0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Gräs till den överviktiga hästen

Ämnet ”gräs till överviktiga hästar” diskuteras mycket vid den här årstiden varje år.

Vissa anser att bete är det enda som ger god hästvälfärd, andra tycker det är svårt att hantera hagar utan gräs, medan andra tänker mindre på just detta.
Men det är ett viktigt ämne – särskilt nu under vårmånaderna.

Gräs omvandlar solens strålar till socker genom fotosyntesen. Gräset använder detta socker när det växer – om det är tillräckligt varmt! Men våren är full av dagar som inte är varma nog för att gräset ska kunna använda sockret, vilket gör att sockerinnehållet istället byggs upp i gräset.

 

Här kan du läsa mer om varför vi är så uppmärksamma på socker för överviktiga hästar:

https://hippolyt.se/overvikt-kan-bli-livsfarligt-for-hasten

 

Vi rekommenderar att en överviktig häst (hullpoäng över 7) inte släpps på gräs, eftersom det är svårt att kontrollera intaget. Gräsets innehåll av socker, kalorier, protein och fibrer är svårt att förutse och kan dessutom variera under dygnet. Det är i princip omöjligt att hålla en överviktig häst i form på fri tillgång till gräs.

Men vi vet också att det för många är svårt att ha helt gräsfria hagar till sina överviktiga hästar. De ska ju också ut tillsammans med sina kompisar för att få utlopp för sina sociala behov.

 

Här är några tips till dig som inte har möjlighet att ha hästen på grus- eller jordhage. Men kom ihåg – om din häst riskerar att få ömma hovar, rekommenderar vi aldrig något av dessa alternativ. Då är en jordhage den bästa lösningen.

 

Hur mycket gräs kan en häst/ponny äta?

En ponny kan äta från 1,5 % till 5 % torrsubstans av sin egen kroppsvikt per dygn – beroende på hur långt gräset är.

Om ponnyn bara har tillgång till gräs i några få timmar per dag, kan den lära sig att konsumera 1 % torrsubstans av sin kroppsvikt på en timme!

En stor häst sägs konsumera något mindre mängd än ponnyer, från 1,5 % till 3 % torrsubstans av sin kroppsvikt beroende på gräsets längd.

Detta är mer än vad en normal häst/ponny behöver, och därför går de snabbt upp i vikt och därför rekommenderar vi att du inte låter hästen/ponnyn gå på bete några få timmar om dagen som en metod att kontrollera intaget.

 

Hur kan man kontrollera gräsintaget?

Lyckligtvis finns det flera sätt att begränsa gräsintaget:

  1. Släpp ut flera hästar i samma hage – då blir det mindre gräs per häst. Men det sliter också mer på marken och kan orsaka skador på gräsets rotsystem och leda till leriga hagar under regniga perioder. Se till att det finns tillräckligt med gräs till alla – annars måste du komplettera med grovfoder. Nedbetat gräs innehåller dessutom mer socker och mindre fibrer än långt gräs.
  2. Minska hagstorleken om du inte har fler hästar.
  3. Stripbete (strip grazing) – flytta succesivt staketet så hästen får tillgång på en ny remsa långt gräs samtidigt som den går kvar på det redan betade området. Studier visar att detta kan fungera bra, om du flyttar både fram- och bakstängsel så att gräsarealen inte ständigt ökar. Det kräver dock en kontinuerlig arbetsinsats  och ett anpassat stängsel.
  4. Betesreducerare till överviktiga hästar – ett bra alternativ för många. Hästen kan gå med sina vänner och vara ute hela dagen utan att få i sig för mycket gräs. Det är dessutom det alternativ som kräver minst tid för dig som ägare. Viktigt: kontrollera passformen och se till att hästen inte får skavsår eller problem med tänderna. Betesreducerare begränsar dock inte gräsintaget till 100 %, så du måste fortfarande hålla koll på hullet och tarmfunktionen. Hästen bör också erbjudas tid utan betesreducerare, flytta då hästen så den inte går kvar på gräs under tiden den går utan betesreducerare.

 

När på dagen bör den överviktiga hästen beta?

Det är grova tumregler som bara täcker hästens energibehov. Dagsmängderna kan givetvis variera beroende på den enskilda hästen och gräsets näringsinnehåll. Hästens normala torrsubstansbehov (1,5 kg torrsubstans per 100 kg häst och dag) ska fortfarande täckas.

Gräset producerar socker genom fotosyntes (klorofyll + solljus + CO₂ + vatten). Detta sker så snart solen skiner, oavsett temperatur.
Men för att förbruka sockret i tillväxtprocessen (respiration) krävs det att temperaturen är över 7–9 grader. Är det varmt nog, kan gräset växa dygnet runt.

Det betyder:

  • Solig dag följd av kall natt/dag = högt sockerinnehåll dagen efter. Flera sådana dagar leder till sockersamling i gräset. Dåligt för överviktiga hästar. Vanligt tidigt på våren.
  • Solig varm dag + varm natt = måttligt sockerinnehåll under dagen. Lägst sockerhalt tidigt på morgonen innan soluppgång, särskilt om det varit runt 15 grader på natten. Bra betestidpunkt. Vanligt mitt i sommaren.
  • Molnig, varm, ev. regnig dag + varm natt = lågt sockerinnehåll. Bra betedag. Vanligt sensommar/sen vår.
  • Molnig, regnig, kall dag + kall natt = låg sockerproduktion, men också låg förbrukning. Kan vara svårt att förutsäga. Vanligt sent på hösten eller vintern.

 

 

Som du ser är ämnet komplext – därför rekommenderar vi ofta att överviktiga hästar inte släpps på gräs alls.

Om de ändå ska få tillgång till gräs, är det bättre att vänta tills sommarvärmen kommer och temperaturen håller sig över 7–9 grader hela dygnet. Då blir det lättare att förutse sockernivåerna. Men variationerna i gräsets innehåll kvarstår ändå.

 

Vill du följa utvecklingen av protein och energi på olika platser i Sverige?

Kolla här:
vallprognos.se

 

Är du osäker på hur du bäst hjälper din överviktiga häst genom sommaren?
Kontakta din foderrådgivare – eller fyll i vårt foderstatsformulär på hemsidan, så återkommer vi.

 

Källor

https://www.uanvendelig.dk/mette-uldahl-overvaegt-er-den-primaere-aarsag-til-at-heste-aflives/
Equine Applied and Clinical Nutrition, 2013

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Sök
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss