Foderguide för äldre hästar

Så fodrar du din äldre häst

Det är svårt att säga exakt vid vilken ålder hästen blir en seniorhäst. Vissa hästar börjar påverkas av sin högre ålder när de är 14 år, medan det dröjer längre för andra. Det beror vanligtvis på hästens historia. Om hästen till exempel har varit svårt sjuk, haft mycket inälvsparasiter, tävlat mycket eller haft många föl, kommer detta att slita på kroppen och ålderstecken kan då synas tidigare.

En äldre häst börjar vanligtvis få lite svårare att hålla hullet. Det kan bero på tandproblem, då hästen får svårt att tugga grovfodret, men det kan också bero på att tarmen börjar fungera mindre effektivt. Vid utfodring av seniorhästen bör därför fokus ligga på lättsmälta råvaror, där det inte krävs för mycket tuggning eller där produkten kan mjukas upp så att tuggningen underlättas. Bra lättsmälta råvaror är exempelvis betfibrer, alphö, lucern och majskärnor, som innehåller goda fettsyror och naturlig E vitamin som skyddar kroppens celler. NaturMüsli Senior är speciellt anpassad för äldre hästar och kan utfodras både torrt och blött vid behov.

Ibland kan dock äldre hästar ha problem med fetma och metabolisk obalans. Dessa bör utfodras med fokus på lågt socker- och stärkelseinnehåll, lågt energiinnehåll och örter som stimulerar ämnesomsättningen. Equigard är därför en bra produkt även för den här typen av hästar. Equigard finns både i form av müsli och pellets som kan mjukas upp om tuggfunktionen är nedsatt.

Basfoder för äldre hästar

Tillskott för den äldre hästen