0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Visste du att en häst maximalt kan överleva 5 dagar utan vatten?

Hästen behöver 30-35 ml vatten per kg kroppsvikt per dag för att bibehålla denna vätskebalans. Det motsvarar 17-20 liter för en 550 kg häst per dag, bara för normalt underhåll.

Är det inte otroligt? 5 dagar utan vatten, och sedan är hästen död? Däremot kan en häst överleva nästan en månad utan mat!

Vi behöver inte berätta om alla de följdsjukdomar som följer med om vi utsätter hästen för detta. Men det sätter i perspektiv hur viktigt vatten faktiskt är för hästen.
Anledningen till att hästen är så beroende av vatten är att hästen består av 65% vatten. Det innebär att en häst på 550 kg innehåller 350 liter vatten.

Hästen behöver 30-35 ml vatten per kg kroppsvikt per dag för att bibehålla denna vätskebalans. Det motsvarar 17-20 liter för en 550 kg häst per dag, bara för normalt underhåll.

Vid fysisk aktivitet, laktation och höga temperaturer ökar behovet kraftigt.
Hästen förlorar mest vätska genom urin, gödsel och särskilt svettning i samband med till exempel transport och prestation.

Vätskebrist kan vara livshotande för hästen, inte bara på grund av de kända konsekvenserna för tarmfunktionen, utan också för att uttorkning minskar blodvolymen hos hästen.

Hästen får alltså en mindre mängd blod som kan transportera syre till vävnaden. Det innebär också en sämre förmåga att avlägsna avfallsprodukter och överskottsvärme från vävnaden.

 

Symtom på vätskebrist inkluderar:

  • Sämre fungerande muskler
  • Dålig muskelfunktion och ackumulering av mjölksyra
  • Hästen blir snabbt trött
  • Hästen har svårt att svettas
  • Värmeslag, eftersom hästen har svårt att bli av med värmen
  • Hästen blir snabbare andfådd, eftersom den har svårt att bli av med koldioxid och få nytt syre

 

När vätskeförlusten överstiger 4% (vilket motsvarar 20 liter hos en 500 kg häst) börjar hästen uppvisa mer fysiska symtom som torra slemhinnor i munnen och ögonen, dålig färg i slemhinnorna på grund av nedsatt blodcirkulation och dålig elasticitet i huden.

Därför kan du testa om hästen är uttorkad genom att göra ett hudveck på hästens skuldra; hästen är uttorkad om vecket är kvar efter 1 sekund.

Hästen har ingen direkt vätskereserv i kroppen. Grovtarmen kan dock fungera som en reservoar eftersom vattnet här snabbt kan absorberas av hästens kropp vid vätskebrist, men detta har bara en kortvarig effekt.

 

Därför är det viktigt att din häst har tillgång till rent, friskt dricksvatten dygnet runt.

 

Hästar på bete absorberar vätska genom gräset

Färskt, grönt gräs har en vattenhalt på 60-80 %. Med gräs absorberar hästar en betydande mängd vätska. Spannmål och hö har en betydligt lägre vattenhalt, och hästar måste därför dricka mer för att täcka sitt vätskebehov när det äter detta foder.

När det gäller hästar på bete måste man vara uppmärksam på rangordningens påverkan, eftersom starka hästar kan hålla de lägre rangordnade hästarna borta från vattenkällan. Här måste du vara uppmärksam och eventuellt skapa ännu en vattenkälla.

 

Hästens naturliga drickbeteende

Hur hästen konsumerar vatten beror på många faktorer, inklusive temperaturen utomhus, vattnets temperatur och hur lättillgängligt det är.

Det har visat sig att hästar som måste gå långa sträckor till vatten dricker färre gånger än hästar som har vatten nära sig.

Dessutom dricker hästar gärna i samband med en måltid, till exempel torrt kompletteringsfoder eller torrt grovfoder, som hö eller hösilage.

Normalt drickbeteende för vuxna hästar innebär att de går till vattnet 2-8 gånger om dagen i 10-60 sekunder åt gången.

Detta beteende är anledningen till att din vattenhink bör leverera minst 8 liter per minut, eftersom din häst annars inte kommer att dricka tillräckligt med vatten under dagen.

Det har visat sig att hästar som har tillgång till vatten via stora hinkar med stora vattenspeglar går till vattenkällan oftare, men under kortare tid (20-40 gånger på 15-30 sekunder).

Dessutom är det normalt att hästar dricker oftare de första 5 minuterna efter ett träningspass. Har du en tävlingshäst som har svettats mycket, kan det därför vara en stor fördel att erbjuda hästen vatten under denna tid för att ersätta den förlorade vätskan snabbare. I kallt väder är det naturligt för hästar att dricka färre gånger än i varmt väder, och hästar tenderar att dricka cirka 40% mindre vatten när vattnet är iskallt jämfört med 19 grader tempererat vatten, med individuella skillnader. Det är bra fakta att ha i åtanke när den optimala vattenkällan ska etableras i hästhållningen.

 

Vad kan du göra för att öka hästens vattenintag?

Vanligtvis väljer hästar sitt vatten baserat på doften och sedan smaken.

Om doften på vattnet ändras, till exempel vid en flytt, tävling, transport, förändrad vattenkvalitet osv., tenderar hästar att dricka mindre. Det kan därför vara en bra idé att lära hästen att dricka vatten med en liten mängd mash eller annat fodermedel för att göra vattenupplevelsen bekant om hästen flyttas, är på tävling eller på andra platser där vattenkvaliteten kan vara annorlunda.

En studie visade på att hästar föredrar söt smak framför allt annat när det gäller vattenintag. En söt lösning motsvarande 10 g socker per 100 ml vatten föredrogs av de flesta hästar. Men det finns definitivt individuella skillnader mellan hästarna. Det bästa sättet att söta vattnet visade sig vara vanlig äppeljuice.

Att söta vattnet är dock bara en tillfällig lösning om hästen behöver extra vatten på grund av sjukdom. Det höga sockerinnehållet ger en ökad insulinbelastning, vilket överviktiga hästar och hästar med obalanser i ämnesomsättningen har svårt att hantera. Annars kan du enkelt öka hästens vätskeintag genom att erbjuda hästen uppblötta fiberfodermedel. Fiber absorberar en del vätska och på så sätt kan du enkelt få hästen att konsumera fler liter.

Du kan till exempel använda GlyxWiese Höcobs, Glyx-Mash eller Gastro Relief Beet för detta ändamål.

 

Är du osäker på om din häst får tillräckligt med vatten? Eller vill du ha tips och tricks för att öka dess vätskeintag?

Kontakta oss gärna för rådgivning. Du når oss direkt eller fyller i vårt foderstatsformulär på webbplatsen, så återkommer vi så snart som möjligt.

 

Källar

Equine Applied and Clinical Nutrition (2013)

Den store foderbog af Nanna Luthersson (2004)

Meyer und Coenen (2014): Pferdefütterung; KER

 

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kli, salt och linfrö till hästar

Det är ofta stort fokus på vitaminer/mineraler och grovfoder till hästar, vilket såklart är superviktigt. Det finns dock en mängd andra ingredienser/råvaror som också har en stor effekt på hästen. Effekter som kan påverka deras välmående.

Läs inlägg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Search
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss