Ordet energi är egentligen bara ett uttryck för fodrets innehåll av kalorier. Hästen behöver dagligen en viss mängd energi/kalorier för att upprätthålla sina kroppsliga processer. Kroppen använder energin i form av ATP-molekyler (adenosintrifosfat), som driver de biokemiska processerna i kroppen. Det är både muskelarbete, vävnadsunderhåll och tillväxt hos unghästar som kräver att hästen får tillräckligt med energi/kalorier.
Hur mycket energi din häst behöver beror på var den befinner sig i sin livscykel, hur mycket arbete den utför, samt vilken ras den tillhör.
Hästens primära energikällor är kolhydrater och fett, som hästens kropp kan lagra för senare bruk. Protein kan också bidra med energi om hästen får mer än vad som behövs för cellreparation.
Kolhydrater lagras i form av glykogen i kroppen, och i en standardhäst på 500 kg kan glykogenmängden vara upp till 3-4 kg. Glykogen består av en komplex sammansättning av glukosmolekyler.
Fett är också en viktig energireserv och utgör cirka 7-8 % av hästens vikt, om hästen inte är överviktig. Fettet deponeras på olika ställen i hästens kropp: i de inre organen, på muskler och i annat kroppsvävnad. Du känner säkert till de klassiska fettdepåerna vid hästens mankam, kring svansroten och vid bogbladen. När fettsyror bryts ned produceras över dubbelt så mycket energi (ATP) som vid nedbrytning av glukos.
Energi i hästfoder mäts i olika enheter i olika länder. I Sverige mäts energi i Megajoule (MJ). I Danmark används Foderenheter (FE), där 1 FE motsvarar 13,2 MJ. Därför anges energiinnehållet i våra foderprodukter i MJ.
Det är viktigt att komma ihåg att hästens totala energiförsörjning inte bara kommer från kraftfoder utan även från gräs och grovfoder. I vissa fall kan grovfoder innehålla mer energi än vad hästen behöver, i den totala mängd den behöver äta för att få i sig minst 1,5-2 kg torrsubstans av sitt grovfoder för att också täcka sitt dagliga lägsta rekommenderade behov av fibrer och tuggtid. Särskilt du som har en häst som lätt går upp i vikt, måste vara uppmärksam på grovfodrets energiinnehåll!
Muskelarbete och energiförbrukning
När hästen arbetar använder den olika muskelfibrer beroende på arbetets intensitet.
Vid lätt arbete som skritt och trav används typ 1 muskelfibrer, som huvudsakligen bryter ner fettsyror och glukos.
Vid medelintensivt arbete, som lugn galopp eller lätt hoppning, aktiveras typ 2A muskelfibrer, som använder både glukos och fettsyror.
När hästen presterar på sin maximala nivå används typ 2B muskelfibrer, som snabbt förbränner glukos utan syre, vilket kan leda till ansamling av mjölksyra och snabbare utmattning.
För att stödja din häst på bästa sätt bör foderplanen ta hänsyn till träningens karaktär. Utfodring med stärkelserikt foder strax före arbete kan leda till snabbare trötthet eftersom det höjer blodsockret och insulinhalterna och begränsar tillgången till fettsyror, som annars hade kunnat ge mer långvarig energi.
Fett som energikälla
Hästar som är vana vid foder med hög fetthalt utvecklar en större förmåga att utnyttja fettreserver istället för glykogen, vilket ger bättre uthållighet.
Detta kan vara en fördel för hästar med svårt temperament, hästar med muskelrelaterade problem eller hästar som har problem med insulinkänslighet.
Därför har vi utvecklat en rad produkter som kan stödja hästar i intensivt arbete trots dessa utmaningar.
Muscle Rice utmärker sig med ett fiber- och fettinnehåll på 15 % och ett smältbart energiinnehåll på 12,6 MJ/kg. Det är därför ett mycket lämpligt produkt att använda för hästar som behöver mer långvarig energi.
Om du önskar ett rent oljetillskott är Muscle Energy Boost ett alternativ, som samtidigt stödjer hästens antioxidantförsvar genom innehållet av riskliolja.
Det är dock begränsat hur mycket fett/olja en häst kan ta upp i tunntarmen på en gång, eftersom den saknar gallblåsa. Rekommendationen är att ge högst 75 g olja per 100 kg häst per dag, utspritt över flera utfodringstillfällen.
Kom ihåg att den mikrobiella nedbrytningen av fiber i hästens grovtarm producerar flyktiga fettsyror, som är hästens primära energikälla.
St. Hippolyt – För hälsa och prestation
Hos St. Hippolyt tror vi på att hästar kan prestera bäst när de får energi från balanserade källor som fett och fibrer. Detta leder till bättre uthållighet, mindre mjölksyraansamling och en sundare matsmältning.
Behöver du hjälp att gå igenom din hästs energikällor i förhållande till dess arbetsintensitet? Eller är du osäker på hur du bäst utfodrar din häst? Kontakta oss gärna för en närmare diskussion. Du kan nå din lokala rådgivare direkt eller fylla i vårt foderplansformulär så återkommer vi så snart som möjligt.