Råvarubehandling på St Hippolyt

Råvarubehandling på St Hippolyt

Den breda sammansättningen av naturliga näringsämnen i kombination med müsli, pellets eller mash och den behagliga doften av utsökta örter gör våra produkter unika vid första ögonkastet. Men den verkliga hemligheten ligger i de många processer som du kanske inte direkt märker.

Varje enskild råvara genomgår en särskild skonsam produktionsprocess innan den används i någon av våra produkter. Endast produkter som är noggrant tillverkade kan främja hästens välbefinnande.

 

Biointelligent nutrition

Den optimala tillgången av energigivande och aktiva näringsämnen gör hästen stark, harmonisk och motståndskraftig. Efter en noggrann kvalitetsbedömning av råvarorna förädlas dessa enligt hästens krav. St Hippolyt bryter målmedvetet ny mark för att göra fodret mer smältbart och fysiologiskt effektivt med hjälp av biologiska förädlingsprocesser.  “Fodra som naturen själv” får därmed ännu en ny dimension.

Förbehandling av spannmål under fyra dagar

Spannmålen som används i våra produkter kommer från ekologisk odling eller kontraktsodling och är naturligtvis från den senaste skörden. Detta ökar säkerheten för att det inte finns några rester av insektsmedel eller genetiskt modifierade råvaror (GMO) i våra produkter.

Efter noggrann tvättning tillsätts fermenterade morötter till spannmålskärnorna och en förgroningsprocess påbörjas.

Enzymer aktiveras i spannmålen under blötläggningen. Under denna process blir näringsämnena mer tillgängliga för hästens känsliga matsmältningssystem. Glyx-faktorn påbörjas.

Sedan blir spannmålen hydrotermiskt förklistrade och valsade. En speciell rostningsprocess frigör de naturliga aromerna som ger en unik smakupplevelse. Det säkerställer högsta kvalitet på våra mycket välsmakande spannmålsflingor.

Glyx-faktorn

Med hjälp av vår Glyx-faktor hålls stärkelse- och sockerhalten i alla våra produkter på en måttlig nivå.

På samma sätt som i en surdeg sker då en omvandling av spannmålsstärkelsen. Stärkelsen som omvandlas till glukos i tunntarmen frisätts därför långsammare. Effekten av det här är en mindre ökning av blodsockret eftersom insulinfrisättningen är måttlig.

Den omvandlade stärkelsen bidrar dessutom till bildandet av kortkedjade fettsyror i grovtarmen och producerar energi som är helt oberoende av insulin. Störningar i ämnesomsättningen på grund av en för snabb blodsockerhöjning följt av nedsatt prestation samtidigt som blodsockernivån faller kan därför förebyggas.

De fermenterade morötterna ger också en bättre konsistens och en ökad smaklighet hos våra spannmålsråvaror. Med hjälp av Glyx-faktorn är det möjligt att ge en välsmakande spannmålsgiva. Fodret blir därmed lågglykemiskt, då stärkelse- och sockerinnehållet via jäsningen moduleras, vilket förbättrar ämnesomsättningen och säkerställer en balanserad blodsockernivå.

Alla spannmålsråvaror i St. Hippolyt-foder förbehandlas under fyra dagar med förgroddning och jäsning. I denna process förvandlas varje spannmål till en liten planta;

  • som är naturlig näring för hästar
  • som innehåller många nyttiga ämnen
  • förebygger stabil ämnesomsättning

Fermentering och utvinning av ättika

Under lång tid har man hos Mühle Ebert använt sig av förgroddning och fermentering som en naturlig förädlingsprocess för St. Hippolyts hästfoder. Korn och majs förgroddas innan den hydrotermiska valsningen till flingor sker. Bryggerijäst, malt och vassle genomgår en noggrann fermententering innan det blandas i fodret. Vilka är fördelarna? Genom att förgrodda spannmål aktiveras enzymer, som påbörjar nedbrytning av stärkelse, och vid fermenteringen börjar nyttiga mikroorganismer bryta ner stärkelse och socker till kortkedjade fettsyror. Fettsyrorna ger ett bättre energiutnyttjande och ger upphov till färre matsmältningsrelaterade problem än stärkelse och socker. De aktiverade enzymerna från växter och jäst bidrar dessutom effektivt till att öka tunntarmens smältbarhet av stärkelse, protein och fett i fodret. Därigenom tar hästen upp en högre andel av de viktiga näringsämnena – en effekt som ger möjlighet att dra ner på givan av kompletteringsfoder. Dessutom minskas risken för uppblåsthet, diarré och kolik betydligt. Fermentationsprocessen av bryggeriljäst, malt och vassle styrs så att det bildas en viss mängd ättika. Denna naturligt utvunna ättika ger ytterligare fördelar i fodret vad det gäller smaklighet och för upprätthållande av matsmältningsorganens hälsa och effektivitet:
  • Ättika har en utrensande effekt och kan motverka många sjukdomsframkallande bakterier, virus och svampar.
  • Den binder sig till stärkelse och minskar stärkelsebetingade blodsockerförändringar.
  • Detta är till nytta för de hästar som pga. insulinresistens är i farozonen för att utveckla fång.
  • Tävlingshästar gynnas också av en jämn blodsockernivå, utan höga ”toppar” och ”bakslag” (blodsockerunderskott). De orkar istället mer och blir uthålligare.
       

Fermentering av morötter

Hos St Hippolyt Mühle Ebert används de fermenterade morötterna till förädling av kornflingor. Genom denna process får vi ett fiberrikt foder, som understödjer tarmfloran och stärker hästens motståndskraft med hjälp av det höga innehållet av antioxidanter i karotenoiderna. Morötter har ett högt innehåll av ballastämnen, kalium, järn, zink och bor. Dessutom har de ett högt innehåll av karotenoider (100-200 mg/kg), tocopheroler, nicotinamid, B-vitaminer samt polyphenoler och ger därmed ett betydligt antioxidativt skydd. Karoten verkar hämmande på vissa cancersjukdommar och ombildat till retinol (vitamin A) är det viktigt för en bra syn och en fin päls. Dessa stora hälsofördelar kan bäst bevaras genom reduktiv, anaerob fermentering med mjölksyrebakterier. Näringsfysiologiskt är de fermenterade morötterna helt överlägsna de råa morötterna. Funktionella fördelar av processen:
  • Bättre fiberstruktur på kornflingorna, de är blötlagda med fermenterad morot
  • Fermenteringsaromerna har ett positivt inflytande på smaken
Morötternas glykemiska index reduceras tack vare:
  • Nedbrytning av sockret i moroten
  • Ändring av stärkelsen i kornkärnan ger en långsammare frisättning av glukos
  • Mjölk- och ättiksyran ger reducerad blodsockerstigning efter måltiden
St. Hippolyt intar med denna utveckling en ledande position i den naturorienterade näringsämnesteknologin – för friska och högpresterande hästar.

Örter, oljefrö och oljeväxter

De råvaror som används i dessa kategorier bidrar i hög grad till att kompletteringsfodret blir mer effektivt.

Örter

Effektiva te- och kryddörter är en oumbärlig del av våra unika recept.

Örterna:

  • verkar cellskyddande
  • underlättar matsmältningen
  •  är leverantör av sekundära växtföreningar och spårämnen.

Genom att försiktigt pressa örterna kommer utvinns växternas naturliga eteriska oljor, vilket ger tillskottet dess karaktäristiska doft.

Örter i fodret säkerställer:

  • en reglerad ämnesomsättning
  • positivt stöd för andningsfunktionen
  • optimerad matsmältning allmänt välbefinnande

Oljefrön och oljeväxter

De kallpressade vegetabiliska oljorna i sortimentet utvinns genom en framställningsprocess i vår egen oljekvarn. Oljor från linfrö, solrosfrö, majs och vetegroddar förädlar recepten. Olja i fodermedel understödjer:
  • blodcirkulationen
  • hårremmen
  • en god hovstruktur
  • Rekonstruktion av vävnadsceller
Och fungerar som: – energikälla med lågt protein- och sockerinnehåll. I våra foder används förutom rena oljor även hela oljeväxter och fettrika fröväxter som exempelvis linfrön, solrosfrön, majs- och vetegroddar samt svartkummin och fänkålsfrön. Dessa ger ett antal essentiella fettsyror, framför allt omega-3-fettsyror, och även proteinstrukturer av högt värde. Hårda frön får ett lätt tryck i produktionen så att hästen kan utnyttja de värdefulla ämnena utan att fröets hållbarhet minskar.

Organiska mineraler har hög upptagningsförmåga

St Hippolyt produkter innehåller nästan uteslutande organiskt bundna mineraler och spårämnen med hög upptagningssförmåga. Genom biokemiska processer binds mineralerna organiskt innan de tillsätts. Vissa produkter innehåller också nukleotider. Dessa ämnen ökar tillväxten av tarmvilli och bidrar till en bättre näringsutnyttjande. Tarmvilli är en del av tunntarmens insida där vitaminer och mineraler tas upp.

Lecithinmiceller med turboeffekt

En del av de värdefulla och livsnödvändiga näringsämnen som hästen äter utsöndras i stort sätt outnyttjade. Anledningen är att transporten av vissa näringsämnen genom tarmväggen till blodet är långsam. I våra flytande produkter ”Qelan” till hästar och ”CaniGard” till hundar har vi med hjälp av helt nya tillverkningsmetoder fått produkter med oöverträffad tillgänglighet. Med denna metod framställs livsviktiga näringsämnen i ganska små droppar (miceller), som är inkapslade i rent lecitin. Tack vare deras ringa storlek, som dock ligger över nano-området, och tack vare lecitinets ”smöreffekt” passerar dessa livsviktiga lecitinkomplex snabbt genom tarmväggen. Här tre- eller fyrdubblas upptagligheten i förhållande till näringsämnen som inte fått denna behandling. Det är micellernas ”turboeffekt” som bidrar till detta resultat. Funktionella näringsämnen som t.ex. L-karnitin, vitamin E, Coenzym Q10 och de ledskyddande glukosaminoglykanerna når därmed målvävnanden i betydligt högre koncentrationer, och effekten i hästen blir bättre. Med denna egenutvecklade komplexa process är det möjligt att fullständigt undvika syntetiska tensider och andra tekniska hjälpmedel som vanligtvis används. Man undviker också att utsätta de känsliga cellmembranen för en potentiell kemisk risk. Det övergripande syftet ”att fodra som naturen själv” uppfylls fortfarande.