0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Grovfoder – det viktigaste i din hästs foderplan!

Fibrerna sätter fart på tarmrörelserna och ser till att de miljontals tarmbakterierna (mikrobiomet) som lever i tarmen får mat att leva av. Tarmbakterierna och hästen lever i en symbios där båda drar enorm nytta av varandra.

Hästar är så kallade betande gräsätare, vilket innebär att de lever av gräs, örter, bark, blommor, buskar och annat fiberrikt material som de hittar under sina naturliga långa vandringar efter föda och vatten. Hästar föredrar därför att äta upp till 18 timmar om dagen.

Detta är hur hästens matsystem är utformat, även om hästen har blivit tam och vi har avlat på den under många år. Vi ser bland annat en konstant produktion av magsyra och endast produktion av saliv när hästen tuggar. Detta är en betydande skillnad från matsmältningen hos människor.

Därför är det mycket viktigt att hästen får tillräckligt med fiber och därmed tuggtid i sin dagliga utfodring för att upprätthålla sitt känsliga matsystem.

 

Fibrerna sätter fart på tarmrörelserna

och ser till att de miljontals tarmbakterierna (mikrobiomet) som lever i tarmen får mat att leva av. Tarmbakterierna och hästen lever i en symbios där båda drar enorm nytta av varandra.

Tarmbakterierna hjälper hästen att få energi från de intagna fibrerna och producerar andra näringsämnen som är viktiga för hästens ämnesomsättning, samtidigt som de ger hästen skydd och mat.

Eftersom det inte är möjligt att erbjuda hästen färska gröna fibrer året runt i de nordiska länderna med de mindre områden där vi håller hästarna, är tilldelningen av grovfoder, också kallat stråfoder, av ytterst viktig betydelse för hästen. Särskilt under vintermånaderna.

 

Grovfoderkategorin omfattar flera saker

Gemensamt är dock att fibrerna kommer från gröna källor.

Hö, wrap, gräs, lucern, gräsprodukter från säck, örter med mera ingår under denna benämning. Halm, gräsfrö och andra mer gula och styva fibrer är för ofordeliga för att riktigt passa in under grovfoderkategorin. Hästen kan dock väl konsumera dessa produkter som sysselsättning om den inte kan få tillräckligt med grönt grovfoder för att uppfylla sitt dagliga tuggbehov.

Forskningen föreskriver att för att bibehålla en väl fungerande tarm och population av tarmbakterier bör hästen ha en grovfoderintag på minst 1,5 kg torrsubstans per 100 kg häst per dag. Om hästen är överviktig och behöver gå ner i vikt kan 1/3 av denna mängd ersättas med mer ofordeliga fibrertyper, som till exempel bra halm. Samtidigt bör hästen ha en minimum tuggtid på 8 timmar dagligen.

 

Hö är övergripande sett gräs

som skördats, torkats och pressats i balar, medan wrap dessutom är inpackat i plast.

Näringsinnehållet i gräset vid skörd avgör näringsinnehållet i det konserverade höet/wrapet men kan påverkas av flera faktorer. Om gräset är blött (torrsubstans under 50 %) när det packas in i wrap kommer mjölksyrabakterier att använda sockret från gräset för att bilda mjölksyra, vilket konserverar produkten.

Om gräset däremot är torrare (torrsubstans över 50 %) kommer konserveringen att vara mindre och mindre socker kommer därför att förbrukas.

Om torrsubstansinnehållet i gräset är över 70 % kommer wrapet i stort sett att vara ett lufttätt omslag av hö där ingen konservering sker.

Torkning av gräset sker vanligtvis på fältet och kräver därför flera dagar med stabilt och torrt väder.

För att förhindra tillväxten av mikroorganismer i höet bör torrsubstansinnehållet vara över 85 %. Med ett så högt torrsubstansinnehåll kan det hända att höet drar fukt från omgivningen och mögel kan växa i höet.

För att undvika mögel kan det vara fördelaktigt att täcka höet med till exempel ett tjockt lager halm under lagringen.

 

Flödet av grovfoder under dagen är lika viktigt

som den dagliga mängden. För långa fasta perioder, över 6 timmar, kommer att leda till en förändring i tarmbakterierna eftersom pH-värdet i tarminnhållet kan ändras på grund av den konstanta produktionen av magsyra.

Detta kan leda till olika matsmältningsutmaningar och minska hästens motståndskraft.

Därför rekommenderar vi att den dagliga grovfoderandelen fördelas över minst 4 måltider dagligen och gärna fler, eftersom detta kommer att tillgodose hästens beteende, tarmmatsystem och tarmbakterier.

 

En stor del av immunförsvaret är faktiskt också kopplat till hästens matsystem,

cirka 70% sägs det.

Det är därför ännu en anledning att vara extra uppmärksam på att din häst får tillräckligt med grovfoder så att dess motståndskraft inte minskar.

Forskning visar faktiskt att fibrer och därmed grovfoder kan förändra balansen av tarmbakterier, vilket kan ha stor betydelse för hästens hälsa och ämnesomsättning.

Tarmbakterierna är fler än du kanske tänker dig. Det finns 400 huvudgrupper med var sina undergrupper och var och en bildar sina egna viktiga näringsämnen för hästen, vilket påverkar hästens ämnesomsättning. Det är dessa näringsämnen som, om det finns för få eller för många, kan ge upphov till utmaningar.

 

Mångfalden i hästens grovfoder är därför också av yttersta vikt

Dessa många tarmbakterier vill gärna ha massor av olika fibrer, örter, bark, buskar och blommor med mera att leva på, precis som den vilda hästen skulle vilja söka efter dem under sina långa vandringar i naturen.

Olika typer av fibrer bildar olika viktiga näringsämnen när de matchas med rätt tarmbakterie. Det optimala är att uppnå över 40 olika fibertyper i hästens dagliga kost.

Det är svårt att uppnå detta på nordiska gräsområden. Därför finns det olika fibertyper i vårt sortiment som kan hjälpa till att öka mångfalden.

 

GlyxWiese-serien

GlyxWiese Höcobs – Det alternativa höet

  • Låg halt av socker och stärkelse
  • Varmluftstorkning ger en hög hygienisk kvalitet och en dammfri produkt
  • Stor mångfald av gräs och örter som stimulerar tarmrörelsen

 

GlyxWiese Wiesentaler – Naturliga råfibrer av högsta kvalitet

  • Bra alternativ till GlyxWiese® Höcobs på grund av kortare blötläggningstid
  • Torkas skonsamt vid låg temperatur direkt efter skörd, rik på örter
  • Särskilt bra för hästar som har svårt att behålla hullet och äldre hästar med tandproblem
  • Melassfri, låg socker-, stärkelse- och fruktanhalt

 

GlkyxWiese Müsli – Fri från spannmål och melass

  • Fibertillskott, som kan uppgradera grovfodertilldelningen
  • Måste kompletteras med ett heltäckande mineraltillskott som t.ex. Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic
  • Stöttar hästens tarmfunktion
  • Lämpligt för lättfödda hästar

 

GlyxWiese Senior Fiber – Örter och gräs i stor mångfald

  • Hjälper seniorhästen att få en välfungerande tarm
  • Kan i allmänhet ges för att förlänga tuggtiden
  • Måste kompletteras med ett heltäckande mineraltillskott som t.ex. Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic

GlyxWiese BIO Luzerne Mix – En blandning för alla hästtyper

  • Ren, naturlig fiberprodukt av ekologisk kvalitet
  • Passar för alla typer av hästar
  • Fri från spannmål, olja och melass och utan tillsatta mineraler
Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Saknar din häst energi?

I princip är energi helt enkelt kalorier. Det är två ord för samma sak. När vi tillför energi i foderplanen kommer hästen att gå upp i vikt av kalorierna om de inte används till det arbete som är tänkt.

Läs inlägg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Sök
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss