8 29.325,00 SEK (inkl. moms)
8 29.325,00 SEK (inkl. moms)
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Hästens pälsbyte

Pälsbytessäsongen är precis runt hörnet, och beroende på pälsens typ kan den sträcka sig från augusti till november månad. Vissa hästar börjar tidigt, medan andra tar lång tid på sig att få en tjock och varm vinterpäls.

Pälsbytessäsongen är precis runt hörnet, och beroende på pälsens typ kan den sträcka sig från augusti till november månad. Vissa hästar börjar tidigt, medan andra tar lång tid på sig att få en tjock och varm vinterpäls. Hur länge det tar för hästen att få vinterpäls beror på hästens ras, hälsotillstånd, hur väl den matas och ålder. Äldre hästar kan av olika skäl ha svårare att både bli av med sin päls och få en ny päls, men det kan också finnas obalans i deras kropp och hormonsystem, vilket gör att deras pälsbyte antingen är försenat eller för tidigt. Men hästar i alla åldrar kan påverkas av pälsbytet, eftersom det är en resurskrävande process. Därför är stödjande tillskott ofta nödvändiga under denna period.

 

Hårets anatomi

Hästens päls bildas av det starka strukturella proteinet som kallas keratin. Varje hår består av tre delar: medulla, cortex och kutikula. Medulla är det innersta lagret, som består av många celler som ligger nära varandra. Det andra lagret, cortex, består av 85 % keratin, men innehåller också vatten, fett, mineraler och melanin (pigment). Cortex är ansvarig för konsistens, färg och styrka i håret. Det tredje och yttersta lagret är kutikula, som är färglös och tunn. Kutikula ger ett skyddande yttre skikt till cortex och har stor betydelse för hårets kvalitet och utseende. Hårroten, som är innesluten i hårsäcken, ligger strax under hudens yta. Basen av hårsäcken innehåller hudpapillen, som är direkt inbäddad i blodomloppet. Denna del är ansvarig för att tillföra viktiga näringsämnen från blodet och vidare till håret, vilket är avgörande för en hälsosam hårväxt.

 

Fällcykeln

Hästens päls växer i tre olika faser: den anagena fasen, den katagena fasen och den telogena fasen. Den första fasen är den aktiva hårväxtfasen där själva hårskaftet bildas. Ett litet hår bildas i hårroten och växer längre. Hur snabbt denna process går beror på olika faktorer inklusive genetik. Nästa fas är en kort fas där tillväxten av håret slutar. I den sista fasen slutar håret växa och blodtillförseln till håret upphör. Håret förblir fastsatt tills det skjuts ut av det nya håret som är på väg ut. Eftersom håret förlorar sin blodtillförsel efter en tid måste hästen genomgå en fullständig pälsbyte innan eventuella förändringar i hästens päls på grund av foderbyte kan märkas eller så måste hästen få extra hud- och pälsstödjande tillskott under den period då den byter päls.

 

Daglängden påverkar hormonerna

Antalet ljusa och mörka timmar under dagen påverkar hästens hormoner. Hormonet melatonin produceras främst när det är mörkt och kallas också “mörkrets hormon”. Melatonin har stor påverkan på när hästen börjar få vinterpäls. Hästens fällning styrs av fotoperioder, det vill säga hur många ljusa timmar det är på ett dygn. Ljusreceptorerna i hästens ögon uppfattar förändringar i dagslängden och skickar signaler till tallkottkörteln (käglan), som är ansvarig för produktionen av melatonin. När de ljusa timmarna blir färre under höstmånaderna ökar produktionen av melatonin, vilket startar hårväxten. Dessa förändringar tar tid, men studier har visat att pälsbytet börjar ungefär 5-8 veckor efter solståndet.

Eftersom dagarna redan i juni månad börjar bli kortare kommer hästen börja få vinterpäls i mitten av augusti, när det fortfarande är sommar och varmt. Det omvända gäller under vintermånaderna, när hästen redan börjar fälla i januari och februari, när det ofta fortfarande är mycket kallt med risk för snö och slask. Under vårmånaderna ökar produktionen av hormonet prolaktin i takt med att dagarna blir längre. Prolaktin har sina receptorer i huden, och hormonet påverkas därför direkt av dagsljuset. Prolaktin ingår i många processer i kroppen, bland annat i reproduktionsprocesserna. Dessutom har prolaktin en hämmande effekt på produktionen av melatonin, så att vinterpälsen nu fälls bort och en fin ny sommarpäls kan växa fram.

 

Fjäll i pälsen

Det är normalt och en naturlig process att hästar har fjäll i pälsen runt pälsbytet. Detta har inte nödvändigtvis något att göra med nedsatt hälsa, men när det nya håret växer fram, skjuts det gamla ut och döda hudceller följer med håret. Att bada hästen är inte alltid fördelaktigt eftersom det kan göra huden torrare och påverka hästens hudflora och försvar. Men att borsta och massera hästen kan öka blodcirkulationen i huden och öka blodtillförseln och därmed näringsförsörjningen till hårrötterna.

 

Pälsens näringsämnen

En frisk och välmatad häst och en vacker glänsande päls har ofta ett samband. Därför betraktas hästens päls som en indikator på hästens hälsostatus. Det finns inga genvägar till en vacker och glänsande päls, det måste komma inifrån genom en hög hälsostatus och en korrekt balanserad utfodring. Alla näringsämnen har direkt eller indirekt påverkan på pälsen, men fetter, mineraler och speciellt B-vitaminer har visat sig ha en tydligt synlig effekt. Pälsens färg och struktur påverkas i hög grad av spårämnen, och särskilt mineralerna zink och koppar har stor betydelse. Zink och koppar påverkar några av de enzymer som bildar pigment i huden och håret. Vid brist på dessa mineraler ses blekning av päls och man, särskilt på sommaren. På svarta hästar kan man och päls blekas till en rostfärg, och på röda hästar blir man och päls mer gul. Fettsyror som omega 3 har stor påverkan på pälskvaliteten, och B-vitaminer har en indirekt inverkan eftersom de stärker cellerna i huden där håret växer från. Samtidigt ökar de blodcirkulationen i huden och runt hårrötterna så att huden alltid får nytt blod.

 

Pälsbyte, trötthet och blodbrist

Pälsbytet sker två gånger om året hos en frisk och frisk häst. Eftersom det, som nämnts ovan, styrs av dagslängden och inte temperaturerna, händer det ibland att hästen börjar sätta vinterpäls i augusti månad när dagarna börjar bli kortare. Det kräver en del näringsämnen och energi att sätta en tjock vinterpäls. För vissa hästar kan denna resurskrävande process innebära att de tar längre tid på sig att fälla pälsen eller att de ändrar beteende under pälsbytets period. Hästen kan bli slö och trött eftersom det i denna period finns ett ökat behov av näringsämnen och energi. Hästen kan till och med påverkas så mycket att dess blodprocent sjunker, vilket kan ta lång tid att korrigera. För att undvika skador kan det därför vara en bra idé att minska träningen lite under pälsbytet samtidigt som man genom utfodringen ser till att täcka det ökade behovet.

 

Utfodring under pälsbyte

En bra grundutfodring bör inkludera högkvalitativt grovfoder i tillräcklig mängd samt ett basfoder som är anpassat till näringsinnehållet i det grovfoder hästen får. Grovfoder är svårt att bedöma eftersom det sällan kommer med en analys, men eftersom innehållet kan variera mycket kan det vara en bra idé att få det analyserat. Den dagliga tillförseln av lättfördiga fibrer är en viktig komponent för hästens matsmältning och balans i tarmen. En väl fungerande tarmflora har en effektiv produktion av B-vitaminer och biotin, vilka är några av de näringsämnen som stödjer pälsbytet genom en ökad blodcirkulation i huden runt hårrötterna.

Mineraler spelar precis som vitaminer en viktig roll för hårkvaliteten och hårväxten. Kroppen kan lagra mineraler, så det alltid finns ett förråd för perioder med ökat behov, till exempel under pälsbytet. För att spara på hästens naturliga reserver rekommenderas det därför att under dessa krävande perioder tilldela extra spårämnen, B-vitaminer och omega 3-fettsyror från linfrö eller chiafrö. Men generellt sett kommer en översyn av hästens hela utfodringsplan att kunna säkerställa att hästen får en bra start på den kommande vintersäsongen.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
AGROBS Selen pur
Price: 295,00 SEK
- +
1.770,00 SEK (inkl. moms)
St. Hippolyt Nordic Muscle Gard
Muscle Gard
Price: 1.625,00 SEK
- +
21.125,00 SEK (inkl. moms)
AGROBS
AGROBS foderskopa
Price: 75,00 SEK
- +
150,00 SEK (inkl. moms)
MicroVital DOG
Price: 295,00 SEK
- +
4.425,00 SEK (inkl. moms)
St. Hippolyt Flexi
Lock till flexihink
Price: 45,00 SEK
- +
45,00 SEK (inkl. moms)
Hesta Plus Magnesium B12
Price: 585,00 SEK
- +
1.170,00 SEK (inkl. moms)
Relax BioCare Horse Sun Lotion
Horse Sun Lotion
Price: 275,00 SEK
- +
550,00 SEK (inkl. moms)
St. Hippolyt Höpåse
Price: 45,00 SEK
- +
90,00 SEK (inkl. moms)
Vikt total 145.36 kg
Sök efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss