Kanske har du upplevt det, kanske inte. Men sannolikheten att du till viss del har stått med en häst med någon form av hudförändring är stor! Detta är i alla fall något som vi får många frågor om i våra råd vid den här tiden på året.
Men hur kan hudförändringar se ut?
Med ”hudförändringar” så menar vi alla typer av avvikelser i hud och päls.
Hästens hud och päls är det som säger mest om hästens näringsstatus. Därför är det viktigt att vara medveten om eventuella avvikelser.
Normalt vill vi ha en elastisk hel hud täckt av en jämn, glansig päls med bra pigment, utan torra partier, tofsar eller andra ojämnheter i pälsen.
Förändringar som:
- Rikligt med mjäll
- Skorpor eller krustor – t,ex
- på kroppen
- i karlederna
- kring huvudet
- på benen
- Stora vårtliknande knutor eller knölar
är några exempel på vad vi kan kalla hudförändringar. Hudförändringarna kan vara antingen torra, vätskande och/eller kliande beroende på hur illa det är eller vad som orsakat det.
Men vad kan du göra för att hjälpa din häst?
För det första är det viktigt att försöka hitta orsaken så att du inte behandlar i onödan eller ändrar din skötsel av hästen utan att få ett givande resultat.
Veterinären är alltid bra att bolla med för att se så eventuella krustor inte är exempelvis bakterieinfektioner som hästen faktiskt kan behöva medicinsk hjälp för att få bukt med.
Men ofta är orsaken brister och obalanser i utfodringen. Det kan vara ett underskott av mineralet zink eller ett underskott av protein för att hålla huden mjuk och elastisk. Immunförsvaret kan också försvagas, vilket kan leda till att huden och pälsen inte får den näring som krävs för att hållas frisk. Kroppen kommer då att använda alla sina resurser för att stötta immunförsvaret, och därmed kan till exempel pälsen se torr och matt ut.
Därför kan det vara klokt att ta en titt på din hästs foderstat för att se om det finns något där som kan vara orsaken till hudförändringarna.
Vi kommer till exempel att titta på din hästs intag av protein
Här är både den dagliga mängden och kvaliteten på proteinet/aminosyrorna viktiga. De essentiella aminosyrorna måste finnas i tillräcklig mängd för att hästens kropp – både muskler, hud och päls – ska fungera optimalt.
En häst på 500 kg i underhåll behöver 700 g råprotein per dag och 24 g lysin per dag för att täcka sitt underhållsbehov ordentligt. [1]
En analys av grovfodret ger alltid de bästa förutsättningarna för att kunna räkna ut en foderstat till hästen. Speciellt eftersom vi ser en trend mot en minskande proteinmängd i många grovfoder, och därför måste komplettera med proteinet på annat sätt i foderstaten.
Det är till exempel inte ovanligt att vi ser 60 g råprotein per kg torrsubstans i en grovfoderanalys. Om hästen äter 1,5 kg torrsubstans per 100 kg häst kommer den därför endast att få i sig 450 g råprotein per dag. Du måste därför komplettera de sista 250 grammen genom ett kompletteringsfoder.
Det kan göras med till exempel knappt ett kg Performance Fiber High Protein per dag, eftersom det innehåller 260 g råprotein per kg.
Därefter ska mineralerna ses över, balansen mellan dem, och inte minst källorna till mineralerna – om de är oorganiska, organiska eller liposomala.
Speciellt zink är mycket viktigt för hudens och pälsens funktion
Om du utfodrar din häst med oorganiskt zink som zinkoxid eller zinksulfat bör du vara medveten om att dessa absorberas mycket dåligt i hästens kropp.
Därför kan det vara en fördel att du väljer foderprodukter med organiskt eller liposomalt bundet zink, eftersom absorptionen av detta är mycket högre och även absorptionsmekanismen är annorlunda, så att det inte blir någon kamp mellan de enskilda mineralerna.
De organiska källorna till zink kan du känna igen på efternamnet kelat, och de liposomalt bundna mineralerna kan du känna igen på det faktum att de kallas lipsomal på etiketten. Och det är just denna typ av mineraler som du hittar i St. Hippolyts produkter.
När dessa parametrar är under kontroll kan det vara fördelaktigt att stötta immunförsvaret med så kallade sekundära växtämnen och antioxidanter från ett antal örter.
Dessa ämnen hjälper immunförsvaret att bekämpa oönskade ämnen, såsom fria radikaler, i hästens kropp.
Örter som du kan överväga att inkludera i din hästs foderstat är bland annat:
- Ashwagandha
- Ginseng
- Propolis
Det är dock svårt att använda örterna korrekt en och en, så vi rekommenderar därför att du väljer antingen tillskott eller foderprodukter som är speciellt framtagna för att stötta immunförsvaret och som har rätt mängd av örterna i sig. Till exempel AstraVital LIQUID eller Hippomun forte.
Det tar dock tid för förändringarna i foderstaten att påverka hästens hud och päls, ofta får du ge det några månader för att se fullt resultat. Det kan därför vara en fördel att stötta din häst utifrån med bra naturliga vårdprodukter. Speciellt om din häst också är drabbad av klåda kan det vara fördelaktigt att lindra med en kräm eller spray av god kvalitet utöver tillskott i fodret.
Ringblomma, neemblad och levermossa är exempel på tre örter/växter som har visat sig vara effektiva för att både regenerera och lindra förändringar i huden.
Du hittar dem bland annat i DermiGard Spray, Pastern Liquid och Zem Lotion från Relax Biocare.
[1] Den Store Foderborg af Nanna Luthersson, 2004, 1 udgave, 1 oplag
Behöver du råd om din hästs foderstat?
Kontakta då gärna din lokala foderrådgivare direkt eller fyll i vårt formulär för foderstat på vår hemsida.