0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Hur fördelas näringsämnena och vilken funktion har de för hästen?

De grundläggande näringsämnena är avgörande för dess överlevnad och grundläggande funktioner. Dessa inkluderar proteiner, kolhydrater och fetter.

Idag tar vi upp grundläggande näringskunskap för hästen!

Hästar, liksom alla andra levande organismer, kräver en korrekt sammansättning av näringsämnen för att bibehålla optimal prestanda och kroppsfunktion. De nödvändiga näringsämnena kan delas in i två kategorier: de grundläggande, såsom kolhydrater, fetter, fibrer och proteiner, och mikro-näringsämnena, såsom vitaminer och mineraler.

Att vitaminer och mineraler nämns som mikro-näringsämnen betyder inte att de inte är viktiga, men de kan inte kompensera för bristen av de grundläggande näringsämnena.

 

De grundläggande näringsämnena

De grundläggande näringsämnena är avgörande för dess överlevnad och grundläggande funktioner. Dessa inkluderar proteiner, kolhydrater och fetter.

Protein är en av de mest kritiska grundläggande näringsämnena för hästar. Det spelar en central roll i uppbyggnaden av muskler, allt vävnad, hud, hår och alla organ. Proteiner består av en kombination av 20 olika aminosyror, där några av dem är essentiella och därför måste tillföras hästens foder. En avgörande aminosyra är lysin, som är den aminosyra hästen oftast lider brist av. Hästar kräver en lämplig balans av alla dessa aminosyror för att kunna producera alla livsviktiga proteiner och byggstenar för kroppen och vävnaden. Foderingredienser med vanligtvis god proteinprofil inkluderar högkvalitativt gräs med stor mångfald, lusern och sojabönor.

Kolhydrater är hästens grundläggande energikälla. Dessa inkluderar fibrer (som är en kolhydrat liksom socker, skillnaden ligger bara i molekylens struktur), sockerarter (glukos, fruktan, inulin, etc.) och stärkelse (Beta-Glukaner och vanlig stärkelse). Hästen är dock beroende av att få de flesta kolhydrater från fibrer, som tarmens mikrobiom omvandlar till fettsyror och därmed till energi. Men det finns vissa typer av sockerarter som också är essentiella för hästar.

Det finns 8 olika essentiella sockerarter:

glukos, galaktos, mannos, fucos, N-Acetylgalaktosamin, N-acetylglukosamin, N-acetylneuraminsyra och xylos.

Det förväntas att hästar får tillräckligt med dessa genom att konsumera gräs, hö och hösilage.

Hö, hösilage, gräs, lusern och andra grova råvaror är exempel på fiberkällor, medan spannmål som havre, korn och majs bidrar med mer stärkelse. Det är viktigt att reglera intaget av kolhydrater för att undvika problem som övervikt och för att bibehålla en stabil energiförsörjning.

Fett är en koncentrerad energikälla och spelar en roll för att upprätthålla hudens hälsa, cellväggarna samt isolering och skydd av inre organ. Oljehaltiga frön som linfrö och solrosfrö samt vegetabiliska oljor därav är bra källor till fetter, såsom omega-3 och -6 fettsyror.

 

Mikro-näringsämnena är nödvändiga för ämnesomsättningen och alla kroppens processer

Dessa små näringsämnen är också viktiga, men de krävs i mindre mängder jämfört med de grundläggande näringsämnena. Dessa inkluderar vitaminer och mineraler.

 

Vitaminer

Vitaminer är essentiella för många metaboliska processer i hästens kropp. Det finns vattenlösliga vitaminer som B-vitaminer och C-vitamin, samt fettlösliga vitaminer som A, D, E och K.

Varje vitamin har specifika funktioner, och brist på även en enda kan leda till hälsoproblem.

A-vitamin spelar en viktig roll för syn, immunförsvar och tillväxt.
D-vitamin hjälper till att reglera kroppens kalcium- och fosforbalans och är viktigt för benutveckling och underhåll av ett friskt skelett.
E-vitamin fungerar som en antioxidant som skyddar cellmembranen mot skador och är också viktig för immunsystemet och muskelfunktionen.
K-vitamin är avgörande för blodkoagulation och benmetabolism, och hästens tarmflora är ansvarig för att producera det.
B-vitaminer (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) är involverade i många metaboliska processer, inklusive energiproduktion, cellutveckling och funktionen av nervsystemet. De produceras också av hästens tarmmikrobiom från de fibrer som hästen konsumerar. Produktionen av B12 kräver dock att det finns tillräckligt med krom i hästens foderintag.

 

Mineraler

är avgörande för underhåll av hästens ben, tänder, muskler och många andra vävnader. Kalcium, fosfor, magnesium, natrium och kalium är viktiga mineraler. Korrekt balansering av mineraler är avgörande för att undvika obalanser som kan påverka hästens välbefinnande.

Mineraler delas ytterligare in i makro och mikromineraler beroende på den dagliga mängden som hästen behöver. Mikromineraler kallas också för spårämnen.

Kalcium är avgörande för bildandet och underhållet av ben och tänder, samt viktigt för muskelkontraktion och hästens nervfunktion.
Fosfor arbetar tillsammans med kalcium för att stödja ben- och tandbildning och är också en del av DNA, RNA och ATP (energimolekyl).
Magnesium är involverat i muskelkontraktion och avslappning, nervfunktion och hästens energiproduktion. Det stöder också benhälsa och immunförsvaret.
Natrium reglerar vätskebalansen i kroppen och är avgörande för nerv- och muskelfunktion. Det spelar också en roll i bevarandet av syra-basbalansen.
Kalium är nödvändigt för nervimpulsledning, muskelkontraktion och upprätthållande av vätskebalansen. Det arbetar tillsammans med natrium för att upprätthålla en korrekt elektrolytbalans hos din häst.
Järn är avgörande för produktionen av hemoglobin, som transporterar syre i blodet. Det är också viktigt för energiproduktion och immunsystemets funktion.
Zink är involverat i många enzymatiska processer (över 200), inklusive protein- och DNA-syntes. Det stöder också immunsystemet och sårläkning, och är viktigt för insulinomsättningen hos din häst.
Koppar är involverat i många olika processer, inklusive syntesen och underhållet av smidigt bindväv, samt mobilisering och lagring av järn i hästens kropp.
Selen fungerar som en del av antioxidanterna som skyddar celler mot skadliga fria radikaler. Det är också avgörande för immunsystemets funktion.

 

Betydelsen av balansen mellan näringsämnena

För att säkerställa hästens välbefinnande och prestanda är det avgörande att erbjuda den en balanserad foderplan som uppfyller behoven för både grundläggande näringsämnen och mikro-näringsämnen. En obalans i kosten kan leda till en rad problem, inklusive viktförlust, nedsatt prestanda och olika typer av hälsoutmaningar, som dålig päls- och hovkvalitet och obalanser i ämnesomsättningen.

 

Individuella behov och anpassning

Varje häst är unik, och därför är det viktigt att ta hänsyn till de individuella behoven. Ålder, aktivitetsnivå, näringsstatus och ras-specifika egenskaper påverkar hästens behov av olika näringsämnen. En äldre häst kan behöva mer stöd för leder och ben, medan en ung häst i tillväxtfasen kan kräva extra protein.

 

Förebyggande av näringsbrister och överskott

Både brist och överskott av näringsämnen kan ha negativa konsekvenser. Vissa hästar kan vara i riskzonen för brist på mineraler, medan andra kanske får för mycket energi i förhållande till deras aktivitetsnivå. Regelbunden övervakning och anpassning av foderplanen är nyckeln för att förebygga obalanser.

 

Källor

http://dk4doktoren.dk/2006/03/11/det-sunde-sukker
Den Store Foderborg af Nanna Luthersson, 2004, 1 udgave, 1 oplag
Equine Applied and Clinical nutrition, 2013

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Saknar din häst energi?

I princip är energi helt enkelt kalorier. Det är två ord för samma sak. När vi tillför energi i foderplanen kommer hästen att gå upp i vikt av kalorierna om de inte används till det arbete som är tänkt.

Läs inlägg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Sök
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss