Oavsett om vi vill det eller inte, bjuder vintern ofta på extrem kyla, frost och snö, vilket kan vara utmanande för många hästar.
Generellt är hästar bra på att anpassa sig till sin omgivning, oavsett om det är kallt eller varmt. De klarar sig bra om de får tid att vänja sig gradvis vid förhållandena. Utmaningarna uppstår när vädret plötsligt förändras, antingen till varmare eller kallare än vad hästen är van vid.
Här får du våra bästa tips och råd om hur du hanterar extrema väderförhållanden som kyla, snö, frost och vind!
Vatten!
Hästar tenderar att inte dricka tillräckligt med vatten när temperaturen närmar sig fryspunkten. Även om du håller vattnet isfritt under större delen av tiden, minskar hästen naturligt sitt intag av iskallt vatten för att undvika att kylas ner. Dessutom kan is på vattnet begränsa tillgången ytterligare, vilket gör det svårare för hästen att dricka.
Och vi vet alla hur viktigt vatten är för våra hästar! De behöver minst 5 liter per 100 kg kroppsvikt per dag för att hålla sig hydrerade och undvika matsmältningsproblem och nedsatt prestation. Behovet är ännu större under laktation och fysisk aktivitet.
Hästar föredrar att dricka vatten som är omkring 10 grader Celsius. Du bör därför försöka erbjuda din häst vatten vid denna temperatur minst ett par gånger om dagen, särskilt i samband med grovfoderintag, eftersom hästar ofta dricker stora mängder vatten efter att ha ätit. Se till att hästen har tillgång till tempererat vatten både i stallet och ute i hagen, och ju fler gånger om dagen desto bättre.
Idealiskt ska hästen ha tillgång till vatten runt 10 grader Celsius dygnet runt. Det finns smarta lösningar som uppvärmda vattenkar, vattenkoppar med cirkulation och isolerade vattenbaljor. Ofta är det bara fantasin som sätter gränser för hur detta kan åstadkommas. Var dock försiktig när du kombinerar vatten och elektricitet, eftersom det kan vara en farlig kombination. Om du har ett automatiskt vattensystem, håll också koll på att det fungerar som det ska.
Det kan vara fördelaktigt att ge hästen ljummen mash en eller flera gånger om dagen. Välj den mash som din häst gillar bäst och gör en god soppa av den, så att hästen får extra vätska. Irish Mash, Glyx-Mash och Gastro Relief Beet är bra produkter för detta ändamål.
Du kan också ge hästen salt i fodret för att naturligt öka dess vattenintag. Se dock först till att hästen äter det.
Värme!
Extrem och plötslig kyla, särskilt i kombination med kraftig vind och nederbörd som snö, kräver fler kalorier/mer energi för att hästen ska kunna hålla sig varm.
Om hästen bara får en begränsad mängd grovfoder i form av hösilage eller hö, kan det leda till ökat intag av halm om det finns tillgängligt. Då är det extra viktigt att tillgången på vatten är god.
Om din häst inte har tillgång till tillräcklig mängd grovfoder, kan hästen bli frustrerad eftersom dess behov inte tillgodoses. Om väderförhållandet bidrar till ökad fettförbränning kan det också leda till snabbare viktminskning, vilket kan vara fördelaktigt för en överviktig häst, men utmanande för en underviktig häst som kan tappa ytterligare i vikt.
Risken för matsmältningsproblem, viktminskning och frustration kan dock lösas genom att ge hästen mer grovfoder i form av hösilage eller hö. Detta hjälper också hästen att hålla sig varm inifrån, eftersom fermenteringen av fibrer i tjocktarmen skapar värme.
Om du har en mycket frusen häst, en äldre häst eller en häst med lite päls, kan ett bra vintertäcke vara en fördel för att skydda den så mycket som möjligt mot det extrema vädret.
Om din häst blivit mycket kall – till exempel på grund av kraftigt regn som kylt ner den – kan du märka att den står och skakar. Detta är ett naturligt sätt för hästen att skapa värme, men det kan leda till stela muskler och andra problem.
Det är viktigt att ge hästen tillgång till grovfoder för att skapa inre värme, men ett ulltäcke som både värmer och transporterar bort fukt är också en bra idé tills hästen är torr igen.
Om du befinner dig i en situation där du knappt har tillräckligt med grovfoder för att klara säsongen, kan du istället ge din häst ett produkt från vår GlyxWiese-serie. Om du väljer höcobs ska de blötläggas, vilket också ökar hästens vätskeintag.
Håll hästen i rörelse!
Rörelse är en viktig del av hästens vardag. Hästar är skapade för att vandra långa sträckor i lugnt tempo, men i kallt väder kan frusna och ojämna hagar minska hästens vilja att röra sig.
Det är dock fortfarande viktigt att släppa ut hästen.
De flesta hästar anpassar sitt steg och sina rörelser efter förhållandena, särskilt om de släpps ut varje dag. Om din häst rör sig mindre än vanligt kan dock tarmrörelserna bli långsammare, vilket ökar risken för akuta matsmältningsproblem.
Lösningen är enkel: mer rörelse! Det kan vara i form av ridning, promenader, longering, skrittband eller andra aktiviteter. Rörelse hjälper inte bara till att hålla igång tarmarna, utan hjälper också hästen att hålla sig varm.
Om hästen står stilla mycket i stallet eller i hagen kan motion flera gånger om dagen vara fördelaktigt – särskilt om hästen tidigare varit van vid mer aktivitet. En plötslig förändring i aktivitetsnivån ökar risken för problem.
Är du osäker på hur du bäst tar hand om din häst under vintervädret?
Kontakta gärna din lokala foderrådgivare för en diskussion.