0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

St. Hippolyt’s råvaruhantering – fermentering

Alla individuella råvaror genomgår en speciell och skonsam produktionsprocess innan de blir verksamma i någon av produkterna. Endast produkter som är noggrant tillverkade kan främja din hästs välbefinnande.

St. Hippolyts produkter är unika i utseende och sammansättning jämfört med allt annat på marknaden. Strukturen i müsli, pellets eller flytande produkter och den behagliga doften av de utsökta örterna gör dem till något alldeles speciellt.

Men den verkliga hemligheten bakom produkternas effektivitet ligger i de många naturliga processerna som sker innanför den fodersäck du håller i. Du ser det inte omedelbart när du tittar ner i säcken, men du kommer säkerligen att känna det efter en kort användningstid.

Alla individuella råvaror genomgår en speciell och skonsam produktionsprocess innan de blir verksamma i någon av produkterna. Endast produkter som är noggrant tillverkade kan främja din hästs välbefinnande.

 

Fermentering av spannmål, morötter och andra råvaror!

Optimal tillförsel av energigivande och aktiva näringsämnen gör hästen nervstark, motståndskraftig och kapabel att prestera på högsta nivå. Innan bearbetningen av råvarorna utifrån hästens behov och på ett miljövänligt sätt genomgår de alla en detaljerad kvalitetsbedömning. Om man inte börjar med toppkvalitet kommer slutprodukten inte heller att vara av toppkvalitet. Därför fokuserar St. Hippolyt också mycket på produktionen av råvarorna, men mer om det i en senare artikel. St. Hippolyt har från allra första början strävat efter nya och innovativa bearbetningsprocesser som, med hjälp av naturens egna förädlingar, gör fodret enormt lättillgängligt och fysiologiskt effektivt – att fodra som naturen själv når därmed nya höjder och är mycket mer än bara att utfodra med artspecifika råvaror.

Spannmålet som används i foderprodukterna rengörs och tvättas noggrant först. Smuts som sitter fast på kärnan avlägsnas så att råvaran får livsmedelskvalitet. Livsprocesserna som “sover” i det torra spannmålet väcks till liv under upplösningen och därmed groning. Enzymaktiva näringsämnen bildas, och spannmålet blir lättillgängligt för hästens känsliga matsmältningssystem. Under denna groning börjar en omvandling av spannmålets stärkelse, som används som energi för groddens utveckling. Det innebär att stärkelsemängden reduceras. Effekten av detta är en mycket blygsam ökning av blodsockret eftersom insulinfrekvensen är måttlig. Mjölksyrafermenterad morot bidrar med bland annat beta-glukaner, som fungerar som en prebiotisk fiber och därmed fermenteras i hästens grovtarm. Det ger en hälsosam spannmålsråvara som kan stimulera mikrobiomet i den grovtarmen och stödja immunförsvaret.

Efter den hydrotermiska förgroningsprocessen torkas spannmålet långsamt. En särskild process vilken frigör de naturliga aromerna, vilket ger en enastående smakupplevelse. Hela processen säkerställer högsta kvalitet på de mycket välsmakande spannmålsflingorna.

De mjölksyrafermenterade morötter har en gynnsam effekt på hästars tarmflora och immunsystem.

 

De fermenterade morötterna jäses anaerobt – det vill säga i en reducerad jäsning utan syre. Vi skapar denna miljö genom anaerob jäsning med naturliga mjölksyrabakterier på morötternas yta.

De fermenterade morötterna fortsätter jäsningen av spannmålet, och här omvandlas stärkelse till kortkedjade fettsyror. Dessa utgör stabil energi som är helt oberoende av insulin. Problemen med ämnesomsättning och prestationer på grund av en för snabb ökning av blodsockret och sedan kraftigt fall i blodsockernivån kan därför förebyggas med detta nu lågglykemiska foder.

“Toppingen” med morotsfermentat ger också en bättre textur och smak till våra spannmålsråvaror.

På detta sätt är det möjligt att ge en välsmakande spannmålsråvara med glyx-faktor. Fodret är låg-glykemiskt eftersom stärkelse- och sockerinnehållet är reducerat genom groningen och fermenteringen. Det ger hästen en förbättrad ämnesomsättning och säkerställer en balanserad blodsockernivå.

Så här uppstår ett fiberrikt foder som stödjer tarmfloran och stärker hästarnas motståndskraft genom de antioxidativa potentialerna hos de ingående karotenoiderna. Morötter är också rika på fibrer, kalium, järn, zink och bor. De innehåller också betydande mängder karotenoider (100-200 mg/kg), tokoferoler, nikotinamid, B-vitaminer och polyfenoler och har därmed en betydande antioxidantpotential.

Denna process tar mellan 4 och 6 dagar, och varje korn förvandlas faktiskt till en liten planta/grodd,
• som är naturlig näring för din häst
• som innehåller många fördelaktiga näringsämnen
• som inte stör en stabil ämnesomsättning

 

Vilka ytterligare fördelar ger detta?

De aktiverade växt- och jästenzymerna under groningen bidrar effektivt till tunntarmens nedbrytning av stärkelse, protein och fett i den totala fodergivan. På så sätt absorberar organismen en högre andel av huvudnäringsämnena i fodret – en effekt som gör det möjligt att spara på kraftfodret. Ju mindre mängd kraftfoder, desto mer naturlig utfodring kan vi erbjuda hästen. Med utveckling som denna intar St. Hippolyt en ledande position inom den naturorienterade näringsämnestekniken – revolutionerande och ändå naturlig – för välfungerande och robusta hästar.

Du ser dessa produktionsmetoder på våra etiketter. Efter varje spannmålsingrediens, även det senaste tillskottet riskli, har vi skrivit “mjölksyraermenterat” för att uppmärksamma dig på de helt speciella egenskaperna hos den råvara som produkten består av.

 

Om du är osäker på en sammansättning eller innebörden av vad vi skriver, kontakta oss gärna så förklarar vi gärna de kanske lite omfattande och komplicerade, men ändå naturbaserade produktionsmetoder som gör fodret unikt och effektivt.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kli, salt och linfrö till hästar

Det är ofta stort fokus på vitaminer/mineraler och grovfoder till hästar, vilket såklart är superviktigt. Det finns dock en mängd andra ingredienser/råvaror som också har en stor effekt på hästen. Effekter som kan påverka deras välmående.

Läs inlägg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Search
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss