0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Varför får hästar dåliga hovar?

Vi märker att det saknas fokus på särskilt protein och de essentiella fettsyrorna i utfodringen. Dessa parametrar glöms ofta bort, liksom att ströet ska absorbera ammoniak, hagarna är för torra eller blöta, att verkning gärna ska ske var 6-7e vecka och motion är nödvändig för ökad blodgenomströmning till hoven.

Om du har haft en häst med dåliga hovar så har du säkert ställt dig själv frågan:

Varför har just min häst sämre hovkvalitet?

 

Och det kan finnas många svar på den frågan! Här är några möjliga orsaker:

 

  • För långa verkningsperioder
  • Felaktig verkning eller skoning
  • Boxmiljön
  • Hagens miljö
  • Genetik
  • Säsongen
  • Ålder
  • Brist på mineraler i den dagliga utfodringen
  • Brist på protein i den dagliga utfodringen
  • Brist på essentiella fettsyror i den dagliga utfodringen
  • För mycket socker och stärkelse i den dagliga utfodringen
  • Dålig tarmfunktion, vilket ger minskad produktion av B-vitamin och upptag av näringsämnen
  • Undermålig motion/rörelse

 

Undersökningar visar dock att genetiken är den viktigaste faktorn som avgör om hoven är av god kvalitet eller inte. Därefter följer utfodring, motionen och säsongen.

Vi märker att det saknas fokus på särskilt protein och de essentiella fettsyrorna i utfodringen. Dessa parametrar glöms ofta bort, liksom att ströet ska absorbera ammoniak, hagarna är för torra eller blöta, att verkning gärna ska ske var 6-7e vecka och motion är nödvändig för ökad blodgenomströmning till hoven.

 

Protein

Protein är viktigt eftersom hovväggen består av 93 % protein på torrsubstansbasis.

Hovväggen består av det strukturbildande proteinet, keratin. Keratin innehåller en hög andel svavelhaltiga aminosyror som cystein och metionin, vilka bildar bindningar mellan enskilda molekyler, vilket skapar en stark men böjlig struktur. Denna process kallas keratinisering av hovvävnaden.

Om hästen får proteinkällor av hög kvalitet, kan det vanligtvis täcka hästens behov av de aminosyror som är nödvändiga för hovtillväxt. Vi märker att många hästar under sommarperioden inte får tillräckligt med essentiella aminosyror, eftersom innehållet i gräset varierar mycket under sommaren. Innehållet beror på markskötsel och inte minst vädret. Tidigt på sommaren är proteininnehållet vanligtvis högt, men senare på sommaren minskar det och täcker oftast inte behovet när vi kommer till augusti månad.

Tillskott av enstaka aminosyror har ofta inte samma effekt som tillskott av en högkvalitativ proteinkälla, eftersom de kan orsaka obalans i det totala aminosyratillskottet och därmed skapa andra problem eller brister.

Det är därför lämpligt att ge ett kompletteringsfoder som innehåller högkvalitativt protein, balanserat med de andra näringsämnena i fodret. Naturliga källor till högkvalitativt protein är grovfoder med en bred diversitet av gräs. Lusern, öljäst, soja, linfrö och spirulinaalger är också bra källor till protein.

 

Fettsyrorna

Fettsyrorna finns i det yttersta lagret av hovväggen tillsammans med keratin. När fett finns i rätt mängd, bildar det en obruten barriär som håller kvar fukten i de inre lagren av hovstrukturen och håller vattnet ute. Det är särskilt viktigt att fokusera på denna detalj när sommaren blir mycket torr. Här har hovarna en tendens att torka ut, men om hästen får tillräckligt med de essentiella fettsyrorna, kommer flexibiliteten i hoven att bibehållas.

Dessutom skapar fettsyrorna en barriär så att bakterier och svampar inte kan tränga in i hovens horn.

Om hästen går på färskt gräs, får den sitt behov av essentiella fettsyror uppfyllt med ett förhållande på 4:1 – 6:1 av omega 3 och 6. I detta fall påverkar det sannolikt inte hoven att ge hästen extra fettsyror.

Om hästen däremot får torrt hö – eller senare på sommaren torrt och grovt gräs, kommer fettsyrorna att finnas i mindre utsträckning, och det är då användbart att ge extra fettsyror.

Den vegetabiliska källan till fettsyror som ligger närmast fettsyrasammansättningen i färskt gräs är linfrö och chiafrö. Andra vegetabiliska oljor är högre i omega-6 än omega-3.

 

Kom ihåg att optimering av utfodringen endast påverkar hovens nya tillväxt!

 

Hovens tillväxt

Hovens tillväxt börjar från kronranden och ner mot tån. Under normala omständigheter tar det 9–12 månader för hoven att växa hela vägen ner till tåspetsen. Däremot tar den bakre delen av hoven, från kronranden till slutet av hoven vid trakterna, bara 4–5 månader. Detta innebär att hornet vid trakterna är yngre och kommer att vara mer elastiskt.

Hur snabbt hovarna växer beror bland annat på ålder, säsong, sjukdom, träning och näring. Hos föl växer hoven i genomsnitt 15 millimeter per månad, medan den hos vuxna hästar växer i genomsnitt 9 millimeter och för seniorhästar ner till 6 millimeter per månad. På vintern växer hoven minst, medan den på våren och sommaren växer som mest.

 

Om du märker att din häst har dåliga hovar och har svårt att förstå varför, ta en titt på din hästs foderstat. Vi hjälper dig gärna att gå igenom den för att hitta eventuella brister.

 

Kontakta oss direkt via mejl eller telefon, eller fyll i vårt foderstatsformulär på hemsidan, så hjälper vi till med en professionell genomgång av din hästs foderstat!

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Sök
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss