0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Skorpor i karlederna? Här kommer våra bästa råd!

Lera gör huden blöt och därmed mjuk. Sandkornen i leran sliter på huden och små sprickor kan då bildas i huden. Det är dessa sprickor som olika mikroorganismer kan leva och föröka sig i och därmed skapa irritation i huden med till exempel sårskorpor/mugg som följd.

Vintertid betyder vanligtvis lertid för många i landet och lera kan vara riktigt jobbigt för hästens hud.
Speciellt karlederna är exponerade, eftersom huden här är extra tunn. I detta område upplever många att hästarna tenderar att få känslig hud, sårskorpor och ibland även svullnad i benen.

Detta är naturligtvis besvärligt för hästen och kan även riskera att sätta träning och tävling på paus.

 

Orsaken till problemen är en kombination av miljöförhållanden och förhållanden inne i hästen

Lera gör huden blöt och därmed mjuk. Sandkornen i leran sliter på huden och små sprickor kan då bildas i huden. Det är dessa sprickor som olika mikroorganismer kan leva och föröka sig i och därmed skapa irritation i huden med till exempel sårskorpor/mugg som följd.

Huden kan också ha en större tendens att spricka och ge tillgång till bakterierna om hästen inte utfodras på rätt sätt eller om foderstaten inte är balanserad. Detta resulterar i svagare hud, men också ett sämre allmänt immunförsvar hos hästen.

 

 

Förutom behandling och förebyggande från utsidan via en torr miljö för hästens ben i kombination med att hålla benen rena och till exempel smörja med Pastern Liquid eller spraya med Dermigard Spray, kommer en utfodring med fokus på stark hud och ett starkt immunförsvar också kunna lindra problemet. Immunförsvarets uppgift är att bryta ner/äta upp de mikroorganismer som kommer in i hästens kropp, t.ex. via sprickor i huden i karlederna.

 

Pastern Liquid innehåller till exempel levermossextrakt som stärker huden, svartkumminolja, som stöttar regenerering, och panthenol som ger näring och skyddar huden. Detta stöder cellförnyelsen och hårväxten i området, vilket har en skyddande effekt.

 

DermiGard Spray innehåller bland annat levermossa, som stöttar hudens eget immunförsvar, och panthenol, som främjar cellförnyelsen och stärker hudens flexibilitet.

Det är framför allt en utfodring med fokus på spårämnen och antioxidanter som kan ha riktigt bra effekt om man har problem med till exempel mugg.

 

Zink är ett av de viktiga spårämnena

Zink är involverat i att bygga upp och bilda många av de enzymer som är involverade i att reparera hudceller, celltillväxt och bygga upp och funktionera immunsystemet. De bristsymtom som uppstår vid zinkbrist kan till exempel vara mugg eller dålig läkning av hudskador samt nedsatt immunförsvar.
Zink hjälper läkningsprocessen att gå snabbare och hjälper de tunna, nya och skörare hudcellerna att stärka sig snabbare.

 

Utfodring för ett starkt immunförsvar

För att upprätthålla ett starkt immunförsvar behöver hästen rätt näringsämnen för att bilda enzymer och andra hjälpämnen i kroppen.

Hästen har depåer i kroppen där den lagrar vissa mineraler. Men denna depå kan snabbt bli uttömd.

Både vid övervikt och undervikt är immunförsvaret ansträngt. Om hästen är undernärd kommer den att sakna viktiga byggstenar för att upprätthålla ett starkt immunförsvar. Om hästen till exempel får för mycket energi och blir överviktig kan ämnesomsättningsproblem uppstå. Efterhand är övervikt vanligare än undervikt, men minst lika skadligt för hästens kropp och hållbarhet. Övervikt ökar kroppens konsumtion av näringsämnen, vilket sätter immunförsvaret på prov, eftersom det inte alltid får rätt byggstenar.

Under perioder då hästens immunförsvar är extra ansträngt kommer kroppen att behöva extra antioxidanter, spårämnen och vitaminer för att stötta immunförsvaret.

Alla mineraler och vitaminer påverkar hästens immunförsvar till viss del, men vissa har mer påverkan än andra.

Även om hästen har en balanserad foderstat och utfodras enligt konstens alla regler så kan sjukdom, stress eller miljö påverka hästen i en sådan utsträckning att dess behov av spårämnen och antioxidanter ökar.

Det gäller till exempel behovet av zink, selen, vitamin E, B och C, som immunförsvaret och hästens kropp kan komma att behöva extra mycket av.

 

Våra 3 bästa tips om din häst lider av mugg är:

  1. Kontrollera din hästs foderstat för tillräckligt näringsinnehåll i rätt balans. Särskilt zink och B-vitaminer är viktigt för hudens och immunförsvarets funktion. MicroVital innehåller en hög andel av båda.
  2. Se till att din häst håller sig i en torr miljö. Både i hagen, i stallet och under träning. Ammoniak och lera tar hårt på huden på benen och ger en hud med en tendens att spricka. Men fukt är ofta svårt att undvika helt. Se därför till att exempelvis torka hästens ben på bästa möjliga sätt när den kommer in från hage eller träning.
  3. Smörj skorporna med Pastern Liquid. Denna lotion kan användas både förebyggande och behandlande. Vid behandling används den dagligen, efter noggrann rengöring av området från smuts och jord.

 

Om du är osäker på utfodringen av din häst, kom ihåg att våra råd är gratis.

Kontakta helt enkelt en av våra foderrådgivare eller fyll i formuläret för gratis foderrådgivning på vår hemsida.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss