0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Gastro Relief Beet – för att optimera din hästs matsmältning och välbefinnande

Hästen är designad för att äta upp till 18 timmar per dygn. Därför utsöndrar den nedre delen av magen en konstant mängd magsyra som hjälper till med matsmältningen. Tuggfunktionen vid intag av grovfoder producerar saliv, som interagerar positivt med magsyran. Grovfodret är därför en viktig faktor för din häst.

Många hästar lider av mag- och tarmproblem

Studier visar att cirka 50% av alla hobbyhästar till viss del har problem med magslemhinnan. Detta kan påverka hästens hälsa och prestation i stor utsträckning. Foder och skötsel spelar en viktig roll för förekomsten av dessa problem.

Hästen är beroende av sin salivproduktion och att ha ett kontinuerligt intag av fibrer för att matsmältningen ska fungera bra

Magslemhinnan kan delas in i två delar: den övre delen som producerar slem och den nedre delen som producerar både slem och magsyra. Magslemhinnan är känslig och komplex.

Hästen är designad för att äta upp till 18 timmar per dygn. Därför utsöndrar den nedre delen av magen en konstant mängd magsyra som hjälper till med matsmältningen. Tuggfunktionen vid intag av grovfoder producerar saliv, som interagerar positivt med magsyran. Grovfodret är därför en viktig faktor för din häst.

Men om din häst står utan grovfoder under en längre tid (mer än 6 timmar), om den fodras på ett olämpligt sätt eller om den genomgår en period av hög stress, till exempel i samband med transport, prestation eller miljöbyte, kan slemhinnan försvagas. Detta kan leda till beteendeförändringar och minskad prestation hos din häst.

 

Våra allmänna rekommendationer är därför:

  • Undvik ätuppehåll på mer än 6 timmar
  • Dela upp grovfodret under dagen – forskning rekommenderar minst 3 utfodringar per dygn
  • Se till att din häst alltid har tillgång till dricksvatten av god kvalitet
  • Ge inte hästen mer än 1,5 g stärkelse per kg kroppsvikt per dag
  • Ge ingredienser med hög inverkan från antioxidanter. De kommer också att stödja slemhinnan.

 

Specifikt rekommenderar vi Gastro Relief Beet som kan stödja magslemhinnan på ett positivt sätt. Ingredienserna i Gastro Relief Beet stödjer magslemhinnan, matsmältningen och främjar en sund tarmfunktion hos din häst. Gastro Relief Beet innehåller bland annat betfiber, äppelfiber, linfrön och havtornsextrakt.

Ingrediensernas egenskaper

Betfibrer

Betfibrer utgör en av huvudingredienserna i Gastro Relief Beet. Betfibrer är rika på smältbara fibrer som har en positiv effekt på matsmältningen. Dessa fibrer hjälper till att reglera tarmrörelserna och kan bidra till att fodret transporteras korrekt genom tarmen. Den långsamma nedbrytningen av dessa fibrer i tarmen kan även främja en gradvis och stabil energiomsättning.

Samtidigt är bastfibrernas innehåll av pektinfibrer kända för att bilda ett slags gel och slem när de kommer i kontakt med vätska och kan därmed skydda den känsliga slemhinnan, vilket kan förbättra hästens välbefinnande.

Pektinfibrerna är också en bra källa till prebiotiska fibrer och främjar därmed grovtarmens mikroflora och dess funktion.

 

Äppelfibrer

Äppelfibrer är en källa till både smältbara och icke-smältbara fibrer, och innehåller också pektin precis som betfibrer gör. Därför kan även dessa bilda ett skyddande slem i magen, vilket är bra för hästar med en känslig magslemhinna.

De smältbara fibrerna hjälper också till att främja en god tarmfunktion genom att påverka hästens mikroflora.

 

Linfrön

Linfrön är rika på omega-3-fettsyror och proteiner. Omega-3-fettsyror har fantastiska egenskaper och kan bidra till att upprätthålla en god tarmfunktion, särskilt om magen och tarmen utsätts för olika former av stress.

Proteinerna i linfrön bildar tillsammans med vatten eller matsmältningsvätskor också slem. Linfrön är den växtbaserade råvara som producerar mest slem per gram, om man bortser från psylliumfrön.

Som tidigare nämnts är detta slem mycket bra för att skydda magslemhinnan mot magsyra.

Vill du läsa mer om linfrön? Vi har skrivit ett helt blogginlägg om dem här:

 

Havtornsmacerat

Havtornsmacerat består av krossade havtornsbär som har ett högt innehåll av ämnen som bidrar till ett bra underhåll av tarmslemhinnan.

Bärens fruktkött innehåller olja som är rik på karotenoider och olika typer av fleromättade fettsyror. Bären har dessutom ett högt innehåll av värdefulla fytonäringsämnen som växtsteroler, flavonoider och polyfenoler.

Dessa ämnen är viktiga sekundära växtsubstanser och bidrar på olika sätt att skydda kroppen och dess celler samt förstärka immunförsvaret.

Havtornsmacerat har i en studie från 2012 visat sig kunna göra en avsevärd skillnad för återbildningen av magslemhinnan i den nedre delen av magsäcken.

 

Produktens effekt på hästens magslemhinna

Gastro Relief Beet har en riktad effekt för att skydda och återställa hästens magslemhinna. Magslemhinnan är avgörande för en sund matsmältning, eftersom den skyddar magen från magsyran. Ingredienserna i Gastro Relief Beet kan bidra till att skydda och förstärka magslemhinnan hos hästen.

Gastro Relief Beet är inte bara ett stöd för magens slemhinna, utan produkten ger också riktat stöd till resten av hästens tarmsystem. Ingredienserna, inklusive betfibrer, äppelfibrer, linfrön och havtornsmacerat arbetar tillsammans för att skydda, stärka och upprätthålla magslemhinnans hälsa, men fungerar också som prebiotiska fibrer för en god mikroflora i balans.

Genom att lägga till detta fibertillskott i din hästs foder kan du aktivt stödja och stärka din hästs känsliga magslemhinna för att upprätthålla optimalt välbefinnande.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss