0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Utfodring och avvänjning av föl!

- Så förbereder du fölet och stoet!

En av de mest avgörande perioderna i en hästs liv är tiden då fölet avvänjs från sin mor.

Detta kan göras på olika sätt, som alla innebär mer eller mindre stress. Traditionellt avvänjs föl vid 5–6 månaders ålder, men i naturen skulle det ske mer gradvis, när fölet är mellan 8 och 10 månader gammalt.

Det kan därför diskuteras om den traditionella metoden bör ändras för att minska stressen för både sto och föl, och därmed göra det mer naturligt för dem.

Oavsett om avvänjningen sker vid 5 månader eller senare, är det viktigt att processen sker gradvis, så att både fölet och stoet upplever så lite stress som möjligt.

 

Det bästa sättet att börja är med en kort separation, där stoet och fölet fortfarande kan se och röra vid varandra. Därefter kan tiden långsamt ökas, i takt med att de vänjer sig vid situationen. Till slut ska fölet kunna vara utan sin mor både dag och natt. Fölet bör gå tillsammans med jämnåriga föl, gärna med stöd av en “farbror” eller “moster” i flocken. Därför är det en god idé att redan före avvänjningen ha socialiserat fölet med andra hästar än stoet, så att det lättare anpassar sig till en ny flock och redan kan “prata” hästspråk.

 

Stress under denna period påverkar både fölet och stoet på många sätt. Immunförsvaret, magslemhinnan och tarmsystemet kan snabbt påverkas av stress. Därför kan vi med rätt utfodring stödja både fölet och stoet under denna period, samtidigt som vi försöker minska stressen genom god hästhållning.

 

Det viktigaste du kan göra för fölet innan avvänjning

är att säkerställa att det äter det kompletteringsfoder det ska fortsätta att äta efteråt, samt att fölket äter en stor mängd grovfoder.

Minst en månad före avvänjningen bör fölet vara uppe i rätt mängd foder och grovfoder.

Detta gör övergången enklare, eftersom fölet inte behöver vänja sig vid något nytt, och dess tarmsystem hinner anpassa sig till fodret, vilket minskar risken för matsmältningsproblem under avvänjningsperioden.

För att upprätthålla en sund magslemhinna kan fölet även få stödjande foderingredienser. Fölet ska alltid ha tillgång till högkvalitativt grovfoder, gärna fri tillgång, samt rent vatten. Ingredienser som havtornsmacerat, pektinfibrer och linfrösläm kan ha en skyddande effekt på magslemhinnan.

 

Produkter som Gastro Relief Oil och Gastro Relief Beet kan vara bra att inkludera i foderstaten innan avvänjningsperioden.

Du kan läsa mer om ämnet här!

Så här skyddar du din hästs magslemhinna!

 

Tarmfunktionen och därmed mikrobiomet och immunförsvaret kan stödjas med probiotika, såsom Hefekultur eller CuraBiom. Hefekultur är ofta ett bra val, eftersom det ges i små mängder och är pressat i pellets, vilket gör det lätt att blanda i fölets kompletteringsfoder. Hefekultur bidrar också till att utveckla tarmsystemet så att det är redo för fölets vuxna liv.

När fölet avvänjs, slutar det även att få mjölk från stoet. Därför är det viktigt att säkerställa att fölet dricker tillräckligt med vatten – och vet fölet ens hur vattenkoppen fungerar?

Vi ser ofta att många glömmer att vänja fölet vid att dricka ur vattenkopp, vilket kan öka risken för torr avföring och andra problem.

För stoet innebär avvänjningsperioden

att mjölkproduktionen måste minskas. Om fölet avvänjs från den ena dagen till den andra kan det öka risken för juverinflammation. Genom att avvänja fölet långsamt och gradvis minska eller justera stoets fodermängd efter de nya behoven, kan detta problem oftast undvikas.

Avvänjning är också en stressande period för stoet, även om de flesta fokuserar mest på fölet. Detta innebär att även stoets magslemhinna kan påverkas, och hon kan få samma stöd som fölet.

 

Läs mer om ämnet här!

Så här skyddar du din hästs magslemhinna!

 

Förhoppningsvis har avvänjningen gått bra för både sto och föl, och de är nu redo att fortsätta sina liv på varsitt håll.

 

Om du är osäker på hur du bäst stödjer både sto och föl under avvänjningen, kontakta gärna din foderrådgivare för mer vägledning.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Sök
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss