11 16.505,00 SEK (inkl. moms)
11 16.505,00 SEK (inkl. moms)
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Grovfoderanalys – hur ska du läsa den?

En häst behöver minst 1,5 kg torrsubstans grovfoder (hö/wrap) per 100 kg häst med normalvikt per dag för att uppfylla behovet av smältbara fibrer och säkerställa en hälsosam matsmältning.

Grovfoder utgör grunden för varje hästs foderplan – även för din häst!

En häst behöver minst 1,5 kg torrsubstans grovfoder (hö/wrap) per 100 kg häst med normalvikt per dag för att uppfylla behovet av smältbara fibrer och säkerställa en hälsosam matsmältning.

Gräs ingår också i denna beräkning. Om hästen går på bete kan mängden grovfoder justeras ner. Detta är vanligtvis endast relevant under sommarperioden, så din häst förlitar sig primärt på grovfoder under året.

Om hästen inte blir för tjock kan den få mer än denna mängd. Den nämnda mängden motsvarar ofta cirka 80-90% av hästens totala diet. Därför är det viktigt att veta vad det innehåller.

Att veta vad grovfodret innehåller är grunden för att kunna optimera hästens foderplan korrekt. Kort sagt bör kraftfodret innehålla det grovfodret inte gör, så att hästens foderplan kan optimeras så mycket som möjligt.

Om grovfodret till exempel inte innehåller tillräckligt med protein bör ett kraftfoder väljas som innehåller extra protein för att justera foderplanen.

 

Om innehållet i grovfodret inte är känt är det inte möjligt att optimera foderplanen på detta sätt, och den faktiska utfodringen är därför okänd.

I vissa länder, som Sverige till exempel, är grovfoderanalyser vanligt förekommande, medan det i Danmark fortfarande är mer undantag än regel att analysera sitt grovfoder.

Men det finns idag många seriösa producenter av grovfoder som endast levererar grovfoder med analys så att de vet vad de säljer.

Här nedan ger vi en förklaring av de informationer du hittar i en vanlig grovfoderanalys.

Var dock medveten om att beroende på vilken analys som används kan siffrorna se lite annorlunda ut.

Vi samarbetar med Eurofins och utgår därför från deras analyser.

 

Torra ämnen

berättar för dig hur stor procent vatten som finns i ditt hö eller wrap, vilket påverkar hur många kilogram hästen bör ha.

Din häst har ett minimikrav på 1,5 kg torrsubstans per 100 kg häst, som nämnts tidigare, så vattnets innehåll i grovfodret måste beaktas när det beräknas hur mycket hästen bör få dagligen.

En 500 kg häst bör till exempel ha minst 7,5 kg torrsubstans dagligen. Om ditt grovfoder har 80 % torrsubstans måste hästen tilldelas 7,5 kg plus 20 % extra, eftersom grovfodret innehåller det i vatten. I detta fall bör hästen få 9 kg avvägd grovfoder dagligen.

Torrsubstansinnehållet påverkar också om höet är lagerfast, det bör helst innehålla över 85% torrsubstans. Vad gäller wrap berättar torrsubstansprocenten något om hur mycket produkten är ensilerad. Under 65 % torrsubstans har vi en bra ensilering och därmed god hållbarhet.

 

Energi och Foderenheter (FE)

– i Danmark använder vi FE för att beskriva hur mycket energi en häst behöver.

Hur många FE en häst behöver beror främst på dess vikt och hur hårt den tränas, men som en generell regel bör en häst i underhåll använda 1 FE per 100 kg häst dagligen.

Det har hittills funnits olika sätt att omvandla Mega joule till FE, men enligt foderplanprogrammet PC-horse används faktorn 13,2. Dvs. om du har informerat om att ett foder har 14 Mj/kg och du vill veta hur många FE det är, omvandlar du det såhär: 14/13,2 = 1,06 FE/kg foder.

 

Råprotein

definieras som den totala mängden protein i ett foder, medan smältbart råprotein är den del av proteinet som hästen kan smälta.

Det är därför viktigt att känna till den smältbara delen av proteinet, eftersom ett foder kan ha hög råprotein med låg smältbarhet. Om proteinet har låg smältbarhet kan det vara svårt att använda den proteinkällan för att bygga muskler.

Båda siffrorna anges i g/kg ts.

För att en häst i underhåll ska vara täckt på smältbart protein bör den få 80 g/FE, vilket också är en siffra som du kan stöta på i en analys.

 

Neutral Detergent Fiber (NDF)

är andelen fibrer i grovfodret och kommer ofta att ligga mellan 500-700 beroende på hur mycket struktur det finns i grovfodret.

Det finns ofta ett tydligt mönster mellan NDF och proteinmängden på det sättet att ju högre NDF är, desto lägre är proteinmängden i grovfodret.

Detta säger något om att ju längre strået är och ju tätare det är på skärm, desto mindre protein finns det i fodret, även om energiinnehållet fortfarande kan vara högt.

 

Socker

De senaste åren har det varit mycket diskussion om att sockret i gräset, eller som det kallas i analysjargong, WSC (Vattenlösliga kolhydrater), inte bör vara över 12 %.

I dessa WSC räknas både korta, medellånga och långa kedjor. Men de har olika kemisk sammansättning, och även om de korta kedjorna går under beteckningen sockerarter är de långa kedjorna, som Fruktan faktiskt inte socker.

Fruktan är en fiber och påverkar därför inte blodsockret när det konsumeras av hästen. Det gör det vanliga sockret som finns i gräset och därmed grovfodret, och det är detta som kan vara utmanande för hästen om den är överviktig eller har problem med sitt ämnesomsättningssystem.

Socker omvandlas till Fruktan när växten behöver lagra det för senare användning, och därför kan du vara ganska säker på att om fruktanhalten är hög i gräset kommer sockerhalten också vara hög.

 

Mineraler

anges vanligtvis i analysen som g eller mg per kg TS. Det är långt ifrån alla analyser som har detta angivet, men innehållet av mineraler kan variera enormt.

Innehållet bör användas för att balansera resten av hästens foderplan, så att överdosering eller underdosering inte sker.

 

Vitaminer

analyseras oftast inte eftersom det är en mycket dyr analys, och innehållet försvinner under konserveringen av det insamlade gräset. Så innehållet är inte alltid statiskt. Vitamininnehållet i wrap bibehålls dock bättre eftersom det skyddas från syre i luften, som är den nedbrytande faktorn.

 

Om du vill jämföra värden mellan analyser är det viktigt att titta på värdena per kg TS och inte per kg foder, eftersom du annars måste räkna bort vattnet från siffrorna. Om du tittar på siffrorna per kg foder kan det verka som om grovfodret till exempel innehåller mindre socker, men det är för att vattnet späder ut det.

Om du vill omvandla från g/kg TS till % görs detta enkelt genom att flytta kommatecknet en plats till vänster. Till exempel, om analysen innehåller 152 g socker per kg torrsubstans motsvarar detta 15,2 %.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
AGROBS Selen pur
Price: 295,00 SEK
- +
1.180,00 SEK (inkl. moms)
St. Hippolyt Nordic Muscle Gard
Muscle Gard
Price: 1.625,00 SEK
- +
6.500,00 SEK (inkl. moms)
Relax BioCare HorseClay Cooling
HorseClay Cooling
Price: 420,00 SEK
- +
840,00 SEK (inkl. moms)
MicroVital DOG
Price: 295,00 SEK
- +
3.540,00 SEK (inkl. moms)
St. Hippolyt Hesta Plus LIQUID Zink
Hesta Plus LIQUID Zink
Price: 585,00 SEK
- +
1.170,00 SEK (inkl. moms)
Spurenelemente pur
Price: 350,00 SEK
- +
350,00 SEK (inkl. moms)
Anti-Stress Kräuterpellets
Price: 630,00 SEK
- +
630,00 SEK (inkl. moms)
Relax BioCare NeemOil Shampoo
NeemOil Shampoo
Price: 215,00 SEK
- +
430,00 SEK (inkl. moms)
St. Hippolyt Movilan Dog Kaps
Movilan DOG Kaps
Price: 545,00 SEK
- +
1.090,00 SEK (inkl. moms)
St. Hippolyt Nordic Equilyte
Equilyte
Price: 365,00 SEK
- +
730,00 SEK (inkl. moms)
St. Hippolyt Höpåse
Price: 45,00 SEK
- +
45,00 SEK (inkl. moms)
Vikt total 59.75 kg
Sök efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss