- och pälskvalitet. Detta beror bland annat på att biotin hjälper till med uppbyggnaden av proteinerna i hästens hovvägg.

Biotin avhjälper defekter i hovens struktur och horn och i fall där det finns störningar i hornets elasticitet. Biotin kan inte förbättra befintligt horn, utan endast det nya hornet. Därför kan det ta upp till 15 månader innan man ser en effekt av tillskott av biotin.

 

Nyzeeländska grönläppade musslor

Nyzeeländska grönläppade musslor, även kända som Perna canaliculus, har blivit alltmer populära som ett naturligt ledtillskott till hästar.

Musslorna innehåller naturligt förekommande glukosamin och kondroitin, som är två viktiga föreningar för att bibehålla frisk broskvävnad och leder i hästens kropp.

Glukosamin är en aminosockerförening som är en viktig byggsten i bildandet av brosk och ledvätska. Brosket är den släta, elastiska vävnad som täcker ledytorna och fungerar som en stötdämpare. Glukosamin hjälper till att bibehålla broskets styrka och elasticitet genom att främja produktionen av glykosaminoglykaner och proteoglykaner, vilka är centrala komponenter i brosket.

Kondroitin är en stor molekylär struktur som finns i brosk, senor och bindväv. Den fungerar som en svamp som drar till sig och binder vattenmolekyler till brosket. Detta bidrar till att bibehålla broskets elasticitet och smörjförmåga.

Tillsammans arbetar glukosamin och kondroitin i lederna för att upprätthålla hälsan och funktionaliteten. De hjälper till att hålla brosket starkt och smidigt, vilket är avgörande för rörelsefriheten och komforten hos din häst. När brosket är friskt fungerar lederna korrekt.

 

Åkerfräken

Åkerfräken är en ört som har ett mycket högt naturligt innehåll av kisel, eftersom dess rötter sträcker sig minst 50 cm ner i jorden och ofta djupare.

Kisel är ett nyttigt mineral att ge hästar, eftersom det ingår i uppbyggnaden av cellväggar och bindväv, samt ben, senor, hovar, hud och päls. Dessutom stimulerar kisel kroppens egen produktion av glukosamin.

Kisel ingår också i bildandet av kollagen, som är ett strukturellt protein som finns i bindväv som senor, ligament, brosk och hud. Kollagen är avgörande för att bibehålla styrkan, elasticiteten och hälsan hos dessa vävnader.

Åkerfräken är en något omdiskuterad ört att använda till hästar. Kan den användas till hästar när släktingen kärrfräken är giftig med sitt innehåll av enzymet tiaminas som bryter ner vitamin B1 och därmed leder till vitaminbrist?

Studier visar att den kan. Det krävs mycket stora mängder av den mer giftiga kärrfräken för att ge förgiftningssymptom. I ett försök gavs hö med 20 % kärrfräken och efter 2 veckor visade hästarna symptom.

Men när åkerfräken används som en ört i olika tillskott krävs det mycket mindre mängder för att få fördelen av den stora mängden kisel som örten innehåller.

 

Det är viktigt att du inte bara tänker att enskilda ingredienser kan göra skillnaden för din häst. Det är viktigt att utfodra hästen balanserat, så att olika ingredienser stöttar varandra på rätt sätt. Därför har vi sammansatt produkterna med ett brett urval av ingredienser, som är noga utvalda och mängdmässigt anpassade efter produktens effekt hos din häst.

 

Är du osäker på hur du bäst kan stötta din häst, kontakta gärna oss för en närmare diskussion om utfodringen av din häst!

Kontakta din lokala rådgivare eller fyll i vårt foderstatsformulär på hemsidan, så kontaktar vi dig inom en vecka!

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Sök
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss