Du vet säkert att hästen ursprungligen är ett stäppdjur som spenderar större delen av sitt dygn med att vandra efter fiberrik föda i form av gräs, örter, bark, buskar, träd mm. En enorm mångfald av fiberrik föda, faktum är att det sägs att hästar dagligen skulle konsumera upp till 100 olika typer av växter om dagen om de befann sig i sin ursprungliga miljö!
Samtidigt skulle de gå långa sträckor varje dag och inta sin föda i olika positioner. Dessa förhållanden är vad hästens kropp och system är utformat för att fungera på bästa sätt.
Därför är det viktiga att tänka på detta i sin hästhållning.
Men hur kan vi egentligen efterlikna detta hos våra hästar?
Vi måste erkänna att de flesta hästar idag inte lever under förhållanden som följer tidigare beskrivning. Många hästar står på box under många timmar per dygn, men lyckligtvis är de flesta också ute många timmar under dagen. Dock kan hagarna vara av väldigt olika typ och karaktär.
Vissa stallformer fungerar för vissa hästar och andra fungerar för andra. Det viktigaste för oss är att din häst fungerar i den stallmiljö som du erbjuder.
Men när det gäller utfodringen av din häst finns det många saker du kan göra för att efterlikna hur hästen lever i naturen.
För det första behöver vi utfodra hästar med grovfoder!
Hästar bör leva på gräs/grovfoder och rekommendationerna ligger på minst 1,5 kg ts per 100 kg kroppsvikt per dag. Men här kan det definitivt optimeras när det gäller antalet olika sorters gräs för att öka fibersammansättningen så att tarmfunktionen och hästens mikrobiom får de bästa förutsättningarna för att må bra. En normal gräsblandning på de flesta odlade marker idag innehåller inte mer än 5 olika sorters gräs.
Du kan komplettera din hästs foderstat med t.ex. Glyx Wiese Høcobs. Där hittar du 45-60 olika sorters gräs och örter. Således når vi snabbt nära det antal hästen skulle konsumera i naturen. 500 g per dag för en stor häst kan ofta göra stor skillnad om det finns problem med mage/tarmfunktionen. Men det är också möjligt att utfodra ännu större mängder vid tandproblem eller allvarliga magtarmproblem.
När det gäller sammansättning kan du också välja kompletteringsfoder från St. Hippolyts sortiment. Alla basprodukter har fokus på att ge din häst ett brett utbud av ingredienser för att optimera sammansättningen av naturliga näringsämnen som hästen får. Det är bland annat därför du ser en lång ingredienslista på våra foderprodukter. Och ingenting är bara utfyllnad, allt fyller en funktion.
Därefter kan du också titta på hur du utfodrar din hästs grovfoder
Det mesta ska utfodras i naturlig höjd, helst på golvet, för att undvika onaturliga positioner. Men hästen skulle också gnaga på träd och buskar i naturen, samt äta löv högre upp, och dessa ätställningar kan du efterlikna genom att skapa olika typer av höfoderstationer som hästarna måste arbeta på olika sätt för att tömma.
Det kan vara hönät på olika höjder, med olika storlek på maskorna eller andra typer av utfodringsstationer på olika platser.
Till exempel kan du utfodra i ett småmaskigt hönät på olika höjd i boxen eller i hagen och på så sätt efterlikna att hästen äter löv högre upp från ett träd.
Som en tredje sak kan du också börja erbjuda din häst några av de grövre fibertyperna
Om du till exempel inte har träd eller buskar i hagen kan du regelbundet klippa grenar från ätbara träd och buskar till din häst. Dessa kan antingen ges på marken eller hängas upp i högre höjd för att ge olika ätställningar. Det ger både grövre träfibrer och ger också en bra tuggaktivitet för hästens tänder när barken gnags av.
Olika träd och buskar som du kan använda är:
- Äppelträd
- Bokträd
- Björnbärbuskar
- Nyponbuskar
- Hallonbuskar
- Pil av olika slag
- Björkträd
- Poppel
- Rönn
- Hagtorn
Med andra ord finns det många sätt att efterlikna hästens naturliga levnadssätt. Både när det gäller kompletteringsfoder, grovfoder och andra berikningar.
Allt detta bidrar till att öka din hästs mentala och fysisk hälsa om det balanseras korrekt för den individuella hästen.
Om du är osäker på hur du kan ge din häst ett mer naturligt liv trots moderna stallformer hjälper vi gärna till med idéer.
Du behöver bara kontakta oss direkt eller fylla i vårt foderstatsformulär på vår webbplats.