St. Hippolyts produkter är unika i utseende och sammansättning jämfört med allt annat på hästfodermarknaden. Strukturen i müsli, pellets eller flytande produkter och den behagliga doften av de utsökta örterna gör dem till något helt speciellt.
Men den verkliga hemligheten bakom produkternas effektivitet ligger i de många naturliga processerna som ligger bakom innehållet i den fodersäck, hink eller flaska du håller i handen. Du ser det inte omedelbart när du tittar ner i påsen, men du känner det säkert på din häst efter kort tids användning.
Alla individuella råvaror genomgår en speciell och skonsam produktionsprocess innan de är verksamma i någon av produkterna. Endast noggrant framställda produkter kan främja din hästs välbefinnande.
En av dessa processer som ligger bakom är fermentering av ett brett utbud av råvaror!
Vi förstår om du undrar lite över vad fermentering har att göra med hästfoder. Det är inte heller så vanligt, men det är något som St. Hippolyt har använt och använder mycket i produktionen av hästfoder. Vi ska här försöka ge dig en inblick i vad det är och varför det är genialt att använda i hästfoder.
Vad är fermentering?
Fermentering betyder jäsning.
Vi känner främst till processen från fermentering av grönsaker. Här låter man grönsakerna jäsa i sina egna mjölksyrabakterier (mikrobiom). Dessa finns naturligt på ytan av alla typer av grönsaker.
För att sätta igång processen måste vätskan från grönsakerna, eller det som önskas fermenteras, frigöras. Det kan t.ex. göras genom att mosa och/eller skära grönsakerna. Ibland tillsätts också salt, men det beror på grönsakstypen. Resten sköter bakterierna faktiskt själva i ett lufttätt glas där det inte finns någon syre närvarande.
Fermenterade grönsaker från köket känner du kanske igen under namn som kimchi, kraut och kombucha. Kimchi är den asiatiska versionen där vanligtvis kinakål fermenteras med någon form av chili. Kraut känner du kanske igen som surkål, vilket är den tyska termen för fermenterad vitkål. Kombucha är fermenterat te.
Vilka näringsmässiga fördelar finns det med fermentering?
- Säkerställer lång hållbarhet
- Innehållet av vitaminer, mineraler och enzymer i den fermenterade råvaran frigörs, och kroppen kan därför lättare absorbera näringsämnena i tarmen.
- Fibrerna i den fermenterade råvaran blir lättare för kroppen att bryta ner, och råvaran får därför en ännu större utnyttjandegrad.
Du kan äta de fermenterade grönsakerna som de är, eller så kan de användas i tillagningen av annan mat med eller utan uppvärmning.
Om du äter fermenterade produkter som inte är värmeprocessade får du också en hög konsumtion av alla de goda naturliga mjölksyrabakterierna med stor mångfald.
Det är alltså en win/win-situation att fermentera grönsaker!
Vad betyder fermentering för vårt hästfoder?
Hos St. Hippolyt fermenteras både morötter, spannmål och riskli i foderproduktionen, och det ger samma goda egenskaper som tidigare beskrivet.
Fermenterade morötter, spannmål eller riskli ger alltså din häst några helt andra fördelar än om råvarorna bara serverades råa.
Du hittar de fermenterade morötterna i nästan alla våra produkter, men särskilt i produkterna riktade mot mage-tarmkanalen, som Curagest, Gastro Relief Beet och GlyxWiese Müsli.
Det senaste är fermenterat riskli. Det laktosfermenterade riskliet är probiotiskt unikt!
Det naturliga mikrobiomet i riskli innehåller kulturer som också finns i den fysiologiska mikrobiella populationen i hästens tarm. Genom en speciell fermenteringsprocess förstärks de mikrobiella populationerna då det laktofermenterade, frystorkade riskliet representerar en högkoncentrerad, naturlig, tarmmikrobiomfrämjande komponent. Därför hittar du fermenterat riskli i vår produkt CuraBiom.
När denna process används i produktionen av vårt hästfoder får vårt motto “att fodra som naturen själv” helt nya perspektiv. Det väljs inte bara naturliga råvaror till hästen, utan de bearbetas också naturligt så att din häst får maximalt utnyttjande av råvarorna. Naturens resurser utnyttjas därmed på bästa möjliga sätt och vi säkerställer samtidigt en optimal näring till din häst.
Om du är osäker på vilken kombination av produkter som passar din häst är du välkommen att kontakta oss för en professionellt anpassad foderstat till din häst.
Du kan antingen kontakta din lokala foderrådgivare direkt eller fylla i vårt foderplansformulär på webbplatsen.