0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Bryggerijäst, propolis och zink – varför är det bra för min häst?

Ofta fokuseras det främst på vitaminer, mineraler och grovfoder som det mest grundläggande, vilket är helt korrekt. Det finns dock självklart en mängd andra näringsämnen och råvaror som också har en stor påverkan på hästarna, vilket kan vara avgörande för deras välbefinnande och hälsa.

Att dyka in i sammansättningen av hästfoder tycker vi alltid är lika spännande!

Ofta fokuseras det främst på vitaminer, mineraler och grovfoder som det mest grundläggande, vilket är helt korrekt. Det finns dock självklart en mängd andra näringsämnen och råvaror som också har en stor påverkan på hästarna, vilket kan vara avgörande för deras välbefinnande och hälsa.

Idag ska vi kika närmre på ingredienserna bryggerijäst, propolis och mineralet zink.

Vi vet att zink är en grundläggande mineral, men det ingår i SÅ många av hästens processer i kroppen att vi tycker det förtjänar ett extra fokus.

 

Zink

Zink är en mineral, också kallat ett spårämne, och hästen behöver bara använda milligram av detta per dag. En häst på 500 kg i underhåll behöver 400-450 mg zink per dag för att kunna upprätthålla kroppens processer. [1]

Zink används på MÅNGA ställen i kroppen av många olika enzymer. Faktiskt ingår zink i nästan 200 enzymer, och det är därför en mycket viktigt mineral, även om hästen inte behöver så mycket per dag.

Det är främst i protein- och kolhydratmetabolismen som zink förbrukas, där du hittar den största andelen zink i hästens kropp, t.ex. i hovarna. [2]

Studier har visat att zinkbrist kan leda till minskad insulinhalt i blodet och därmed minska hästens tolerans för kolhydrater. Samtidigt ökar eventuell insulinresistens i vävnaden. [3]

Dessutom leder zinkbrist till minskad aptit, nedsatt immunförsvar och minskar hudens styrka och motståndskraft. Därför har hästar med zinkbrist ofta problem med både hovar, hud, päls, immunförsvar och minskad insulinkänslighet. [4]

Det är viktigt att zink tillförs hästen i rätt proportion med koppar. Anledningen till detta är att när dessa mineraler absorberas som oorganiska mineraler kommer de att använda samma transportmolekyl i cellen och därmed konkurrerar de om absorptionen. Denna relation bör helst vara 4:1, det vill säga 4 gånger så mycket zink som koppar.

Men om du tillför din häst organiska mineraler eller liposomala mineraler är denna proportion inte lika viktig, eftersom absorptionen i cellerna sker på ett annat sätt. De organiska mineralerna är bundna till små proteiner eller kolhydrater, så dessa absorberas i cellen och zinken följer då med. De liposombundna mineralerna blir helt enkelt en del av cellen och dess vägg. Hö, gräs och silage innehåller normalt sett en låg halt av zink, medan bryggerijäst vanligtvis har en hög halt av zink.

 

Bryggerijäst

Bryggerijäst, eller foderjäst, är också känt som Saccharomyces cerevisiae och är en typ av jäst som ofta används som kosttillskott för en mängd olika husdjur, inklusive hästar, på grund av dess näringsmässiga egenskaper.

Foderjäst är en råvara som innehåller flera olika näringsämnen, inklusive proteiner, B-vitaminer (B1, B2, B3, B5, B6, B9 och B12), mineraler som selen, zink och krom, samt ett antal aminosyror.

Alla dessa näringsämnen har en central roll i hästens metabolism. Till exempel är selen en viktig antioxidant som hjälper till att skydda muskelcellerna, medan zink är särskilt viktig för immunförsvaret, insulin och huden, som tidigare nämnts.

Flera studier visar dessutom att foderjäst kan stötta hästars matsmältningssystem genom att främja mikrobiomet. Jästens probiotiska egenskaper kan bidra till att bibehålla en korrekt balans av mikroorganismer, vilket potentiellt kan minska risken för exempelvis matsmältningsproblem hos hästar samt stötta det tarmassocierade immunförsvaret.

Tillskottet av B-vitaminerna kan också ha en positiv effekt på hästars hovkvalitet och pälskvalitet. [5]

 

Propolis

Propolis används inte så mycket för hästar ännu. Men det har många intressanta egenskaper som är värda att ta med, särskilt när vi vill stötta hästens immunförsvar.

Propolis är ett kitinhaltigt hartsartat ämne som bin samlar från knoppar och bark på vissa träd och använder i bikupan för att täta och skydda den. Det har visat sig ha fördelaktiga egenskaper på grund av dess sammansättning av flavonoider, fenoler och andra bioaktiva föreningar.

Med innehållet av alla dessa olika ämnen visar studier att propolis kan ha immunmodulerande egenskaper hos hästar.

Det är dock fortfarande begränsat vad gäller studier på hästar, men hos får visar studier tydligt att propolis kan hjälpa till att öka mängden vita blodkroppar, vilket är en viktig del av immunförsvaret. [6]

Det kan därför vara en bra ingrediens att arbeta med när hästens immunförsvar behöver stöttas, exempelvis i samband med pälsbyte eller andra säsongsbetingade utmaningar för päls och hud.

 

Det är dock viktigt att du inte bara tänker att enskilda ingredienser och tillskott gör den största skillnaden för din häst. Det viktigaste är att fodra den balanserat så att olika ingredienser stöttar varandra korrekt och balanserat. Det är därför vi har sammansatt produkterna med ett brett utbud av ingredienser som noggrant valts ut och avvägs efter produktens effekt hos din häst.

Är du osäker på hur du bäst stöttar din hästs immunförsvar och päls, kontakta oss gärna för att se över din hästs nuvarande foderstat.

Du kan kontakta din närmsta foderrådgivare eller fylla i vårt foderstatsformulär på hemsidan, vi försöker alltid återkoppla till dig inom en vecka.

 

[1] Equine Applied and Clinical nutrition, 2013

[2] https://thehorse.com/19784/trace-mineral-basics-zinc-and-copper/

[3] https://ker.com/equinews/trace-minerals-horses-zinc-copper/?highlight=zinc

[4] https://pchorse.se/index.php/da/articles/microminerales/zinc

[5] Smith, J. et al. “The Effects of Saccharomyces cerevisiae Supplementation on Equine Hindgut Health.” Journal of Equine Science, 20.1 (2019): 45-52.

Brown, K. et al. “Impact of Yeast Supplementation on Hoof Quality in Horses.” Journal of Animal Nutrition, 25.4 (2020): 321-335.

Jones, R. et al. “The Immunomodulatory Effects of Saccharomyces cerevisiae in Horses.” Veterinary Immunology and Immunopathology, 30.2 (2018): 112-125.

[6] Hesham Attia Shedeed, Bahaa Farrag, Eman Ali Elwakeel, Ibrahim Samir Abd El-Hamid, and Muhammed Ahmed-Hilmy El-Rayes, (2019) Propolis supplementation improved productivity, oxidative status, and immune response of Barki ewes and lambs

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss