Kundberättelser

Fodret gör en skillnad!

Från överviktig till slankare version på 3 månader!

St. Hippolyt

Vesseli är en norsk fjordhäst på 18 år, bosatt i Finland. Hon utför normalt lätt arbete. Enligt ägaren är hon typisk för sin ras och tenderar att lätt gå upp i vikt, men med åldern har ägaren märkt att hästen ökar i vikt mer än tidigare.

Hästen fick tidigare en liten portion spannmålsfritt tillskottsfoder tillsammans med mash, lucernepiller och linfrö tillsammans med hö, men fortsatte ändå att gå upp i vikt.

I juni 2023 beslutade ägaren att byta till St. Hippolyt produkter.

Vesseli började få EquiGard för att stödja ämnesomsättningen. Dessutom en spann av 3 kg GlucoGard för att stödja viktförlusten. Lucernepillerna ersattes med GlyxWiese Höcobs och mash ändrades till Glyx-Mash för att hjälpa hästen att dricka tillräckligt med vatten.
Redan efter 3 månader efter foderskiftet är Vesseli mycket slankare, även om inget annat i foderkompositionen eller motionen har ändrats. Enligt ägaren finns det fortfarande kilon att förlora, men Vesseli är på god väg och ämnesomsättningen fungerar nu optimalt.

Hjälp med foderintolerans!

St. Hippolyt
St. Hippolyt

Aldrig har Synergi sett bättre ut i pälsen – detta beror på mitt fantastiska samarbete med Caroline från St. Hippolyt och inte minst min veterinär.

Under många år har Synergi lidit av klåda, så mycket att hon liknade en plockad höna och fick bulor och sår på kroppen.

Klådan blev så allvarlig och intensiv att hon inte visste vad hon skulle göra med sig själv.

Många olika tester och behandlingar har genomförts genom åren, där ingen av dem hjälpte.

Vår sista utväg var att testa för foderintolerans i form av ett blodprov, och vips, där slog hon ut på havre, lucern och soja … grundfoder för en prestationshäst på hög nivå inom military, så vad gör man med en häst med dessa intoleranser mot foderingredienser?

Vi försökte kontakta många olika foderföretag, men ingen tog det på allvar. Det kunde gå dagar innan vi fick svar, men St. Hippolyt reagerade inom 24 timmar – och så hade vi en foderplan.

Nu fodras hon med GlyxWiese Müsli, Gastro Relief Beet som grundfoder och Glyx-Mash, produkter som inte innehåller de fodertyper hon har intolerans mot.

Hon har varit på fodret i cirka 7 månader. Hon ser så fin ut i pälsen – och i hull för den delen. Hon är inte på väg att gå ur sitt goda skinn längre. Nu kan man borsta henne utan att hon är på väg att välta, för det kliar inte längre så fruktansvärt mycket.

Hon har blivit en gladare häst att vara tillsammans med. Man behöver inte längre vara rädd för att bli biten eller sparkad när man är nära henne. För nu är hennes kropp i mycket bättre balans.

Från mager häst till muskulös!

St. Hippolyt
St. Hippolyt

Vår häst är född 2017, kommer från USA och har galopphärkomst. Han reste till Irland och senare vidare till en galoppstall i Sverige år 2021.

I maj 2022 köpte en tjej honom, och vi hämtade honom hos henne den 30 augusti 2022.

När han kom till oss var han i stort sett bara skinn och ben. Hans päls var full av knölar och han var nästan pärlös. Vi tvättade honom med klorhexidin-shampo ett par gånger.

Vi började fodra honom med 15 kg hö i boxen, varav han åt varje strå. Utomhus hade han fri tillgång till grovfoder.

Av en slump var Linn från Hippolyt i butiken där vi köper vårt foder. Vi fick råd av henne om hur vi skulle fodra. Så vi började ge NaturMüsli SOLO och Performance Fiber High Protein. Han fick en kur med MicroVital, och en till på våren. Nu har vi startat en tredje i samband med pälsfällningen.

Han har tagit på sig fint och börjar nu bygga muskler. Vi har varit noggranna med träningen och startade honom från grunden. Målet har varit att öka vikten och stärka immunförsvaret med hjälp av MicroVital och kraftfodret.

Vi är mycket nöjda med Hippolyts foder och kommer att fortsätta att föda våra hästar med det.

Från mager till pigg och muskulös!

St. Hippolyt
St. Hippolyt

Bönä är en 5-årig standardtravare som vi träffade på tidig höst 2019. Vid den tiden åt Bönä havre och standardfoder. Den var tunn, muskellös och hade magproblem, men klarade ändå sig bra i travlopp. Det första fotot är från den tiden.

Ägaren började mata med St. Hippolyt-foder i september 2019. Man använde Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic, Irish Mash, Struktur-E och Performance Fiber High Protein. På grund av magproblem fick Bönä också en GastroIntestinal-kur och en MicroVital-kur för att stärka kroppen med viktiga spårämnen och vitaminer.

Ett par veckor efter foderskiftet märktes det redan att Bönä åt mer hö och drack mer vatten. Dess tidigare spända muskulatur började också släppa gradvis. Efter cirka 3 månader började den också bygga muskler på rätt ställen.

Fodringen har varit densamma hela vintern, men i början gavs fodret lite generöst för att öka muskelmassan, varefter mängderna justerades noggrant.

Hästen är idag pigg, livlig och ser naturligtvis helt annorlunda ut!

Det senaste fotot togs i maj 2020.

Återhämtning med spårämnen/vitaminer!

St. Hippolyt
St. Hippolyt
St. Hippolyt

Pena är en 6-årig hobbyhäst vars aptit minskade efter en olycka sommaren 2019. Pena började gå ner i vikt och i februari 2020 utvecklades situationen, och hästen började plötsligt tappa sin päls. Stora hårlösa fläckar dök upp på olika delar av kroppen, och huden var torr, fjällande och full av knölar.

En veterinär tog många blodprov och hudbiopsier från Pena för att hitta orsaken. Ingen förklaring hittades till hästens tillstånd. Som en försiktighetsåtgärd ordinerades en kur med kortison till hästen, men ägaren satte inte igång den. Efter att ha sett bilderna av hästen och resultaten av analysen av höet hade vi stark misstanke om näringsbrist.

Denna teori stöddes av det låga protein- och spårämnesinnehållet i höet. Förutom hö åt Pena vanligt foder och lite mineral, lucern och mash.

Vi rekommenderade att utesluta det gamla fodret och fylla på med spårämnen/vitaminer i form av en MicroVital-kur. Förutom MicroVital matades hästen dagligen med flera liter Glyx-Mash och AGROBS PreAlpin Wiesencobs för att stödja tarmens tillstånd och återställa rätt mikrobiell balans i tjocktarmen. Efter en tid tillsattes även Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic i foderplanen. MicroVital gavs under två på varandra följande månader.
Efter starten av MicroVital började det bildas nytt hår på de hårlösa delarna av kroppen inom en vecka, och hästens färg blev mörkare. Inom tre veckor hade hårbeläggningen till största delen återhämtat sig på de hårlösa områdena.
Fullständig återhämtning från stora näringsbrister är ett långt projekt och tar tid. Muskeltillväxten pågår fortfarande, men annars är Pena redan i mycket bättre form.

Från spruckna till fina hovar!

St. Hippolyt
St. Hippolyt

Safi är en 17-årig dressyrponny med lodräta sprickor i båda framhovarna. Sprickorna har funnits där i årevis. Det har försökts att åtgärda dem genom åren med skoning och utfodring, men inget har varit till betydande hjälp.

Safis utfodring ändrades till St. Hippolyt Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic i september. Dessutom fick den Biotin Mixture under vintern.

Vi besökte Safi i mars året efter, och båda framhovarna såg helt normala ut! Ett halvår efter ändringen av utfodringen hade båda sprickorna försvunnit, och problemet som hade plågat ponnyn i årtionden var löst.

Ägaren är mycket nöjd med Hippolyts foder och kommer att fortsätta att utfodra sina hästar med det.