0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Kli, salt och linfrö till hästar

Det är ofta stort fokus på vitaminer/mineraler och grovfoder till hästar, vilket såklart är superviktigt. Det finns dock en mängd andra ingredienser/råvaror som också har en stor effekt på hästen. Effekter som kan påverka deras välmående.

Att dyka ner i sammansättningen av hästfoder tycker vi alltid är mycket spännande!

Det är ofta stort fokus på vitaminer/mineraler och grovfoder till hästar, vilket såklart är superviktigt. Det finns dock en mängd andra ingredienser/råvaror som också har en stor effekt på hästen. Effekter som kan påverka deras välmående.

Idag dyker vi ner i ingredienserna kli, salt och linfrö till hästar.

 

Kli

är det hårda yttre lagret av kornet som fungerar utrensande i din hästs tarm. Eftersom kli är skalet från kornet, t.ex. från vete, innehåller denna råvara ett minimum av stärkelse men har däremot ett mycket högt fiberinnehåll.

Förutom att denna fiber verkar prebiotiskt på din hästs tarmflora har den också en fantastisk egenskap som rensande ingrediens.

Kli hjälper därför din häst genom att eliminera avfallsämnen och säkerställa en förbättrad tarmpassage.

Det är därför du hittar ett stort innehåll av vetekli i Irish Mash, som just verkar rensande och matsmältningsfrämjande.

 

Salt

Natriumklorid (alltså vanligt salt) består av en natriummolekyl och en klormolekyl, och dessa är de primära elektrolyterna i din hästs blod och i vätskan som ligger utanför cellerna.

Elektrolyter är extremt viktiga för hästen eftersom de har många uppgifter i dess kropp. Till exempel reglerar elektrolyterna vätske- och syra-basbalansen i kroppen. Natrium är viktigt för de signaler som skickas över cellväggen, vilket upprätthåller en normal nerv- och muskelfunktion.

Njurarna spelar en central roll i regleringen av elektrolytbalansen. Vissa elektrolyter förloras via avföringen, men de flesta utsöndras med urinen. Njurarna kan mycket effektivt behålla natrium om hästen inte får tillräckligt via sitt foder.

Det kan vara svårt att täcka hästens natriumbehov, och därför kan det vara en bra idé att ge hästen tillgång till en saltsten. Det råder dock stor oenighet bland experter om huruvida hästens behov täcks via saltstenen eller inte. Vissa hästar klarar av att täcka sitt behov av salt via saltsten utan att äta för mycket, medan andra har ätit upp den inom en vecka. Dessutom finns det hästar som inte använder saltstenen och därför inte får de nödvändiga elektrolyterna.

Det är därför viktigt att du håller koll på din hästs förbrukning.

Om du behöver tillsätta salt till fodret rekommenderar vi himalayasalt, eftersom det inte innehåller antiklumpningsmedel.

 

 

Linfrö

är en av de mest använda fröna för hästutfodring.

Förutom loppfröskal är linfrö den ingrediens som bidrar med mest slem i hästfoder. Linfrö (Linum usitatissimum) innehåller ca 7 % slem.

I kombination med vatten bildar linfrö snabbt mycket slem och uppfyller en rad dietetiska syften hos hästar.

Om man låter linfröet svälla upp i vatten före utfodring kan slemmet redan utföra sin funktion i magen och skydda magslemhinnan mot magsyra. Många hästar har nytta av det skyddande slemmet i linfrö, särskilt hästar som är benägna att bli stressade eller har känslig mage, eller om de har magirritationer.

Om linfröet endast ska vara “aktivt” i den bakre tarmkanalen kan det utan problem utfodras torrt. Vattnet i matsmältningskanalen får linfröet att svälla upp och bilda det eftertraktade slemmet. Det finns ingen risk för förstoppning eftersom fröet är naturligt glatt på grund av dess vatteninnehåll.

 

Slemmet i linfrö hjälper också till att avlägsna sand från matsmältningskanalen utan att näringsämnen transporteras bort. Tvärtom kan tillskottet av linfrö till och med förbättra matsmältningen av råprotein och fett.

En annan betydelsefull egenskap hos linfrö är dess högkvalitativa olja, som utgör omkring 40 % av linfröet.

Det speciella med linfröolja är dess höga innehåll (ca 50 %) av α-linolensyra, en essentiell, fleromättad omega-3 fettsyra. Omega-3 fettsyror har en positiv effekt på hud och päls och hjälper till att säkerställa hovhornets elasticitet och att främja fertiliteten.

Dessa egenskaper gör linfrö till ett idealiskt permanent tillskott i foderstaten. Linfrö är utmärkt att använda, oavsett om det är under pälssättning, för hästar med en känslig mage-tarmkanal eller bara för att främja regelbunden matsmältning och ett fint utseende på hud och päls.

 

Vill du läsa mer om linfrö och slem, har vi ett helt blogginlägg om ämnet!

 

Det är dock viktigt att du inte bara tänker att enskilda ingredienser kan göra skillnaden för din häst. Det är viktigt att utfodra hästen balanserat så att olika ingredienser stödjer varandra korrekt och balanserat. Det är därför vi har sammansatt produkterna med ett brett urval av ingredienser som är noggrant utvalda och avstämda efter produktens effekt hos din häst.

 

Är du osäker på hur du bäst möjligt stödjer din häst, kontakta oss gärna för en närmare diskussion om utfodringen av din häst.

Du tar bara kontakt med din foderrådgivare eller fyller i vårt foderstatsformulär på hemsidan. Så kontaktar vi dig inom en vecka.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Search
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss