Återigen fördjupar vi oss i en foderingrediens. En ingrediens som vi började använda först år 2014, när vi kunde få tag på GMO-fri, tyskproducerad soja. I det här blogginlägget kommer du att förstå varför just det är viktigt för oss.
Soja är en omdiskuterad foderingrediens till hästar. Den har många positiva egenskaper, men hästägare är ofta oroliga för rykten om hormonstörande ämnen, GMO, balansen mellan omega-fettsyror och känslighet för foderingredienser. I detta inlägg fördjupar vi oss i dessa frågor och försöker reda ut vad som är fakta och vad som är rykten.
Vad är soja?
Soja är en baljväxt, precis som lucern, och härstammar ursprungligen från Östasien. Soja tillhör ärtväxtfamiljen, och precis som andra baljväxter lever den i symbios med kvävefixerande bakterier på rötterna. Det betyder att sojaplantan har ett högt proteininnehåll.
Det man använder från plantan är fröna – sojabönorna – där näringsämnena är mest koncentrerade.
Sojabönor innehåller följande näringsämnen:
- 42 % Råprotein
- 3 % Lysin
- 19 % Råfett
- 0,27 % Kalcium
- 0,65 % Fosfor
- 6,99 % ALA (omega-3)
- 52,4 % LA (omega-6)
Både hela bönan, oljan, oljekakan och skalen kan användas i hästfoder.
Soja odlas i stora mängder i Sydamerika, där regnskog röjs för att göra plats åt grödan. Detta påverkar miljön negativt, eftersom avskogningen frigör stora mängder CO₂. Samtidigt transporteras ingrediensen långa sträckor, exempelvis till Europa.

Varför används soja?
Den största fördelen med soja är det höga proteininnehållet. Aminosyraprofilen är också god – soja innehåller rikligt med essentiella aminosyror, bland annat:
- ca 30 g lysin/kg
- ca 15 g treonin/kg
- ca 39 g arginin/kg
OBS: Rå sojaböna ska inte ges till hästar. Den innehåller antinutrienter som hämmar proteinupptaget samt fytinsyra och lektiner som kan minska upptaget av mineraler som kalcium och magnesium.
Den vanligaste formen i hästfoder är sojaskrå – ett restmaterial från oljeutvinning, även kallat sojakaka. Här koncentreras proteinet då oljan pressas ut. Sojaskrå innehåller ofta 44–48 % protein och har lägre halt av antinutrienter.
Sojaolja används ibland för att öka energiinnehållet i foder – den har god smak för hästar. Sojaskal har högt innehåll av lättsmälta fibrer.

Bearbetning av soja
Sojaskrå värmebehandlas ytterligare för att neutralisera kvarvarande antinutrienter.
Även små mängder antinutrienter kan påverka hästens upptag av protein från hela kosten.
Rostning (den vanligaste metoden)
- Traditionell metod
- Väldigt hög temperatur (ca 900°C i 4 min)
- Kan förstöra fettsyror och vitaminer
- Risk för förändrad proteinstruktur → sämre smältbarhet
- Kan leda till Maillard-reaktionen, som binder kolhydrater och proteiner
- Om Maillard-reaktionen sker vid för höga temperaturer kan akrylamid bildas – misstänkt cancerframkallande
- Mycket energikrävande process

Hydrotermisk förbehandling och fermentering
(St. Hippolyt-metoden)
- Låg temperatur (85°C) med ånga under längre tid
- Mindre risk för Maillard-reaktion → ingen akrylamid
- Bevarar proteinets ursprungsstruktur bättre
- Hela bönor och sojaskrå kan behandlas
- Sojan fermenteras med morotsferment → proteinet blir lättare att smälta
- Mer energieffektiv än rostning
Möjliga farhågor med soja
GMO (Genmodifierade organismer)
- Cirka 77 % av all soja globalt är GMO
- GMO-soja är framtagen för att tåla bekämpningsmedlet glyphosat (Round-up)
- Fördelar för lantbruket – hög avkastning
- Bekymmer:
- Korspollinering till vilda arter
- Horisontell genöverföring till andra arter (dock mycket osannolikt)
- Allergi och toxicitet – GMO-proteinet i soja har visat sig nedbrytbart och icke-toxiskt i djurstudier
Det saknas ännu forskning som jämför GMO-soja med GMO-fri soja på häst, men det finns inga bevis för att GMO-soja är skadligt för hästar.
Dock visar forskning att hästar med magslemhinneproblem ofta har högre nivåer av glyphosat i kroppen – vilket kan tyda på en koppling.
Fytoöstrogener / hormonstörande ämnen
- Soja innehåller växtbaserade ämnen som liknar kroppens östrogen
- Kan binda till östrogenreceptorer → både blockera eller förstärka effekter
- Finns även i lucern, klöver, linfrö
- Klöver har de mest potenta fytoöstrogenerna
- Hos människor: både positiva (mot cancer, hjärtproblem) och negativa effekter (fertilitet)
- Sojaskrå innehåller mest fytoöstrogener
- Sojaolja och sojaskal innehåller väldigt lite
- Forskning på häst visar att fytoöstrogener tas upp, men ingen påverkan har setts på fertilitet hos avelsston eller hingstar
Fettsyrabalans
- Soja innehåller mycket mer omega-6 än omega-3 (förhållande 6:1)
- Gräs (som är idealiskt för hästar) har omvänd balans (4:1 till omega-3:s fördel)
- Obalans kan påverka inflammation i kroppen
Foderintolerans / Sensitivitet
- Känslighet eller allergi mot foder är fortfarande ovanligt, men ökar
- Visar sig ofta i form av matsmältningsproblem eller hud-/pälssymtom
- För att bekräfta krävs eliminationsdiet
- Det är proteinet i ingrediensen som hästen reagerar på
- En häst som reagerar på sojaskrå kan ofta ändå tåla sojaolja eller sojaskal
Slutsats
Soja är en mycket bra proteinkälla – både i mängd och kvalitet. Det är viktigt att den är rätt bearbetad för att hästen ska kunna tillgodogöra sig proteinet.
Det finns vissa berättigade farhågor, som t.ex. avskogning, bekämpningsmedel och eventuell känslighet/ allergi – men inget som gör att vi helt utesluter soja.
Därför använder vi en tyskproducerad, GMO-fri, hydrotermiskt behandlad och mjölksyrefermenterad soja i produkter som:
- Muscle Protein
- Performance Fiber High Protein
- …och flera andra
Vi har självklart även sojafria produkter för att kunna möta behoven hos känsliga hästar.
Är du osäker på hur du ska utfodra din häst?
Tveka inte att kontakta någon av våra rådgivare eller fyll i vårt foderformulär på hemsidan. Vi återkommer så snart vi kan!


