0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Huden är hästens största organ!

Beroende på hästens storlek och ras kan dess hud utgöra mellan 12-24 % av hästens kroppsvikt!

Är det inte fascinerande att hästens hud också är dess största organ?

Och att detta organ har en enorm inverkan på hästens välmående.

Beroende på hästens storlek och ras kan dess hud utgöra mellan 12-24 % av hästens kroppsvikt! Det är inte bara det mest omfattande organet, det är också hästens första försvar mot yttre påverkan.

Därför måste din hästs hud självklart hållas hel och vara av god kvalitet.

 

Hudens primära funktion är att fungera som en barriär mot skadliga element i miljön runt hästen

Det är allt från bakterier och virus till insekter och solens UV-strålar som hästens hud skyddar den inre kroppen från.

Dess komplexa struktur, inklusive ytoljor och pälslager, samarbetar för att ge det mest optimala skyddet.

Huden består huvudsakligen av 3 lager.
Epidermis är det yttersta lagret, dermis är det mellersta lagret och subcutis är det innersta lagret.

Epidermisskiktet består av flera lager av celler och är vanligtvis tjockt på stora djur, såsom hästar. Här är den fysiska barriären. Cellerna i lagret har flera olika funktioner, som alla stöttar hudens kvalitet.

Några av dessa celler är keratinocyter, som utgör det skyddande skiktet. Dessa förnyas i en process där nya hudceller bildas längst ner i lagret och rör sig långsamt uppåt och lämnar ett lager av döda celler på hudytan.  De döda hudcellerna utsöndras kontinuerligt, och hastigheten på detta bestäms bland annat av näring, hormoner och immunceller i huden. [1]

 

Förutom att skydda hästen mot skadliga element i miljön hjälper hästens hud till att hålla en stabil kroppstemperatur. Genom svettkörtlar och hårlager är huden en avgörande aktör i värmeregleringen. Detta säkerställer att hästen kan anpassa sig till olika klimatförhållanden utan att drabbas av överhettning eller nedkylning.

 

Andra celler i epidermisskiktet är Merkel-celler, som är specialiserade på att interagera med sinnesorganen i huden. Speciellt känselhår är kopplade till detta.

Men hästen plockar också upp andra sensoriska signaler, och detta sker i det mellersta lagret, Dermis.

Dermis funktion är bland annat att stötta och ge näring åt det översta hudlagret. Det finns därför ett stort antal blodkärl i Dermis, och dessa hjälper till att reglera hästens kroppstemperatur. [2]

Att huden är hel och stark är viktigt för hästens uppfattning av omvärlden, och en djup skada kan förändra hästens känsel/känsla av till exempel tryck eller smärta.

 

Huden är inte bara en fysisk barriär, den är också en indikator på hästens allmänna hälsa

Tecken på hudproblem, såsom mjäll, klåda och andra hudskador, och till och med förändringar i pälsen, kan tyda på ett underliggande problem. Särskilt näringsbrister eller överreaktioner från hudens immunsystem kan påvisas i hästens hud-och pälskvalitet.

Du bör därför vara uppmärksam på eventuella förändringar i hud och päls, på så sätt kan du lättare hjälpa hästen innan det blir ett större problem.

Kosttillskott som stöttar god hud är till exempel MicroVital, Kieselgold, Leinöl och Hesta Plus Zink. Gemensamt för dem är att de innehåller näringsämnen som är särskilt viktiga för hudens kvalitet, till exempel zink, omega-3-oljor, kisel och bra proteiner.

 

Är du osäker på hur du bäst stöttar din hästs hud och päls genom fodret?

Kontakta i så fall gärna din lokala rådgivare, antingen direkt eller via foderstatsformuläret på vår hemsida. Vi återkommer till dig inom en vecka!

 

 

[1] https://www.msdvetmanual.com/horse-owners/skin-disorders-of-horses/structure-of-the-skin-in-horses (sidst besøg december 2023)

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://vetfolio-vetstreet.s3.amazonaws.com/mmah/13/6d96a8b75b49ed9f8f14125aae7ed2/filePV_27_06_463.pdf

[2] https://www.msdvetmanual.com/horse-owners/skin-disorders-of-horses/structure-of-the-skin-in-horses (sidst besøg december 2023)

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://vetfolio-vetstreet.s3.amazonaws.com/mmah/13/6d96a8b75b49ed9f8f14125aae7ed2/filePV_27_06_463.pdf

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss