Himalayasaltsten
Naturprodukt med stort utbud av näringsämnen
Det speciella med himalayasalt är dess ursprung. På grund av klimatförändringar torkade en del av urhavet ut för mer än 200 miljoner år sedan. Efterföljande jordskred tryckte ner saltet under jordens yta, där det nu lagras i cirka 600-800 meter djupa saltådror, skyddat från alla nutida miljöföroreningar.
- Med naturligt jod
- Brutet direkt ur berget
- Helt obehandlat
Kemiskt sett är salt en förening av en metall och en icke-metall. Det mest kända saltet är bordssalt (NaCl), som består av natrium (som metall) och klor (som icke-metall). Bordssaltet kännetecknas av sin salta smak och vita färg. Bordssalt framställs genom denaturering genom en lång rad industriella processer och kompletteras ibland med konstgjord jod. Efter extraktion bearbetas och förädlas bordssalt så att det är en 100 % ensidig, ren produkt. Klassiskt salt till slicksten ger därför bara natrium och klor.
Vanliga salter till slickstenar löses först med vatten och transporteras från jordens djup med pumpar, sedan förångas, renas, förädlas de och förses med konstgjorda tillsatsämnen som jod etc. i högindustriella anläggningar, medan himalayasaltet bryts i hela bitar.
Det är en helt naturlig produkt med ett stort utbud av näringsämnen. Himalayastensalt innehåller minst 84 olika metaller och icke-metaller i minst 200 olika former av bindningar. Denna mineralsammansättning motsvarar också “ursoppan”, urhavet från vilket allt liv uppstod. Andelen mineraler och spårämnen i ursaltet är mellan 2,5 % och 4 %, resten är vanligt bordssalt.
Visste du
att himalayasaltsten är lämplig för utomhusbruk då den är otroligt robust?