0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Det finns en trädgård i din hästs mage!

En vacker trädgård, som är en vacker syn, består av en enorm mångfald av blommor, buskar, träd, perenner och många andra växter i vackra färger, alla som behöver sin egen typ av näring och vård för att trivas så bra som möjligt. Precis samma sak gäller för din hästs tarmmikrobiom!

När vi säger att “Det finns en trädgård i din hästs mage”, syftar vi på din hästs symbios med dess tarmmikrobiom – alla de miljontals mikroorganismer, bakterier och svampar som lever i din hästs tjocktarm – till större nytta än du kanske tror. Det borde egentligen kallas “en zoologisk trädgård” som behöver en mängd växter att leva av.

En vacker trädgård, som är en vacker syn, består av en enorm mångfald av blommor, buskar, träd, perenner och många andra växter i vackra färger, alla som behöver sin egen typ av näring och vård för att trivas så bra som möjligt.

Precis samma sak gäller för din hästs tarmmikrobiom!

Det finns många anledningar till att vi pratar mycket om just detta ämne. Det är en av de viktigaste sakerna för din häst. Vi har länge känt till att mikrobiomet omvandlar de fibrer din häst får från grovfoder.

Din häst kan inte själv bryta ner dessa fibrer med sina egna matsmältningsenzymer, så den har utvecklat ett samarbete med mikrobiomet. Detta ser till att fibrerna omvandlas genom jäsning till flyktiga fettsyror, som hästen använder för energi och för att behålla sin hull. Denna process genererar också värme, som hästen använder för att hålla sig varm under vintern.

Processen är alltså till nytta både för hästen och mikrobiomet, eftersom hästen får näring och mikrobiomet kan leva på de fibrer som hästen intar. Win Win. Utöver detta producerar tarmmikrobiomet också olika vitaminer, varav K- och B-vitaminer är de viktigaste.

B-vitamin är bland annat viktigt för energiomsättningen och för hud, päls och hovar. Därför är brist på detta livshotande för hästen.

 

De senaste åren har vi insett att tarmmikrobiomet hos både hästar och människor (ja, du har det också i din tarm) har en ännu större betydelse än bara att hjälpa till att smälta den mat man äter.

Tarmmikrobiomet har nämligen också en enorm betydelse för hur din hästs ämnesomsättning fungerar, hur immunförsvaret fungerar och ännu mer intressant, vilket är något av det senaste, hur din hästs mentalitet fungerar och därmed vilken beteende din häst uppvisar.

Man har bland annat upptäckt att överviktiga hästar har en annan balans i tarmmikrobiomet än hästar med normalvikt! Och om denna balans inte återställs till det mer normala kommer hästen för alltid att ha en tendens till övervikt, nästan oavsett hur många dieter den är på!

Det är dock specifika typer och stammar av bakterier och deras ämnesomsättningsprodukter, som utsöndras när de bryter ner fibrer från det hästen intar, som påverkar olika system hos din häst. Därför är det inte likgiltigt vilken balans tarmmikrobiomet är i. Vissa bakterier producerar vissa ämnesomsättningsprodukter medan andra producerar andra.

Forskningen är dock bara i de tidiga stadierna av att undersöka vad den korrekta balansen i tarmmikrobiomet är och hur de olika bakterierna kan påverkas åt det ena eller andra hållet. Vi vet dock att vissa bakterier föredrar att leva på vissa typer av fibrer och andra föredrar att leva på andra. Samtidigt vet vi också att tarmmikrobiomet fungerar bäst om det finns en stor mångfald av olika typer av bakterier, vilket möjliggör bildandet av många olika ämnesomsättningsprodukter.

Det är intressant forskning att följa med i, och du kan förvänta dig att när vi får tag i den senaste forskningen delar vi den med dig!

Det syns att utfodringen kan påverka tarmmikrobiomet både i positiv och negativ riktning. Men för närvarande är experimenten mer inriktade på de grundläggande näringsämnena, som hur stärkelse i stora mängder påverkar tarmmikrobiomet. Det är först när forskningen börjar titta på enskilda bakteriestammar och därmed enskilda foderämnen, som olika örter och funktionella kolhydrater, som det verkligen blir spännande. Vi förväntar oss att denna forskning först kommer att äga rum när det rätta tarmmikrobiomet hos hästen är kartlagt.

Eftersom tarmmikrobiomet fungerar bäst med stor mångfald av bakterier och eftersom de lever av olika typer av fibrer, är det logiskt att tänka att ju fler olika fibrer hästen erbjuds genom sitt foder, desto större mångfald och desto bättre funktion har din hästs tarmmikrobiom. Mikrobiomets naturliga krav är dessutom kopplade till att hästen från naturens sida är utformad för att inte bara äta gräs, utan också örter, buskar, grenar, träd och allt annat den kan nå, både högt och lågt. En vild häst kommer att konsumera upp till 100 olika typer av fibrer varje dag. Dessutom är det naturligt att detta varierar över året, eftersom inte allt är tillgängligt varken på sommaren eller på vintern. Växterna har också olika kemiska sammansättningar beroende på om det är sommar eller vinter.

Det är därför du i St. Hippolyts produkter upplever en enorm mångfald av olika typer av fibrer, örter, frukter och mycket mer. Ingenting är fyllnad, allt har en orsak att vara där, och det mest spännande är att ett produkt som t.ex. Struktur-E ändrar örter beroende på säsongen vi befinner oss i.

Samtidigt kan du öka din hästs intag av olika typer av fibrer genom att ge ett tillskott med en produkt från GlyxWiese-serien. Här hittar du garanterat mer än 45 olika gräs och örter.

Det enda sättet vi kan säkerställa detta är att gräset skördas på skyddade områden, där biologer regelbundet räknar arter så att vi vet hur mycket olika växter som växer.

Och inte bara en gång har vi upplevt att detta har haft en positiv effekt på hästar med tarmpåverkan. Vi får in flera fall varje år där både mindre och lite större portioner av just GlyxWiese-produkterna stabiliserar hästarnas tarm, så att de blir gladare och bättre fungerande.

Du kan läsa många av dessa fall här: 

 

 

Är du osäker på om din häst får tillräckligt med fibrer och i tillräckligt stor variation? Kontakta oss gärna för vi ser fram emot att gå igenom foderplanen. Du hittar våra kontaktuppgifter nedan – eller så kan du fylla i vårt foderplansschema på webbplatsen, så återkommer vi till dig inom cirka en vecka.

 

Källor

https://thehorse.com/1106463/horse-behavior-and-the-microbiome-whats-the-connection/ (sidst besøg 01 2024)
https://food.ku.dk/forskning-paa-food/forskningsomraader/forskning-i-tarm-mikrobiomet-paa-ku-food–sundhed-og-sygdom/ (sidst besøgt 01 2024)
Microbiome and Blood Analyte Differences Point to Community and Metabolic Signatures in Lean and Obese Horses, 2018, Amy S. Biddle, Jean-Francois Tomb, Zirui Fan, Frontiers | Microbiome and Blood Analyte Differences Point to Community and Metabolic Signatures in Lean and Obese Horses (frontiersin.org)
Den Store Foderborg af Nanna Luthersson, 2004, 1 udgave, 1 oplag
Equine Applied and Clinical nutrition, 2013

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss