0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Foderguide till den lättfödda hästen

Foder med fokus på fiberinnehåll

Lättfödda hästar kan beskrivas som hästar som är mer energieffektiva än normalfödda hästar. Det innebär att de utnyttjar energin i fodret bättre och behöver därför mindre energi för att täcka sitt behov. Att utfodra en lättfödd häst kräver därför lite kreativitet och att man hittar råvaror med högt fiberinnehåll och mindre energi utan att minska på fibrersammansättningens mångfald och mångsidighet, för att hästens matsmältning och tarmflora ska hållas i balans. Ofta hamnar hästägare i att ge väldigt lite foder till den lättfödda hästen, vilket kan leda till ämnesomsättningsproblem och matsmältningsproblem på lång sikt, samt att hästen kan utveckla matsmältningsproblem genom att äta sand, trä eller något annat som den kan hitta i stället. Lättfödda hästar behöver exakt samma mängd fibrer för matsmältningen som normalfödda hästar och därför bör de också få minst 1,5 kg torrsubstans per 100 kg häst och dag. Här är det viktigt att titta på grovfoderanalysen så att energi- och sockerinnehållet inte är för högt och proteininnehållet inte för lågt. Det är musklerna som håller igång förbränningen och därför är det viktigt att den här typen av hästar får rätt näring till musklerna och att de används dagligen.

 

När det gäller kompletteringsfoder är det viktigt att fokusera på fiberinnehållet och att innehållet av socker och stärkelse inte är för högt. Att helt utesluta socker och stärkelse från foderstaten är varken möjligt eller hälsosamt, eftersom hästens muskler, organ och hjärna är beroende av socker för att fungera optimalt. Men det bra att minska intaget av socker och stärkelse så långt det går, eftersom det inte alltid är möjligt att minska den mängd socker som hästen får i grovfodret. Det är dock viktigt att vara medveten om att grovfoder vanligtvis ger hästen mellan 10 och 20 gånger så mycket socker per dag som till exempel Equigard eller NaturMüsli Solo gör.

 

Equigard och NaturMüsli SOLO är båda kraftfoder med lågt socker- och stärkelseinnehåll, vilket gör dem lämpliga för lättfödda hästar. Equigard är dock mer lämpad för hästar som behöver gå ner i vikt och tappa hull. Om du har en lättfödd häst som arbetar varje dag och därför behöver energi för arbetet, rekommenderar vi NaturMüsli SOLO, NaturMüsli med örter och HestaMix Classic, där de två sistnämnda har en låg utfodringsmängd, där hästens behov av vitaminer och mineraler täcks av en mycket låg giva.

Basfoder till den lättfödda hästen

Tillskott som kan vara relevanta

Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Search
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss