Matsmältningsproblem hos hästar kan vara svåra att lösa. Många upplever att problemen börjar under höstmånaderna när gräset försvinner och hästen börjar äta mer grovfoder.
Här får du våra bästa tips och den vanliga metoden vi använder när vi hjälper hästar med matsmältningsproblem.
Ställ dig själv frågan: Varför?
För att hitta lösningen är det bra att veta varför hästen har fått matsmältningsproblemen.
Är det för att den nu får hö istället för gräs? Har övergången skett för snabbt? Kan den ha en hög parasitbelastning? Är tänderna i gott skick? Hur mycket socker innehåller grovfodret? Hur NDF-innehållet (fiberinnehållet) i grovfodret? Hur är den hygieniska kvaliteten på grovfodret – luktar det mögel eller jord? Dammar det eller finns det synliga dåliga fläckar? Har hästen upplevt något stressande den senaste månaden – byte av hage, stallbyte, tävling mm? Kan hästen ha sand i tarmen? Om du ringer till oss kommer du att uppleva att vi frågar mycket om dessa saker för att få en överblick över situationen.
Kontrollera hästens parasitbelastning med ett träckprov och få eventuellt tänderna kontrollerade
Tänderna är särskilt viktiga att kontrollera om du ser många långa fibrer i hästens gödsel. Det betyder att hästen inte maler grovfodret tillräckligt bra, och då svälter tarmens mikrobiom eftersom bakterierna i mikrobiomet inte får tillräckligt med näring.
Om grovfodret är problemet
– byt till något annat eller undersök hur det kan balanseras korrekt. En analys är ett bra verktyg här!
Om NDF-innehållet är för högt kan du erbjuda hästen fler lättsmälta fibrer med en daglig portion GlyxWiese Höcobs eller Gastro Relief Beet – minst 100 g per 100 kg häst per dag, gärna dubbla mängden. Båda produkterna har också ett lågt sockerinnehåll och kan därför användas även om grovfodret har ett högt sockerinnehåll.
Ge en daglig portion mash motsvarande 100 g per 100 kg häst per dag!
Oavsett om du använder Irish Mash, Glyx-Mash eller Relief Mash är dessa produkter sammansatta av en bred variation av ingredienser som på olika sätt stimulerar och stödjer det goda tarmmikrobiomet.
De flesta typer av mash innehåller också jästkulturer eller bryggerijäst, som har en positiv effekt på tarmmikrobiomet. Detta stöds av en mängd örter som både har prebiotiska egenskaper och säkerställer att tarmmiljön förbättras till fördel för mikrobiomet.
Förutom att stimulera och stödja tarmmikrobiomet har mash också en renande effekt på oönskade ämnen i tarmkanalen. Mash är dessutom bra för att återställa vätske- och elektrolytbalansen eftersom det utfodras blandat med vatten.
Relief Mash är särskilt bra om du misstänker att hästen har problem med sand i tarmsystemet.
Prova mashen i ungefär en vecka. Om det inte ser någon förbättring, gå vidare till nästa steg.
Nästa steg är mer koncentrerade och riktade produkter för att lösa problemet!
Mashen arbetar brett och löser därför många problem, men om du märker att det inte löser allt ska du välja mellan CuraColon, CuraBiom eller Curagest.
CuraColon har en mycket hög prebiotisk effekt och är bra som första hjälp vid plötsligt uppkomna problem.
CuraBiom kombinerar pre- och probiotika och är bra vid mer envisa problem.
Curagest är bra om grovfodret har haft dålig hygienisk kvalitet eller om hästen har ätit något giftigt eller olämpligt.
Ibland kan en kombination av två av dessa produkter vara lösningen. Vid tveksamhet rekommenderar vi att du kontaktar oss för ytterligare rådgivning. CuraColon och CuraBiom fungerar exempelvis mycket bra tillsammans, men dosen måste anpassas.
Matsmältningsproblemet är nu stabilt, men du märker att problemet återkommer när produkterna slutar användas
Det kan betyda en av två saker.
Ett: Den grundläggande orsaken har inte hittats och lösts. Gå därför tillbaka till punkt 1 och undersök närmare.
Två: Tarmen har inte läkt efter eventuell skada i slemhinnan, eller det skydd som mikrobiomet bildar är inte intakt eller tillräckligt tjock än.
Vid utebliven läkning bör du komplettera med GastroIntestinal.
Misstänker du fortsatt bristande “skydd” ska du fortsätta med produkterna – ungefär så lång tid som problemet har funnits. På så sätt hinner mikrobiomet stabilisera sig tillräckligt och bilda en intakt och tjockt ”skydd”. Slembildande ingredienser som linfrö kan hjälpa ytterligare, och här kan du tillföra LinuStar i utfodringen.
Hästar är individuella och vad som fungerar för en häst fungerar inte nödvändigtvis för en annan, även om orsaken verkar vara densamma!
Om du har ett komplicerat fall kan det därför vara en bra idé att föra dagbok över hur det utvecklas över tid och vad som påverkar både negativt och positivt. Denna information är mycket värdefull för oss som rådgivare eftersom det ger en uppfattning om vad som fungerar och vad som inte fungerar, och därmed också en idé om orsaken. Det blir mycket lättare för oss att hjälpa dig att hitta den rätta och hållbara lösningen.
Kontakta oss för råd och vägledning genom eller fylla i vårt foderråd på hemsidan så återkommer vi så snart som möjligt.