0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Det är en gammal tradition att fodra med mash till hästar!

Hästen lever i symbios med sitt tarmmikrobiom – inget mikrobiom = ingen näring till hästen. Ett dåligt eller obalanserat mikrobiom innebär brister eller obalanser i hästens näring, oavsett om hästen faktiskt får tillräckligt att äta eller inte.

Att fodra mash till hästar är en gammal tradition som har hållit i sig i många år. Erfarenheter visar att hästar mår bra av att få mash flera gånger i veckan. Men varför rekommenderas mash i många fall, och varför har vi inte mindre än fyra varianter i vårt sortiment?

 

Hästen lever i symbios med sitt tarmmikrobiom – inget mikrobiom = ingen näring till hästen. Ett dåligt eller obalanserat mikrobiom innebär brister eller obalanser i hästens näring, oavsett om hästen faktiskt får tillräckligt att äta eller inte.

 

Mash är därför sammansatt av en bred variation av ingredienser som på olika sätt stimulerar och stödjer det goda tarmmikrobiomet. Hästens matsmältning understöds på detta sätt och näringsupptaget förbättras.

De flesta typer mash innehåller också jästkulturer eller bryggerijäst, som har en särskilt positiv effekt på tarmmikrobiomet. Detta understöds av en mängd örter som både har prebiotiska egenskaper och säkerställer att tarmmiljön förbättras till fördel för mikrobiomet och hästens välmående.

Förutom att stimulera och stödja tarmmikrobiomet verkar mash också renande på oönskade ämnen i tarmkanalen. Mash är dessutom bra för att återställa vätske- och elektrolytbalansen, då det som bekant utfodras uppblandat med vatten.

 

Mash utfodras ofta när det finns en obalans i tarmen.

Mash kan med fördel ges till:

  • Hästar som är i lågt hull trots att de får mycket att äta
  • Hästar med dålig pälskvalitet där håren växer dåligt
  • Hästar med dålig hovkvalitet
  • Hästar som saknar ork
  • Hästar med utmaningar i immunsystemet
  • Hästar som har behandlats av veterinären

 

Föränderliga förhållanden

Mash är också bra under perioder när det sker större förändringar i hästens liv, såsom foderbyten, övergång mellan sommar- och vinterfodring och omvänt, samt vid pälsbyte. Under dessa perioder ses ofta förändringar i tarmens mikrobiom, då nytt foder introduceras eller hästen utsätts för mer påfrestande förhållanden.

 

Stimulering av aptit och hjälp till vätskebalansen

Mash verkar också aptitstimulerande med sitt innehåll av lättsmälta ingredienser, doften och den goda smaken som särskilt framträder vid uppblandning med vatten.

Därför är mash också bra att ge i samband med sjukdomstillfällen, där hästen ofta har nedsatt aptit och vistas mycket i sin box.

Mash är också mycket användbar i stressiga situationer, före en transport och före tävling. Likaså kan den ges efter tävling och andra påfrestningar för att snabbt återställa vätskebalansen och regenerera muskelenergin.

Många hästar har svårt att dricka tillräckligt med vatten och äta i sådana situationer. Här kan mashens aptitstimulerande effekt utnyttjas. Du kan med fördel ge mash som belöning efter avslutat arbete. På så sätt lär du hästen att få smak för mashen, och den blir lättare att utfodra i stressiga situationer.

 

Irish Mash har uppstått utifrån klassisk irländsk mashtradition.

Därför består den av klifibrer, som är en mycket aktiv prebiotika.

Dessutom är den tillsatt med olika typer andra fibrer från äpplen, betor, druvskal och alphö. En bra sammansättning av olika typer fibrer ger tarmen något att arbeta med och förbättrar fodrets transport genom tarmkanalen. Och inte minst är det mat för mikrobiomet när det når baktarmen.

Oljiga frön skyddar tarmslemhinnan och öljäst fungerar som en probiotika som förbättrar mikrobiomet i tarmen.

Antioxidanter från betfibrer, äppelfibrer och druvkärnskal är viktiga ingredienser för att rensa ut ämnesomsättningsprodukter.

Koriander är en värdefull ört med många gynnsamma egenskaper.

 

Glyx-Mash utan spannmålsprodukter

Glyx-Mash är sammansatt av en bred variation av fiberrika födoämnen som inte kommer från spannmålsprodukter.

Den är spannmålsfri och kan därför med fördel användas till hästar som lätt går upp i vikt och hästar med ämnesomsättningsobalanser och tendens till ömma hovar.

Örterna har många stimulerande egenskaper. Isomaltos kan inte absorberas från hästens tarm, eftersom den fungerar som en fiber, vilket är till nytta för tarmens mikrobiom. Äppelcidervinäger stödjer blodsockret.

Glyx-Mash kan användas dagligen, då den har ett mycket lågt innehåll av kolhydrater och är mycket lämplig för lättfödda hästraser.

 

Relief Mash ger effektiv skydd och utresning av tarmen

Relief Mash är en av de nyaste mash-typerna i sortimentet.

Ingredienslistan innehåller bland annat psylliumfrö, linfrö, fruktfibrer, betfibrer och grövre fibrer från alphö och vetekli.

Ballastämnena i kliet, pektiner från betfibrer och frukt samt psylliumfröskal har en hög vattenbindande förmåga. När Relief Mash blandas med vatten påbörjas bildningen av slemsubstanserna. Vattenbindningen gör att mashen ökar volymen av tarminnehållet, och tarmens aktivitet och rörelse stimuleras, vilket underlättar utsöndringen av skadliga ämnen. Dessutom verkar slemsubstanserna skyddande på tarmslemhinnan.

Örter som svartkummin, koriander och bockhornsklöver skapar både en mycket välsmakande mash och en produkt med många olika gynnsamma effekter på hästens mikrobiom och dess välmående.

Den angivna vattenmängden (1 del mash till 2 delar vatten) bör följas så att råvarornas effekt och funktion i tarmen utnyttjas optimalt.

Relief Mash används som en kur eller som dagligt tillskott under perioder med ökat behov.

 

Performance Mash – mashen för tävlingshästen!

Performance Mash är utvecklad speciellt för sporthästar under tävlingssäsongen, där det är viktigt att ha maximal foderutnyttjande, god aptit och få tillräckligt med vätska.

Därför hittar du ingredienser som majsmjöl, sojaflingor, fullkornshavreflingor och speciella aminosyror och peptider.

Allt tillsammans är ingredienser som antingen tillför näringsämnen som protein och aminosyror för muskelarbete, eller ingredienser som tillför naturliga antioxidanter för att skydda cellerna, så att hästen snabbt är redo för en ny prestation.

Som i alla andra av våra mash-sorter hittar du också bra fibrer för att stödja tarmens mikrobiom. Performance Mash innehåller hirsflingor, fruktfibrer, betfibrer och alphö.

Sammansättningen är bred och det ger en produkt som stödjer tävlingshästens goda prestation.

 

Är du osäker på om din häst har behov av mash, vilken sorts mash, i vilken mängd och när den ska fodras?

Kontakta oss gärna för en diskussion och ytterligare rådgivning. Du kan antingen ta kontakt med din foderrådgivare direkt eller fylla i vårt foderstatsformulär på hemsidan, så återkommer vi till dig så snart som möjligt.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kli, salt och linfrö till hästar

Det är ofta stort fokus på vitaminer/mineraler och grovfoder till hästar, vilket såklart är superviktigt. Det finns dock en mängd andra ingredienser/råvaror som också har en stor effekt på hästen. Effekter som kan påverka deras välmående.

Läs inlägg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Search
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss